vineri, 29 octombrie 2010

Top 10 destinatii internationale hippie

Top 10 destinatii internationale hippie

Anii ’60 au trecut, dar adeptii hippie nu au disparut. Cu stiluri de viata libertine si alternative, care imbratiseaza si promoveaza pacea, dragostea si activitatile in natura, hipiotii au avut o influenta profunda asupra culturii occidentale de astazi. Si acum ei inca influenteaza unele colturi de lume, punand in practica ideile in care cred si resuscitand vremurile pe care s-au luptat mereu, din rasputeri, sa le tina in viata. Sa privim cateva dintre aceste locuri, unde spiritul hipiot inca dicteaza mersul lucrurilor.

10. Ibiza, Spania
Ibiza este o destinatie celebra in randul tuturor europenilor si chiar la nivel international, insa ceea ce putini stiu despre aceasta insula este ca reprezinta epicentrul fenomenului hipiot in Europa. Ibiza a constituit o ramura semnificativa a curentului rebel din anii '60, multi calatori aflati pe drumul inspre si dinspre India stationand aici si luand parte la petrecerile si orgiile sub clar de luna, pe plajele izolate din nordul Ibizei. Artisti precum Joni Mitchell si Bob Dylan au vizitat si ei locul in acea perioada si se spune ca cel putin unul dintre cantecele celui dintai a fost compus aici.

Nordul insulei a reprezentat candva caminul petrecerilor descatusate, al iubirii afisate in public prin paduri si pe plaje si mai ales al adunarilor galagioase, dar melodioase, organizate cu precadere in Benirras. Cu timpul, asemenea manifestari au inceput sa fie infierate de autoritati si scoase in afara legii, numai crampeie ale lor ramanand o raritate. Chiar si astfel, Benirras se pastreaza un loc de intalnire pentru cei cu suflet liber si fara prejudecati, iar batutul in tobe si muzica de la apus, in special duminica si pe luna plina, continua, multumita batranilor hipioti care mai traiesc inca in aceasta regiune. Ibiza este un loc magic, atat prin exotismul si frumusetea lui, cat si datorita localniclor. Libertatea caracteristica anilor '60 si chiar '90 nu mai este prezenta, dar acest rai hipiot isi pastreaza, orice s-ar intampla, istoria frumoasa a acelor ani.




9. El Bolson, Argentina
Situat pe granita dintre Argentina si Chile, El Bolson este nici mai mult nici mai putin decat un orasel hipiot; un loc pasnic, unde toata lumea isi desfasoara, fericita si in tihna, linistitoare activitati artistice. De trei ori pe saptamana, aici se organizeaza o piata unde se comercializeaza diferite artefacte, piese si accesorii, iar dupa incetarea negotului oamenii se aduna in centrul orasului si canta. Localitatea are, printre alte trasaturi exotice proprii, o formatiune stancoasa ce seamana cu un cap de indian si o inedita padure de sculpturi.

Declarat municipalitate ecologista si "zona non-nucleara", El Bolson a fost mereu un magnet pentru calatorii aventurieri, inca din perioada in care hipiotii au inceput sa populeze locul, in anii '70. Aici, traiul cumpatat si sustenabil este o norma si nu o exceptie si nu este greu de inteles motivul pentru care El Bolson este locul ideal pentru acel tip de oameni care imbratiseaza copaci. Oraselul gazduieste calatori entuziasti ai naturii si o comunitate creativa de artizani prolifici, doua lucruri care il transforma in refugiul perfect pentru toti hipiotii pribegi si nu numai.


8. Nimbin, Australia
O mica localitate situata in nordul statului australian New South Wales, Nimbin, candva un oras muribund, a fost aleasa in anii '70 sa gazduiasca Festivalul Aquarius, adunand laolalta o multime de hipioti avizi de arta, muzica si voie buna. Nimbin a avut de a face in acei ani cu o revolutie culturala care a supravietuit pana in zilele noastre. Ironic, dar adevarat, imprejurarile s-au dovedit fertile si benefice, deoarece clima locului era foarte potrivita pentru cultivarea marijuanei. Timp indelungat, Nimbin a fost un loc extrem de bun de a evada din sistem, a creste ierburi halucinogene si a trai de pe urma generosului sistem australian de bunastare sociala.

Nimbin este unul dintre putinele locuri din lume unde "iarba" poate fi cumparata de pe strada si fumata nestingherit in localuri. In plus, anual, aici se sarbatoreste Mardi Grass, in luna mai, desi evenimentul a devenit mai mult un festival stradal decat un protest al marijuanei. Mai mult, cetatenii acestei mici enclave au pus bazele unei Ambasade a Canepei, al carei tel este acela de a disemina informatii privitoare la consumul de marijuana. Institutia ofera chiar si accesorii esentiale in acest sens si dispune si de un bar al marijuanei. Merita mentionat faptul ca pe varful Warning din aceasta localitate pot fi observate primele raze de soare revarsate asupra Australiei in fiecare noua zi.


7. Christiania, Danemarca
Copenhaga nu este doar frumoasa capitala cu aer scandinav a Danemarcei, ci si orasul intre ale carui districte, unul, Christiania, este complet dedicat fenomenului hippie. Cartierul a reprezentat candva locul depozitelor navale daneze, dar un grup de indivizi cu mintea deschisa din conducerea guvernului Danemarcei l-a transformat intr-un refugiu pentru stiluri de viata alternative. Indragit de cetateni pentru fermecatoarea sa detasare, Christiania se intampla sa fie si un punct fierbinte de unde se pot cumpara, la "drumul mare", joint-uri, hashis si prajituri cu marijuana, de la standuri viu colorate, aflate in grija unor comercianti de nationalitati multiple.

Autoritatile au ales sa tolereze acest obicei, exceptand unele razii ocazionale. Preturile variaza intre 5 si 15 dolari pentru un joint, sistemul intrebuintat fiind cel al codului culorilor, pentru a indica valoarea si calitatea marfii. Trebuie stiut ca edilii danezi au investit sume mari de bani in Christiania, renovand cladirile vechi si construind in plus unele moderne. Districtul gazduieste o comunitate de artizani si ecologisti, care si-au construit case unice si excentrice, care nu fac decat sa intareasca pozitia nonconformista la care majoritatea danezilor adera. De retinut faptul ca nu este bine sa fi vazut alergand in Christiania, sa faci fotografii, sa fumezi (tigari obisnuite) in baruri sau pe strada, dar nici sa te temi de uriasii caini danezi. Se recomanda cu caldura produsele de patiserie daneze.


6. Arembepe, Brazilia
In regiunea braziliana Bahia se afla Arembepe, un paradis tropical linistit si extrem de atractiv pentru orice fel de turist. Alaturi de satul Caratingui, locul este leaganul primei comunitati hipiote din Brazilia. De altfel, localitatea a si devenit celebra la nivel national cu ocazia infloririi, in anii '70, a fenomenului hippie. Astazi, cateva colibe rustice sunt raspandite aici pe suprafata unei zone inchise de apale raului Capivara si de bazinele naturale formate de recifele plajei. Colibele sunt austere, dar foarte pitoresti, construite din lemn si paie, fara energie electrica sau orice fel de confort tipic modern. Dar celor care traiesc in acest loc nu le pasa oricum prea mult de asemenea lucruri, ei isi doresc doar linistea si frumusetea naturii.

Nu exisita trafic rutier, iar accesul spre oras se face numai perpedes, poate si unul dintre motivele pentru care Arembepe este atat de bine conservat. In sudul localitatii se desfasoara Proiectul Tamar, pentru protectia testoaselor marine, prin izolarea oualor acestora in zone intarcuite. Pentru cei care doresc sa traiasca la intensitate maxima o adevarata experienta de Woodstock tropical, se recomanda vizitarea in luna ianuarie a Arembele-ului, cu ocazia primei luni pline, atunci cand comunitatea locala gazduieste Festivalul International de Cultura Alternativa, in cadrul caruia au loc numere de dans, muzica si citit poezie. Majoritatea turistilor viziteaza Arembepe in excurstii de o zi, din Salvador, aflat la o distanta de numia 50 de kilometri.




5. Goa, India
Un adevarat refugiu hipiot, mica enclava portugheza din sud-vestul Indiei a fost descoperita de boemii cu haine viu colorate in anii '60 si si-a mentinut de atunci un influx stabil de vizitatori. Goa mai este, inca, unul dintre acele putine locuri unde vechii hippioti se aduna laolalta, fac bai de soare si se amesteca intr-un amalgam de culturi, rase si nationalitati. Este, de asemenea, locul nasterii stilului muzical Goa trance, iar plajele Anjuna si Vagator sunt adesea martore ale activitatilor artistice si libertine ale hipiotilor.

O vizita in acest loc va arata ca adevaratii oameni hippie nu mor. Doar isi strang lucrurile si se muta in Goa. Totusi, spun cei care au vizitat recent orasul, traditiile hipiote sunt destul de eficient, si nefericit, mascate de sutele de mii de tone de beton din numeroasele hoteluri, cluburi de noapte si magazine, elemente specifice mai ales inimii comerciale din Goa, Calangute. Exista inca, in ciuda modernizarii, locuri precum plajele Palolem si Mandrem, unele dintre cele mai frumoase si mai putin perturbate locuri goane. De aici, mergand tot spre nord incepe sa apara cu adevarat acel tip de liniste si solitudine care i-a determinat pe vechii calatori ajunsi in aceste locuri sa nu mai vrea sa plece niciodata.


4. Panajachel, Guatemala
In apele lacului Atitlan isi uda tarmul unul dintre cele mai hipiote orase din America Centrala. O prospera si viguroasa cultura indigena reprezinta principala atractie a locului, dimpreuna cu farmecul aparte al lacului Atitlan. Panajachel este un oras hippiot, cu o multime de copii din flori si plin de oameni avand nationalitati variate si aspect Rasta. Numarul de copii, cu varste cuprinse intre 7 si 12 ani este coplesitor si mai toti abordeaza turistii oferindu-le diferite produse contra unor sume modice de bani.

Panajachel ofera comert stradal placut, multe tipuri de alimente aliniate diferitelor tendinte culturale, internet de mare viteza si locatii wifi, precum si camere confortabile la toate preturile. Locul in sine s-a dezvoltat din vremea si cu ajutorul erei hippiote, cunoscuta aici sub denumirea de "Gingo-tenango". Localnicii, in marea lor majoritate Tz'utujil Maya si Kaqchiquel, sunt foarte ospitalieri, ducandu-li-se faima pentru acest lucru peste tot in lume.


3. Chefchaouen, Maroc
Oras frumos colorat in nuante de albastru si avand ca peisaj de fundal magnificii Munti Rif, Chefchaouen poate fi eclipsat de mai ilustrele Marrakech si Tanger dar, si-a dezvoltat o reputatie proprie de paradis al artizanilor. Desigur, localitatea marocana nu se rezuma numai la asta; stilul arhitectural distinctiv,cu influnte maure, al cladirilor si moscheelor, precum si cultivarea aproape industriala de marijuana ii sporesc farmecul si definirea. Mii de hectare de teren arabil sunt consacrate cresterii ierburilor halucinogene, intreaga cantitate recoltata fiind vanduta pe strazile din Chefchaouen, la vedere, in ciuda scoaterii sale in afara legilor marocane.

Ar trebui stiut ca Chefchaouen este un loc unde comerciantii, mai ales cei de marijuana, sunt disperati sa ia bani de la turisti. De multe ori pot fi foarte insistenti si chiar invazivi. Totusi, cu zambet, calm si politicos refuzand, repetat, marfa sau serviciul oferit, se poate evita orice problema. Desi majoritatea calatorilor viziteaza Chefchaouen mai ales pentru hashis, este important de inteles ca acesta este complet ilegal si posesia este aspru pedepsita.


2. Vancouver, Canada
Poate ca San Francisco se bucura de toata atentia atunci cand vine vorba despre miscarea hippie, dar Vancouver asunde si el multe farmece boeme. Si in plus, orasul are parte de cele mai libertine legi referitoare la posesia si consumul de marijuana precum si o vibratie multiculturala unica, pentru care merita sa fie mentionat.

Insula canadiana este impregnata de o profunda nostalgie pentru anii '60, un intreg district aflat sub jurisdictia sa, Kitsilano, fiind dedicat culturii spiritului liber si servind drept camin pentru batranii hippioti cu parul lung si umerii acoperiti de poncho-uri. Cumva legat tot de curentul hippie, Vancouver este si locul de nastere al organizatiei ecologiste Greenpeace. Practic, ONG-ul cu sedii in peste 40 de tari s-a nascut din miscarile de pace si din protestele anti-nucleare ale hippiotilor din Vancouver si Columbia Britanica, din anii '70.


1. Kathmandu, Nepal
Ultima oprire pe traseul destinatiilor hippie, capitala Nepalului a fost si este visul de pe urma al calatorului... extenuat. Hipiotii au luat cu asalt acest regat magic, venind din toata lumea, atrasi de calatoria fara seaman pana aici - orasul este situat la altitudinea de 1.300 de metri - si de costurile relativ reduse ale traiului prin aceste locuri. Lucrurile s-au schimbat din anii '60 si pana astazi, dar regiuni precum Strada Ciudatilor retin inca alura in cautarea careia multi boemi fara varsta pornesc prin lume.

Hashisul poate fi descoperit in cantitati copioase in Kathmandu, iar compania de exceptie a Muntilor Himalaya are o maretie ce nu poate fi intrecuta decat de insasi prezenta zeilor. Kathmandu este raiul pe pamant pentru calatorii hipioti, poate chiar numarul unu pe lista destinatiilor hipiote ale lumii. Considerat candva un substitut al fabuloasei si inaccesibilei Shangri-La, Kathmandu este astazi un refugiu al calatorilor independenti, precum si un loc de vacanta in plina expansiune, care se adreseaza tuturor buzunarelor. Desigur ca, fiind cel mai mare si cam singurul oras al tarii, Kathmandu arata ca si cum o lume noua, aflata in dezvoltare spre o era moderna a betonului si a poluarii traficului rutier, e pe cala sa se nasca. Totusi, pe stradutele laturalnice marilor bulevarde se poate observa uluitoarea mostenire culturala si artistica a capitalei, in temple ascunse, curti cu orez baltind si amuzante ateliere micute, aproape neschimbate inca din Evul Mediu.

Citeste articolul integral

joi, 28 octombrie 2010

Cele mai "nebune" hoteluri pentru excentrici

Hoteluri pentru excentrici

Te-ai saturat de dormitul la cort sau de pensiunile cu baia pe coridor, dar si de impersonalele camere de hotel, reci si neospitaliere? Daca te numeri printre cei care apreciaza “extravagantele” si in materie de cazare, atunci nu-ti ramane decat sa selectezi una dintre numeroasele optiuni existente in materie.

La categoria excentric hardcore va recomandam:

Daca e sa dam crezare unui site dedicat in totalitate hotelurilor neobisnuite din intreaga lume, zona cu densitatea cea mai mare de hoteluri "nebunesti" este America de Nord, dar exista astfel de optiuni in aproape orice colt al lumii, iar oferta de locuri neobisnuite, extravagante, bizare, unde sa pui capul jos, satisface cu adevarat toate gusturile.

Exista hoteluri construite in forma de caine, altele sub apa sau chiar in copaci. Ba chiar, daca-ti doresti un tratament mai "special", exista si unele unde garantat nu vei fi pierdut nicio clipa din ochi: asta daca optezi pentru un sejur la un hotel-inchisoare.

Dintre propunerile site-ului american se mai remarca si Jules, un hotel din Florida, unde nu te poti caza decat daca dispui de un brevet de scufundator si echipament adecvat, avand in vedere ca toate camerele hotelului se afla la 9 metri sub nivelul marii, fiind amenajate intr-un fost laborator de cercetari submarine. Daca nu, tot pentru o "portie" serioasa de adrenalina mai poti alege intre un hotel in muntii Canadei, accesibil doar cu elicopterul si o caverna aflata in Farmington, SUA, ambele optiuni extrem de "primitive".

Apoi, in eventualitatea in care "karma" ti-a purtat pasii in India, poti innopta intr-un hotel suspendat intr-un copac la inaltimea de 15 metri, construit din bambus si radacini; in Brazilia exista un hotel fara adresa fixa, un soi de "rulota hoteliera", care se misca continuu in imprejurimile orasului Sao Paolo; in Jamaica te poti instala intr-o locuinta lacustra, in vreme ce in Scotia poti locui in hotelul cel mai stramt din lume, certificat desigur de Guinness.

Cat de mica poate fi o camera de hotel? In Japonia exista conceptul de hotel-capsula: la receptie, fiecare turist isi inchiriaza un soi de "cosciug" din plastic, de obicei de 1/2 m, "mobilat" doar cu un televizor suspendat si un bec atarnand din tavan. Cei care le-au experimentat spun ca spatiu este suficient pentru a dormi si eventual a te ridica in picioare; o problema ar putea fi insa faptul ca singurul lucru care te separa de celelalte capsule, situate sub, deasupra si in jurul tau este doar o perdea subtire. Asa ca, daca vreunul dintre cei 40-60 de colocatari sforaie, tuseste sau vorbeste la telefon (si probabilitatea este mare), este imposibil sa nu-l auzi. De retinut si ca majoritatea acestor hoteluri-capsula sunt destinate exclusiv barbatilor, dar se pare ca ar exista si cateva care permit accesul femeilor…in weekend.

Daca insa doresti excentricitate, dar parca n-ai merge atat de departe (la propriu sau la figurat) iata si o selectie mai "potolita": hoteluri cu camere menite sa-ti ofere o experienta in 4D a naturii sau altele unde totul este conceput astfel incat sa-ti astampere pofta de …ciocolata; hoteluri dedicate artei, lecturii si chiar Beatlesilor. Multe dintre ele recent inaugurate, in Italia, Germania, Marea Britanie, Belgia si la New York.

10 idei pentru excentricii... obisnuiti

Safari in Italia

Hotel Parchi del Garda este un hotel de 4 stele, deschis pentru public anul acesta, in Lazise, la 20 de minute de Lacul Garda. Aici camerele ofera o experienta 4D, cu tot cu figurinele animatronice de rigoare si scenografii demne de cele mai hi-tech platouri de filmare, unde (chiar si fara ochelari speciali) te trezesti aruncat intr-o aventura fantasmagorica.



Atentie! Pentru a ajunge in camera "Avventura Safari" nu vei lua ascensorul, asa cum te-ai obisnuit: vei trece printr-o bresa in zid intr-un coridor unde domneste netulburata natura salbatica si inaintand ca un explorator printre arbusti si plante tropicale, vei ajunge la usa, ce nu este altceva decat intrarea intr-un parc natural: odata trecut pragul, ti se va deschide inaintea ochilor savana, scufundata intr-un spectaculos apus de soare sangeriu.
http://www.hotelparchidelgarda.it/


La hotel cu Scufita Rosie si Piticul Cinabru

Pentru cei interesati de turismul rural, dar nu oricum, tot in Italia, in Liguria, in localitatea Baiardo din provincia Imperia, un vechi castel de sfarsit de secol XIX a fost transformat in Casa Frumoasei din Padurea Adormita. Mai precis, "Casa del Ghirosveglio", cu Alpii de-o parte si marea de cealalta, este o casa vrajita unde copiii se pot juca dupa placul inimii, iar cei mari pot da si ei in mintea copiilor.

Aici camerele sunt "tematice", inspirate din basme celebre precum Scufita Rosie, Piticul Cinabru, Alice in Tara Minunilor. O camera costa 45 euro/pers./noapte
http://www.ghirosveglio.it/


Ciocolata pana nu mai poti!

Pentru "dependentii" de ciocolata, hotelul ideal este fara doar si poate Etruscan Chocohotel din Perugia, de altfel si primul hotel din lume dedicat integral "hranei zeilor", unde nu numai ca poti manca ciocolata dupa pofta inimii, non-stop, intreg sejurul, dar pentru a evita indigestia, poti lua si "provizii" cu tine la plecare (gratis).

Incepand din luna octombrie, aici exista si o oferta speciala: Choco Sweet Suite, la pretul de 259 euro/ noapte: cazarea include micul-dejun (bufet suedez) cu croissant, biscuiti, torturi si fondue de ciocolata, la discretie, ciocolata din belsug prezenta in camera, iar in baie toate produsele cosmetice pe baza aceleiasi ciocolate.



Pentru cei mai cu dare de mana exista si varianta "Choco Sweet SuiteLuxury" (449 euro/noapte), in care cantitatile de ciocolata, aflate practic in fiecare ungher, iau proportii inimaginabile. De neratat (daca va permite organismul) si cina cu Chocomenu (23 euro/pers), adica cinci feluri de mancare, toate pe baza de cacao, de la aperitiv la desert.
http://www.chocohotel.it/


Sunetul muzicii

Melomanii se vor simti cu siguranta in elementul lor in Franklin Hotel din Roma: nu trebuie decat ca, in momentul rezervarii, sa-si selecteze din biblioteca de cd-uri muzica preferata, si-o vor auzi rasunand din difuzoare, imediat ce vor pune piciorul in camera; aleasa evident pe criterii clare: pop, rock, blues, jazz si soul. Aici turistii pot beneficia de toate facilitatile, printre care internet wireless, sistem de sunet din categoria " luxury" Bang & Olufsen si televizor LCD.

http://www.franklinhotelrome.it/


Arta de a trai

Pentru amatorii de arta contemporana exista Alexander Museum Palace Hotel din Pesaro. In acest "nici exclusiv un hotel, nici doar un muzeu", al carui proprietar este un conte - Alessandro Ferruccio Marcucci Pinoli di Valfesina (contele Nani, pentru prieteni), el insusi un personaj excentric, scriitor, pictor, poet si sculptor -, fiecare detaliu poarta semnatura unui artist contemporan renumit.

Hotelul dispune de 63 de camere decorate de 75 de artisti, iar contele Nani nu precupeteste niciun efort pentru a-si face oaspetii partasi si protagonisti la "faptul artistic". Adica, turistii pot beneficia aici de o terapie prin arta in toata puterea cuvantului: pot participa la dezbateri, conferinte, licitatii si schimburi de obiecte de arta, dar si la cursuri de acuarela, portretistica, ceramica si prelucrarea metalelor. Ba chiar, exploatandu-si propriul talent creativ, au posibilitatea de a-si achita (partial) sejurul cu propriile opere de arta.
http://www.alexander-museum.it/


Vacanta la supermarket. In Germania

La Neuwied, un orasel la 45 km sud de Koln exista Food Hotel (de patru stele premium), unde totul aminteste de un …supermarket, incepand chiar de la logo-ul stabilimentului, un cod de bare. De la Ferrero Rocher la Coca-Cola, de la Dr.Oekter la Messmer, zeci de corporatii au "adoptat" si personalizat cate o camera in acest hotel bizar dedicat consumismului. Pana si sala restaurantului (150 mp) seamana izbitor cu un raion de fructe si legume, cu tot cu zona adiacenta de produse de panificatie, unde se prepara paine proaspata; iar sauna, previzibil, este amplasata intr-o camera frigorifica.

http://www.food-hotel.de/main/default.asp


Calatorie in jurul lumii

La Hamburg, in vecinatatea faimoasei gradini zoologice a orasului si-a deschis portile recent un rafinat Lindner Park-Hotel Hagenbeck. Hotelul are ca tema "o calatorie in jurul lumii", astfel incat spatiile au fost decorate intr-un stil exotico-colonial menit sa evoce lumi indepartate. Cele 158 de camere sunt dedicate florei si faunei din Africa, Asia si Arctica.

http://www.lindner.de/en/index_html


La biblioteca

Pentru intelectualii subtiri sau cei care nu pot adormi decat cu o carte in mana, americanii au gasit solutia perfecta. Library Hotel din New York, care le ofera clientilor senzatia ca s-au cazat intr-o biblioteca. Si nu una oarecare, avand in vedere ca biblioteca cuprinde peste 6.000 de volume, din cele mai disparate genuri literare, dispuse pe zece etaje.

http://www.libraryhotel.com/packages-specials/


Vremuri grele

Daca ai ajuns in Liverpool, aproape ca este obligatoriu sa te cazezi in Hard Days Night Hotel, dedicat evident Beatles-ilor. Apartamentul Paul McCartney este decorat in intregime cu imagini si taieturi din ziare dedicate cantaretului, in vreme ce "John Lennon" a fost prevazut cu un Baby Grand Piano, asociat se pare in imaginarul colectiv cu pianul utilizat in clipul faimosului "Imagine".

http://www.harddaysnighthotel.com/


Viata in culori

In fine, pentru a vedea lumea si viata in culori, trebuie sa mergeti la Bruxelles in noul Pantone Hotel, dedicat in totalitate faimoasei palete cromatice utilizata in intreaga lume. Si aici camerele sunt tot un soi de opere de arta, imbogatite de instalatiile fotografice ale artistului belgian Victor Levy, fiecare intr-o culoare diferita.

http://www.pantonehotel.com/

Citeste articolul integral


marți, 26 octombrie 2010

Madagascar, piatra pretioasa de la capatul lumii

Madagascar, piatra pretioasa de la capatul lumii

Insula Madagascar este una speciala in multe privinte. Desi se afla la o distanta de numai 400 de kilometri de coasta de sud-est a Africii, nu a fost calcata de om pana in urma cu aproximativ 2.000 de ani. Si nici atunci de africani, ci de marinarii aventurieri din Arhipelagul Indoneziano-Malaez, aflat la o distanta de 6.400 kilometri spre Orient. Astazi, populatia tarii este un freamat tumultos si cosmopolit de malaezieni, africani, arabi, francezi, chinezi si indieni.


Madagascar este recunoscuta ca unul dintre cele mai diverse locuri de pe planeta, din punct de vedere biologic. In timp ce insula, de dimensiunile Californiei, reprezinta doar 0,4% din totalul de suprafata uscata a Pamantului, numeroasele specii de animale si plante pe care le gazduieste constituie 4% din totalul tuturor celor de pe planeta noastra. Dintre toate aceste specii, 80% sunt endemice, ceea ce inseamna ca nu se mai gasesc in niciun alt loc. De asemenea, desi Madagascar ocupa numai 1,9% din regiunea de uscat a Africii, insula este acoperita de mai multe orhidee decat intregul Continent Negru, fiind locul de bastina pentru mai mult de 25% dintre toate plantele Africii. Si, desigur, aproape 99,9% dintre toate speciile de lemuri se gasesc tot in Madagascar.

Insula isi datoreaza diversitatea biologica geologiei. Cu peste 165 milioane de ani in urma, Madagascar era un platou inconjurat de uscat, fara iesire la mare, aflat in centrul supercontinentului Gondwana. In acele vremuri, reptile gigant domneau pe Pamant, iar primele plante cu flori si primele pasari incepeau sa apara. Gondwanaland s-a fragmentat apoi treptat, lasand Madagascarul izolat in Oceanul Indian, populat de multe dintre aceste specii antice. Acestea au intrat in contact cu plante, animale si oameni care au ajuns intr-un fel sau altul pe insula, creand astfel un melanj magnific, deosebit de oricare altul de pe Terra.

Ce este insa cu spectaculoasa diversitate de rubine si smaralde pe care le ascund galeriile subterane din Madagascar? O ocheada rapida pe harta Gondwanalandului ofera raspunsul. Inainte de marea fragmentare a masei de uscat, cei mai apropiati vecini ai insulei erau estul Africii, sudul Indiei si Sri Lanka de astazi. Aceste regiuni reprezinta unele dintre cele mai bogate depozite de pietre pretioase de pe planeta. Madagascar se afla chiar la intretaierea acesor comori naturale. Doua regiuni principale unde se exploateaza si se prelucreaza pietrele pretioase in Madagascar sunt Ilakaka, in sudul indepartat, si Andilamena, la o zi de condus spre nord fata de capitala Antananarivo.

Pentru a intelege calatoria prin Madagascar este suficient de imaginat un drum "bun" de la Bucuresti la Arad si un altul, "rau", de la Arad la Zalau: un total de aproximativ 800 de kilometri. Sunt singurele drumuri decente care pot fi parcurse cu masina.

Ilakaka – paradisul safirelor

Inainte de descoperirea safirului in octombrie 1998, Ilakaka era doar un punct pe drum. Astazi, el reprezinta centrul universului Madagascarean al safirelor. Accesul este posibil printr-un drum de doua zile la volan dinspre sudul capitalei. Deoarece aceasta zone are granita si se intinde in parcul National Isalo, ingrijorarile de natura ecologista au complicat situatia exploatarilor.

Zona miniera Ilakaka este uriasa, acoperind, proababil, peste 4.000 de kilometri patrati. Aceasta suprafata include localitatile Ilakaka, Sakaraha, Manambo, Voavoa, Fotiyola, Andanolava si Murarano. In prezent, cea mai prolifica activitate miniera are loc in sudul autostrazii dintre Ilakaka si Sakaraha, dar exploatari de aceeasi natura au loc de-a lungul unei intregi centuri pe distanta dintre cele doua localitati. Cantitati enorme de safire roz, albastre, violet, portocalii, galbene si incolore sunt produse aici. In timp ce Ilakaka este faimoasa pentru productia sa prodigioasa de safire roz, si unele exemple extrem de rafinate de safire albastre pot fi descoperite aici. De asemenea, safirul de tip Geuda din aceasta regiune raspunde bine tratamentului termic.

Cele mai multe safire din Ilakaka se disting printr-un numar mare de basici interioare din zirconiu, care apar izolat sau in clustere. Materialul dur este netezit sau indepartat de apa, prezentand putine urme ale formei originale a cristalului. Majoritatea pietricelelor tind sa aiba sub o carata dupa taiere, dar si pietre mai mari sunt, ocazional, descoperite. Pietrele pretioase taiate care sa aiba peste cinci carate sunt, in general, rare.

Desigur, vizitarea localitatilor miniere ale Lumii a Treia se dovedeste adesea "o treaba murdara", unde conditiile de acomodare sunt primitive, iar calitatea mancarii lasa de dorit. Totusi, langa Ilakaka, cu placuta surprindere va fi descoperit de vizitatori Relais de la Reine, o statiune ca o... bijuterie. Conceputa ca popas intermediar pe drumul dintre Tulear si Fianarantsoa, Relais de la Reine a fost construita la intrarea in Parcul national Isalo cu mult inainte ca safirele sa fie descoperite in Ilakaka.

Vizitatorul isi poate petrece dimineata plimbandu-se incoace si incolo, de-a lungul unor drumuri aride spre mine indepartate, pentru a-si petrece apoi dupa-amiza, relaxant, la Relais de la Reine, unde se va bucura de vinurile fine si de preparatele rafinate ale bucatariei franceze. Este o placere simpla, care trebuie experimentata la prima mana.

Apologie pentru Africa

Calatorind prin Madagascar, vezi oameni si regiuni care te obliga sa iti pui intrebarea, deja existentiala, "cum se face ca unele locuri sunt atat de prospere si cu oameni atat de fericiti, iar altele asa sarace si triste?" Raspunsul ar putea fi: geografia. Aliniamentul est-vest al unor continente, versus cel nord-sud al altora a jucat, probabil, un rol important in determinarea bogatiei natiunilor.

In timp ce dovezile fosile sugereaza ca originile tuturor oamenilor se afla in Africa, de unde s-au raspandit apoi in toata lumea, doar anumite regiuni s-au dezvoltat. Responsabila este vremea. Eurasia, cu marea sa expansiune latitudinala (est-vest), le-a permis oamenilor sa calatoreasca pe distante uriase, impartasindu-si atat culturile agricole, cat si ideile si bolile. Acest transfer intr-o "piscina" geografica, genetica si intelectuala, de-a lungul a mii de ani de istorie umana, a produs oameni cu avantaje in surplus atunci cand s-au mutat in alte parti de lume.

Geografia le-a permis societatilor europene si asiatice nu doar sa dezvolte tehnologii superioare, dar si o rezistenta superioara la boli. In contrast cu Europa si Asia, Africa, Americile si chiar Australia se desfasoara mai ales longitudinal (nord-sud), de-a lungul unor zone climatice foarte diferite, facand calatoria in teritoriu dificila pentru oameni, culturi si animale. Acest lucru a restrictionat intinderea populatiilor umane, limitandu-le accesul la idei si inventii straine si transformandu-le in tinte usoare atunci cand au intrat in contact cu "armele, microbii si otelul" eurasiatic. Aceasta teorie, apartinandu-i omului de stiinta Jared Diamond, ofera o posibila explicatie a faptului ca Madagascar, la numai 400 kilometrei de Africa, a fost initial populata nu de africani, ci de marinari polinezieni, care au calatorit peste 6.400 de kilometri pentru a ajunge pe insula.

Andilamena - Goana dupa Aur

Micutul oras Andilamena se afla, fata de capitala Madagascarului, la o distanta de aproximativ o zi de condus. In acest loc, zacamintele de rubin si de safir sunt cunoscute de peste cincisprezece ani, dar numai recent a devenit posibila exploatarea lor. Satul minier principal, Moramanga, este amplasat la o zi de mers spre nord-estul orasului. Cererea din Thailanda pentru rubine de calitate joasa care sa poata fi imbunatatite prin umplerea crapaturilor cu sticla a motivat in buna masua activitatea curenta la mina de aici. Un alt punct minier din zona, Andrbabe, este recunoscut pentru safir. Vizitarea minelor de pe raza orazului Andilamena presupune permise speciale, a caror obtinere poate dura o zi intreaga. In general, turistii sunt asistati de cel putin doi politisti atunci cand abordeaza aceste locuri, deoarece jafurile se intampla des si chiar crime au loc.

Exceptand regiunea Ilakak-Sakaraha, de departe cea mai intensa activitate miniera din Madagascar are loc pe dealurile din jurul Moramangai. Traseul pana aici implica aproximativ o ora de mers cu masina, combinata cu mers pe jos prin jungla si parcurs ape cu barca. Cu putin noroc, cel care paraseste Andilamen dimineata devreme, are sanse sa fie in Moramanga pana la caderea noptii. Desigur, in mod normal, drumul poate dura si doua zile. Muste tsetse si sobolani mari pot fi intalniti in aceasta aventura, nelipsita de traversarea unor mari noroaie.

Odata ajuns in Moramanga, turistului i se va desfasura sub priviri o vale de dimensiuni apreciabile, cu o multime de corturi si colibe ingramadite haotic una in cealalta, prin tot luministul lasat de lipsa din acel loc a vegetatiei, ca un fel de sarpe maroniu urias care se taraste prin jungla. Peisajul pare desprins fix din marea goana americana dupa aur... doar ca este intalnit in jungla. Astazi, aproximativ 15 - 20.000 de oameni sapa dupa rubin si safir prin dealuri, pe fundurile raurilor si pe varfurile muntilor. Sapa chiar si campurile inundate ale orasului. Literalmente, aici mii de mineri traiesc si muncesc unii peste ceilalti.

Andrebabe – taramul vrajitorilor pigmei

O zi de mers la sud de Andilamena ii dezvaluie calatorului o mica tabara din inima junglei, la Andrebabe, unde se dezgroapa safire de inalta calitate. Locul este, se pare, mina de safir din centrul Insulei "de la capatul Universului". Se spune ca zona a fost populata de pigmei, oameni descendenti din primii locuitori ai Madagascarului. Se mai zice si ca erau vrajitori, oameni cu abilitatea de a aparea si a disparea dupa voie. Cei care vor sa viziteze acest spatiu sunt avertizati sa fie extrem de atenti la "fady", unul dintre cele mai curioase obiceiuri din Madagascar. In traducere aproximativa "tabu", termenul caracterizeaza, pe intelesul nostru, superstitiile si obiceiurile localnicilor.

In timp ce unele "fady" sunt destructive - in trecut, gemenii erau uneori ucisi sau abandonati - altele sunt benefice; cum ar fi interdictia uciderii anumitor animale sau a perturbarii zonelor dimprejurul morminetelor. Obiceiurile "fady" variaza de la o regiune la alta, chiar de la o familie la alta, avand, in final, baza individuala. Acest lucru face cumva problematica introspectia calatorului strain prin aceste locuri, deoarece nu poate sti niciodata ce este bine sau rau sa faca. Drumetii sunt instruiti expres de autoritati sa respecte absolut toate "fady"..., dar trebuie sa le si cunoasca pentru a face asta. Se pare ca cele mai importante masuri de luat includ eliminarea culorii rosii din tinuta, a uciderii de animale si a muncii in anumite zile ale saptamanii.

Drumul spre Andrebabe este sinuos si cetos, iar din padurea tropicala apropiata razbat constant zgomote bizare. Poate de la lemuri, sau poate sunt cantecele taraganate ale vrajitorilor retrasi.

In mare, cam aceasta este insula Madagascar: minele desertice din Ilakaka, jungla si raul din jurul asezarii Moamanga, Andrebabe, cele mai pure safire si rubine din lume. Si lemuri. Alte locuri de pe insula unde se exploateaza pretioasele pietre sunt Andranondambo, nordul indepartat, Vatomandry si Ambohiamandroso. Se pare ca prima mentiune a bogatiilor din Madagascar a fost facuta de capitanul francez Jean Fonteneau (sau Jean Alphonse), care pretindea ca a gasit acolo pietre pretioase in 1547. Pana in 1658, Etienne de Facourt vorbea deja despre topaz, acvamarin, smarald, rubind si safir cum ca s-ar gasi pe insula. Dar toate au fost uitate cu totul pana la inceputul anilor '90, cand interesul pentru bogatia Madagascarului a renascut.

Citeste articolul integral


luni, 25 octombrie 2010

7 destinatii de vis

Daca iti place sa calatoresti si sa descoperi locuri noi, aceasta lista va fi rampa ta de lansare spre zone mirifice. Iata care sunt variantele recomandate de site-ul listverse.


Insulele Maldive
Insulele Maldive se afla in Oceanul Indian, la aproximativ 700 km departare de Sri Lanka si sunt destinatia perfecta in cazul in care vrei sa te relaxezi. Aici, turistii apreciaza, in special, statiunile frumoase si minunata priveliste. Cei mai multi dintre ei opteaza pentru vilele private, aflate in mijlocul apei si care sunt legate de mal printr-o pasarela.


Queenstown, Noua Zeelanda
Fie iarna, fie vara, Queenstown este un loc minunat pentru vacanta si distractie. Iarna, Queenstown-ul e invadat de turisti veniti la ski, iar vara lumea se inghesuie la calatorii pe raul Shotover. De-a lungul lacului Wakitipu sunt o multime de hoteluri amplasate aici datorita privelistii mirifice. De asemenea, Queenstown este capitala Noii Zeelande in ceea ce priveste bungee-jumping-ul si Jetboat-ul. Ah, da... mancarea este de-a dreptul nemaipomenita si oamenii sunt incredibil de prietenosi.


Paris, Franta
Toata lumea stie ca Parisul este orasul romantismului si al mancarii, iar aceasta reputatie a fost primita pe buna dreptate. Mancarea din Franta este un deliciu aproape de neegalat oriunde in lume. Poti sa optezi pentru un hotel foarte ieftin sau unul foarte scump, in functie de buget, dar neaparat sa pastrezi bani pentru mancare si vin. Nu trebuie sa ratezi spaghetele de la "La Duree" pe Champs-Elysee, inghetata de la "Berthillon" si pateurile de la "Pierre Herme".


New York, Statele Unite ale Americii
Acum ca dolarul e in scadere e momentul perfect pentru o calatorie la New York, de unde poti cumpara lucruri destul de ieftine. Pe langa acest aspect, vei avea ocazia sa admiri unul dintre cele mai frumoase orase din Statele Unite. New York-ul are multe parcuri si doua dintre cele mai mari rezervatii de paduri. Si tot aici vezi Empire State Building, Insula Ellis, productiile teatrale de pe Broadway, Central Park, Times Square si Gradina Botanica. De asemenea, in New York se organizeaza o multime de evenimente. Parada de Holloween din Greenwich Village, Festivalul de Film Tribeca si spectacolele gratuite din Central Park sunt numai cateva dintre acestea.


Hong Kong, China
Hong Kong este descris de cele mai multe ori ca locul de intalnire al Estului cu Vestul, lucru reflectat de infrastructura economica, sistemul educational si cultura orasului. La un colt poti gasi un magazin traditional chinezesc, care vinde ierburi medicinale, iar la altul un McDonald`s sau un cinematograf la care ruleaza cel mai nou film hollywoodian. Amestecul de culturi se rasfrange si asupra domeniului culinar, aici regasindu-se restaurante traditionale, coreene, americane, europene, japoneze dar si multe altele.


Venetia, Italia
Orasul este unic pentru arhitectura, istorie si mancare. Atmosfera este dominata de mister si romantism, ceea ce face din Venetia destinatia perfecta pentru indragostiti. In plus, pentru cei pasionati de arhitectura clasica la fiecare colt de strada se pot intalni cu o biserica sau cladire veche. Nu trebuie sa ratezi plimbarile cu gondola.


Pyongyang, Coreea de Nord
Este o destinatie exclusivista, deoarece e extrem de greu sa obtii o viza pentru Coreea de Nord. Norocosii care reusesc acest lucru, vor avea parte de o vacanta extrem de costisitoare. Daca te nimeresti acolo in luna aprilie poti avea onoarea sa participi la Festivalul Arirang, organizat cu ocazia zilei de nastere a dictatorului Kim Il Sung.

Citeste articolul integral