miercuri, 13 ianuarie 2010

Programul de early-booking ar aduce în 2010 mai mulţi turişti

Numărul turiştilor ar putea creşte în 2010 cu aproximativ 5%, datorită dezvoltării programelor de early-booking, a declarat Alin Burcea, prim-vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT).

Totodată, acesta consideră că stimularea turismului în zonele montane şi în staţiunile balneare poate ajuta industria de profil să se redreseze simţitor de la jumătatea anului viitor. “Am observat în ultimii ani o denaturare a unor zone montane importante, precum Sinaia şi Predal, din cauza evenimentelor de genul conferinţelor de presă programate la sfârşitul săptămânii. Deşi este o afacere profitabilă pentru hotelieri, turistul interesat să-şi petreacă timpul liber la munte nu mai găseşte locuri libere”, a spus Burcea. Potrivit acestuia ar trebui implementată din 2010 dezvoltarea programelor şi a ofertelor speciale, prin acordarea unor pachete turistice de genul “plăteşti cinci nopţi şi stai şapte”. De asemenea, ANAT va încerca în 2010 să convingă hotelierii, atât din turismul intern, cât şi din cel extern, să menţină preţurile practicate în 2009.

“Am vorbit cu hotelierii să facem într-un fel încât să încercăm o diminuare sau cel puţin o stagnare a preţurilor, dar şi o eliminare a diferenţelor mari de preţ înregistrate, de exemplu, în lunile mai şi iulie”, a mai spus Alin Burcea.

Standar Money

Iată ce destinaţii turistice caută românii pe internet

Pentru a-şi petrece sărbătorile de iarnă, românii sunt interesaţi de Roma, Braşov, Italia, Paris şi Austria, conform numărului de căutări efectuate pe Internet, în luna noiembrie şi decembrie.

Un studiu efectuat în ultimele două luni din 2009 de către trafic.ro a monitorizat peste 45.000 de site-uri accesate de românii, care se interesau de oferte de vacanţă pentru sărbătorile de iarnă.

Principala destinaţie a românilor pentru concedii în străinătate este Italia (7,68%), urmată de Bulgaria (5,16%) şi Austria (4,86%).

Totodată, aproape o treime dintre români nu mai pleacă în concediu în acest an (29,67%), iar 41,49% aleg România ca destinaţie de vacanţă.

În topul destinaţiilor interne, cele mai căutate sunt staţiunile montane de pe Valea Prahovei, dar şi zona Bran Moeciu sau Vatra Dornei, după cum arată cuvintele-cheie în statisticile trafic.ro din noiembrie si decembrie.

Al doilea site ca număr de vizitatori la categoria Turism, în topul opţiunilor românilor privind vacantele la ski, preferată este de departe Austria, urmată de România, Bulgaria, Franţa, Elveţia şi Italia arată un comunicat de presa transmis de trafic.ro.

www.adevarul.it


marți, 12 ianuarie 2010

Reduceri de pana la 70%. Tarifele pachetelor turistice “intra la apa” in ianuarie


Dupa ce au “umflat” preturile inainte de Craciun si Revelion, agentii economici din domeniul turismului revin la tarife mai “prietenoase”. Astfel in luna ianuarie, cei care vor sa plece in vacanta in strainatate vor plati chiar si cu 70% mai putin decat daca isi achizitionau pachetul pentru perioada sarbatorilor. Pe Valea Prahovei insa scaderea este de doar 20-30%, potrivit Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism din Romania (ANAT).

“Inainte de sarbatori hotelierii au crescut tarifele, este un lucru obisnuit care se intampla in aceasta perioada, insa in tarife au fost incluse si mese festive. Dupa sarbatori are loc revenirea la tarife normale, astfel ca in ianuarie, pe plan intern, acestea sunt cu 20-30% mai mici fata de Craciun si chiar cu 100% mai mici fata de cele practicate de Revelion. Oricum anul acesta preturile au fost cu circa 5-15% mai mici comparative cu anul trecut”, ne-a declarat Traian Badulescu, purtatorul de cuvant al ANAT. Potrivit acestuia, si preturile pentru vacantele externe au scazut cu circa 60-70%, in special in statiunile din Bulgaria si Austria. Astfel, tariful pentru o noapte de cazare la un hotel de patru stele din statiunea bulgareasca Bansko a scazut la 20 euro in luna ianuarie, fata de 80 euro de sarbatori. De asemenea, o noapte de cazare la un hotel de patru stele din Sinaia costa acum 220 lei, comparativ cu 400 lei de Craciun. Si in Austria tarifele au scazut de la 450 euro la 260 euro, pentru 7 nopti de cazare la un hotel de trei stele. Totodata, purtatorul de cuvant al ANAT a adaugat ca si proprietarii de pensiuni au operat reduceri de tarife. “Proprietarii de pensiuni au stiut sa se adapteze crizei si au mai micsorat preturile, motiv pentru care au avut un flux mare de turisti, romani si straini – in special turci si greci, in perioada Craciunului si a Revelionului. Astfel tarifele practicate au fost la nivelul celor din 2005-2006, adica 70-80 lei/noapte. Cele mai mari tarife la pensiuni au fost in 2008 – 1.200 lei/noapte, fara mic dejun”, a spus Badulescu.

Moldovenii care sarbatoresc Craciunul pe rit vechi au “invadat” Valea Prahovei

Nici in aceasta perioada hotelurile si pensiunile de pe Valea Prahovei nu duc lipsa de turisti. Acestea au fost ocupate in proportia de 90% de moldoveni, rusi si ucrainieni, care sarbatoresc Craciunul pe rit vechi. Potrivit estimarilor ANAT, peste 10.000 de turisti se afla in aceasta perioada in statiunile montane romanesti. “Destinatiile preferate de moldoveni sunt Sinaia, Bran-Moeciu, Predeal, Poiana Brasov, Slanic Moldova si Vatra Dornei, in timp ce rusii se indreapta cu precadere catre Sinaia”, a mai adaugat Traian Badulescu.

www.gardianul.ro