luni, 20 decembrie 2010

Magia Crăciunului în Zürich

Magia Crăciunului în Zürich

Întregul oraş este scăldat în lumini vesele, în aer se simte aroma scorţişoarei şi a vinului fiert, iar acordurile concertelor de Crăciun plutesc peste Râul Limmat. În pieţele tradiţionale de Crăciun precum şi în magazinele din Zürich, atât localnicii cât şi turiştii găsesc inspiraţie pentru cadouri şi se pot bucura de delicatese încântătoare. Circurile de Crăciun sunt atât evenimente de sezon, cât şi specifice Magiei Anului Nou, cu legendarele artificii oferite de Asociaţia Hotelierilor din Zurich. Datorită noilor lumini de Crăciun de pe Bahnhofstrasse în centrul oraşului şi a evenimentelor speciale „Night and Sunday Shopping”, vizitatorii Zürich-ului se pot aştepta la numeroase atracţii în perioada Crăciunului.

La Zürich, calendarul evenimentelor din această perioadă este plin de activităţi captivante, precum încântătoarele lumânări plutitoare "Lichterschwimmen", circurile de Crăciun, patinoarul Live On Ice, "Bradul cântător" şi noua prezentare artistică a luminilor de pe Bahnhofstrasse.

Noile lumini de Crăciun din Zürich, de pe faimoasa Bahnhofstrasse
Anul acesta, pe perioada Sărbătorilor de iarnă, noile lumini de Crăciun din Zürich, cunoscute sub numele de "Lucy" vor da un plus de strălucire faimoasei Bahnhofstrasse. Mii de LED-uri pot fi controlate individual şi pot crea nori plutitori sau ploi blânde de lumină. "Lucy" a fost aprins pe 25 noiembrie la ora 18.00, iar cu ocazia aceasta mai mult de 150 de magazine au rămas deschise în centrul oraşului Zürich până la 10 seara. Această ocazie de "Night Shopping" a permis vizitatorilor să intre în spiritul Crăciunului, cuprinzând o mulţime de oferte, activităţi speciale de interior şi delicatese culinare vândute la diverse standuri.



Cumpărături plăcute de Crăciun
"Night Shopping" e doar începutul plăcerilor oferite de cumpărăturile de Crăciun. Fiecare cartier al oraşului are specificul său, de la produse de lux şi branduri internaţionale pe celebra stradă iluminată artistic Bahnhofstrasse, până la tendinţe şi tradiţii deopotrivă în pitorescul Oraş Vechi şi etichete sofisticate Zürich în Zürich West & Aussersihl. De sărbători, în magazinele din Zürich cumpărăturile sunt şi mai distractive cu magazinele deschise şi duminica, în zilele de 28 noiembrie şi 5 şi 19 decembrie.



Te poţi bucura de o atmosferă unică şi în cele cinci pieţe tradiţionale de Crăciun. Cea mai veche piaţă de Crăciun a Zürich-ului din centrul Oraşului Vechi îţi garantează o ambianţă romantică şi sacoşe pline de cadouri. Cele 160 de standuri cu decoraţiuni nostime transformă imensa sală din Gara centrală din Zürich în "Zürich Christ Child Market", iar piaţa de Crăciun din inima oraşului oferă şi ea o gamă largă de jucării, dulciuri gustoase de Crăciun şi accesorii vestimentare la modă.



Piaţa de Crăciun din piaţa Werdmühleplatz este faimoasă prin "Bradul cântător". Coruri formate din copii şi adulţi sunt prezente la bradul de Crăciun ce se înalţă deasupra caselor, şi împărtăşesc din veselia lor festivă, într-un repertoriu de colinde de Crăciun. Iar la Bellevue, piaţa Sechseläuten va fi transformată anul acesta pentru prima oară într-o piaţă de Crăciun cu produse tradiţionale de cea mai bună calitate, oferite la 15 standuri.



Un An Nou de neuitat cu artificii spectaculoase
Bucuria cumpărăturilor în Zürich nu se încheie în niciun caz cu Crăciunul. Pe 27 decembrie încep în centrul oraşului multe oferte atractive post-Crăciun. Iar cine doreşte să se bucure de un An Nou de neuitat, ar trebui să-şi prelungească şederea în Zürich cu câteva zile. În cadrul celei mai mari petreceri de Anul Nou din Elveţia, Asociaţia Hotelierilor din Zurich găzduieşte Magia Anului Nou, în care oaspeţi şi localnici deopotrivă primesc Noul An cu un spectaculos foc de artificii.



Calendarul Evenimentelor

19 noiembrie 2010 - 2 ianuarie 2011: Circul de Crăciun Conelli de pe Bauschänzli lângă Bellevue

18 noiembrie - 2 ianuarie: Circul de Crăciun Salto Natale în Zürich-Kloten

18 noiembrie - 2 ianuarie: Spectaculosul "Swiss Christmas" în Zürich-Oerlikon

25 noiembrie - 23 decembrie: concerte zilnice la "Bradul cântător" din piaţa Werdmühleplatz

25 noiembrie - 2 ianuarie: "Lucy", noile lumini de Crăciun de pe Bahnhofstrasse. Se aprind pentru prima dată pe 25 noiembrie, cu "Night Shopping" până la 10 seara

Din 27 decembrie: reduceri semnificative în centrul Zürich-ului, cu multe oferte atractive

31 decembrie: Magia Anului Nou începând cu ora 8 seara, cu legendarele artificii de pe Lacul Zürich




Pieţe de Crăciun

  • Tradiţional: cea mai veche piaţă de Crăciun din Zürich, în Oraşul Vechi
  • Modern: Zürich Christ Child Market - cea mai mare piaţă de Crăciun de interior din Europa, găzduită de marea sală a Gării centrale din Zürich
  • Central: City Christmas Market în inima oraşului
  • Recent: Charming Christmas la Bellevue cu 15 standuri
Citeste articolul integral

vineri, 17 decembrie 2010

Viena, “the land of Christmas”

Viena, “the land of Christmas”

Nu este orasul lui Mos Craciun si nici a doamnei Craciun, nu are o iarna cu mult mai lunga decat a noastra si nici zapada nu are mai multa… cu toate acestea, in preajma sarbatorilor de iarna, Viena se umple de turisti din toata Europa. Nu trebuie sa fii un calator inrait ca sa iti alegi Viena ca destinatie de Craciun, trebuie doar sa fii rezistent la frig si sa iti placa atmosfera de sarbatori, deoarece la capitolul atmosfera de sarbatori, Viena este un oras premiant cu coronita. Spre bucuria locuitorilor si a turistilor, de sarbatori tot orasul se transforma intr-un targ in aer liber.

Pe langa ghirlandele de sarbatori, luminitele si decoratiunile care impodobesc toate marile capitale ale Europei, Viena te farmeca cu pietele ei de Craciun, care rasar pe toate bulevardele orasului. Viena sarbatoreste in acest fel din 15 Noiembrie pana pe 24 Decembrie (in ziua de Craciun toate pietele sunt deja stranse). Aceste mici targuri, deschise de dimineata devreme pana seara tarziu, te imbie cu multe culori si muzica de sarbatoare. Daca simti ca nu poti face fata gerului, nimic nu iti este mai de folos decat o cana de vin fiert, cu mar si scortisoara, sau un ceai fierbinte.

Daca iti scade glicemia de la atata plimbat sau de la frigul de afara, nimic nu este mai util decat tartele aburinde cu mere, placinte de toate felurile, castane coapte si fistic in caramel. Sa nu uitam de celebrul Frankurter sau de kebap-urile de la tarabele arabilor, bineinteles cu mult cili care sa te incalzeasca pe loc.

Pentru cei ce cauta mai putina mancare si mai multe obiecte de artizanat locale, suveniruri, cadouri de Craciun, casutele vienezilor iti ispitesc portofelul cu fel si fel de obiecte. Fiecare taraba ascunde o mica poveste, un artizan care vrea sa isi faca loc intr-o lume excesiv de comerciala sau dimpotriva, un afacerist care profita de sarbatorile de iarna ca sa isi rotunjeasca veniturile.

La mare cautare sunt bineinteles sutele de modele de globuri, care mai de care mai colorate si mai frumoase. Sunt globuri de sticla pictate sau imbracate in sclipici colorat, decorate in peisaje de iarna sau in modele simple. Pentru "copiii" intre 5 si 50 de ani, la fel de atractive sunt si standurile cu jucarii si marionete din lemn sau papusi de portelan.

Imbracat de sarbatoare, Viena este un oras simplu, dar totusi fastuos, care isi respecta turistii si le ofera tot ceea ce si-ar putea dori de Craciun: cadouri, luminite si culoare, brazi impodobiti, mancare buna, atmosfera de sarbatorare. Globurile, jucariile si produsele de sarbatoare te lasa cu gura cascata, dar si cu buzunarul gol. Un glob pictat manual pleaca de la 7 euro, un carnat nemtesc ajunge pe la 3-4 euro, o prajitura cu mere costa cel putin 2-3 euro, iar un pahar de vin fiert 3 euro.

Cand sa te duci? Daca te duci special pentru Christmas Market trebuie sa ajungi pana in Ajunul Craciunului, pentru ca apoi pietele se inchid. Cea mai mare piata de Craciun din Viena este in fata Primariei din Viena (deschisa 13 noiembrie - 24 decembrie). Detalii in limba romana despre toate pietele de Craciun din Viena gasiti aici

Cum economisesti bani in Viena? Cea mai ieftina modalitate de a vizita Viena este sa cumparati Wien Carte, un fel de abonament de 3 zile pe toate mijloacele de transport care costa 18,5 euro - pe care il taxati in fiecare dimineata si apoi circulati nelimitat cu orice mijloc de transport din oras. In plus, cardul va ofera si peste 21 reduceri. Detalii complete despre card in limba romana gasiti aici

Cum ajungi la Viena? Pentru a ajunge la Viena aveti numeroare optiuni cu avionul: Austrian Airlines are zboruri zilnice de la 79 de euro iar FlyNiki, compania pilotului de Formula 1 Niki Lauda va ofera preturi asemanatoare pentru rezervari din timp.

Cu infrastructura deosebita, cu atractiile de Craciun, cu locuitorii mereu atenti cu turistii si cu bunatatile care iti iau ochii si iti alinta papilele gustative, Viena atrage cel putin 3 milioane de turisti in fiecare an la targurile de Craciun.

Ce mai poti vizita in Viena? Chiar daca iti alegi Viena ca destinatie de Craciun si daca vizitezi orasul in special pentru atmosfera de Craciun si pentru targurile deschise in tot orasul, totusi nu trebuie sa uiti ca te afli intr-una din cele mai frumoase capitale ale Europei. Biserici, palate, resedinte ale conducatorilor imperiului Habsburgic te asteapta in orasul printesei Sisi. Printre acestea Palatul Schonbrunn, resedinta de vara a familiei de Habsburg, care a fost timp de cativa ani si resedinta lui Napoleon Bonaparte, impunatoarea Stephansdom si muzeul printesei Sisi, cea mai iubita printesa a Austriecilor, te asteapta sa le treci pragul.

Pentru copii, distractiva este si o vizita in zona Prater si o tura cu roata Vienei. Daca vizitati orasul in sezonul rece, roata este singurul element activ din parcul de distractii Prater. Gradina zoologica, una dintre cele mai mari si bine ingrijite din Europa este un alt punct ce nu trebuie ratat in acest oras. Hundertwasserhaus, blocul initial construit pentru locuinte sociale, a devenit una dintre atractiile principale ale orasului. Daca sunteti pasionati de politica globala, puteti vizita si sediul Organizatiei Natiunilor Unite si al Agentiei Internationale pentru Energie Atomica, in zona numita UNO - city.

Citeste articolul integral


joi, 16 decembrie 2010

Cele mai periculoase locuri din lume

Cele mai periculoase locuri din lume

Pana nu de mult, in SUA, a fost sezonul uraganelor, o perioada din an cand locuitorii zonelor vulnerabile trebuie sa fie precauti, sa se adaposteasca si sa se pregateasca pentru neprevazut. In lume exista numeroase locuri unde pericolele sunt cel putin la fel de mari si pare greu de crezut ca exista oameni dispusi sa le populeze si sa traiasca permanent cu teama de capriciile Mamei Natura. Urmeaza o lista cu astfel de... destinatii de pe intreg globul, care necesita noroc, resurse si multa credinta in fortele proprii pentru a supravietui an de an.

Polul Inghetat - Verkhoyansk, Rusia
Un monument pe care sta scris "Polyus Cholada", varianta in rusa a formulei "Polul Frigului", marcheaza intrarea in orasul Verkhoyansk. In frigida taiga, la o distanta de aproape 5.000 de kilometri de Moscova, adanc in inima Siberiei, se afla aceasta asezare congelata: cel mai vechi oras de deasupra Cercului Arctic. De mai bine de trei secole, siberienii locuiesc constant aici, infruntand cu barbatie ierni nesfarsite pe malurile inghetate ale Raului Yana, complet congelat timp de noua luni pe an.

In prezent, aproximativ 1.500 de oameni isi duc existenta cotidiana in Verkhoyansk, cel mai rece oras al lumii. Intre septembrie si martie, orasul se bucura de sub cinci ore de lumina solara zilnic (in decembrie si ianuarie aceasta aproape nu exista). Temperaturile hibernale scad pana la -40 si chiar pana la -50 de grade Celsius.



Cea mai scazuta temperatura inregistrata vreodata a fost de -67 de grade Celsius, si s-a intamplat spre finalul secolului al XIX-lea. In zilele noastre, orasul incearca sa atraga "turisti amatori de extrem, aplecati spre frigul intens". Totusi, pentru mult timp in istoria lui, Verkhoyansk a reprezentat o destinatie de exil, folosita initial de tari, si mai apoi de sovietici, pentru oameni indezirabili regimului. In secolul XX, populatia orasului a atins un maxim absolut de 2.500 de rezidenti.


Muntele de Foc - Muntele Merapi, Indonezia
Chiar si in cele mai linistite perioade, vulcanul Merapi, din insula Java, fumega. Fumul se inalta continuu din furnal, pana la 3.000 de metri in cer. "Muntele de Foc", asa cum este tradusa denumirea monumentului natural, a erupt de aproximativ 60 de ori in ultimele cinci secole, cel mai recent in 2006.

Inainte de acest episod, o eruptie din 1994, a ejectat un nor letal de gaz fierbinte, care a ars de vii 60 de oameni. De asemenea, in anul 1930, mai mult de 1.000 de oameni si-au gasit sfarsitul, atunci cand Merapi a improscat cu lava pe o suprafata de aproximativ 20 de kilometri patrati in jurul bazei vulcanului, carnagiul fiind produs din pricina faptului ca prea multi oameni locuiau mult prea aproape de munte.



Totusi, in ciuda acestei istorii insangerate, aproximativ 200.000 de sateni locuiesc astazi pe o raza de 6-7 kilometri distanta fata de Merapi. Ei nu sunt singurii indonezieni care isi forteaza norocul in proximitatea vulcanilor activi - se estimeaza ca 120 de milioane dintre cei 136 de milioane de rezidentii Java isi duc vietile la baza a 22 de vulcani activi.


Furtunile Perfecte din Haiti - Gonaives, Haiti
Intai a venit furtuna tropicala Fay, pe 16 august. O saptamana mai tarziu, uraganul Gustav a lovit naucitor. In succesiune rapida, au urmat urganele Hanna si Ike. Pe parcursul unei singure luni de zile, orasul de coasta Gonaives, unul dintre cele mai mari cinci orase haitiene, s-a gasit devastat de patru cicloane tropicale distrugatoare. Dupa ce ultima furtuna a trecut, Gonaives a fost practic aruncat in mare. Mare parte a orasului a fost ingropata sub noroi sau scufundat in apa murdara cu adancimea de pana la 3,5 metri in unele locuri. Numarul de morti s-a apropiat de 500.

Dar furtunile din august pana in septembrie 2008 nu au fost cele mai mortale din istoria recenta a orasului Gonaives. In 2004, orasul cu 104.000 de locuitori a incasat din plin efectele mortale ale urganului Jeanne. Trei mii de haitieni au decedat atunci cand furtuna de cateogoria a 3-a a lovit insula.



Ce anume face ca Gonaives sa fie atat de susceptibil distrugerii prin uragan? Exceptand pozitionarea in zona de coasta din Golful Gonave, din Caraibele, predispus loviturilor ciclonice, Gonaives se odihneste pe un abrupt platou inundat de unde apa se scurge atunci cand raurile se umfla. Mai mult, haitienii se bazeaza pe lemn pentru a obtine carbune, principala lor sursa de combustie, iar acest fapt a condus la despaduriri masive ale dealurilor dimprejurul orasului. Ca rezultat, atunci cand ploua, dealurile care inconjoara Gonaivesul aluneca la vale si gramezi de namol aproape ingroapa orasul.


Lacul african al mortii - Lacul Kivu, Republica Democrata Congo/Rwanda
Lacul Kivu, amplasat pe granita dintre Republica Democrata Congo si Rwanda, este unul dintre Marile Lacuri ale Africii. Adanc sub suprafata acestuia de 7.000 de kilometri patrati, zac 65 de milioane de metri cubi de gaz metan, laolalta cu 250 de kilometri cubi de dioxid de carbon, prinse sub lac, sub presiunea apei si a pamantului. Daca ar fi eliberate din adancuri, toate aceste gaze ar putea raspandi un nor al mortii asupra a peste doua milioane de africani care traiesc in bazinul lacului Kivu.

Precedentul care alimenteaza o ingrijorare serioasa in acest sens rezida intr-o pereche de evenimente petrecute in anii '80 in cazul a doua alte lacuri africane, avand compozitii chimice similare. In 1984, 37 de oameni au decedat in jurul lacului camerunez Monoun, intr-o eruptie de dioxid de carbon. Trei ani mai tarziu, din lacul Nyos, aflat tot in Camerun, 80 de metri cubi de CO2 au fost eliberati. Ulterior, 1.700 de persoane au decedat ca urmare a expunerii la gazul toxic.



Aceste incidente au fost aparent cauzate de activitatea vulcanica de sub lacuri, care ar fi declansat eliberarea gazului mortal. O activitate asemenatoare se pare ca exista si sub lacul Kivu, multi geologi afirmand ca aceasta zona ar fi urmatoarea pe lista. Un raport al Programului de Mediu al Natiunilor Unite a numit cele trei lacuri "Lacurile Ucigase ale Africii", mentionand ca lacul Kivu este motiv de "ingrijorari serioase".


Insulele Efemere - Maldive
Insulele Maldive sunt un loc atat de periculos incat Mohamed Nasheed, presedintele republicii din 2008, si-a ales ca scop principal al mandatului sau strangerea de fonduri necesare finantarii relocarii intregii populatii insulare. Maldivele reprezinta o confederatie de 1190 de insule si atoli din Oceanul Indian. Punctul de maxima altitudine al Maldivelor se inalta putin peste 1,8 metri si, candva in viitorul nu foarte indepartat, este probabil ca acestea sa fie complet inghitite de apele tot mai expansive ale oceanului.

O estimare din 2005 a United States Geological Survey, facuta ca urmare a valului tsunami adus pe tarmurile Oceanului Indian in 2005, a decretat Maldivele drept una dintre cele mai tinere mase de pamant ale lumii, adaugand ca nu le este menit sa aiba o viata prea indelungata deasupra apelor. Potrivit raportului, insulele "ar trebui considerate elemente efemere prin timpul geologic".



Conform spuselor presedintelul Nasheed, locuitorii insulelor Maldive vor fi bine sustinuti in a-si gasi un loc de trai in alta parte - India si Sri Lanka au fost deja sugerate ca potentiale refugii. Evenimente recente ii susin decizia de a investi banii castigati prin turism in fonduri de relocare: tsunami-ul din 2004, care a maturat insulele, a facut 10% din teritoriul tarii nelocuibil. Atunci, din cei 300.000 de cetateni ai Maldivelor, o treime a ramas pe drumuri, si peste 80 de oameni au murit. De asemenea, in 1987, in perioada asa-numitelor "fluxuri regale", capitala Male, un oras insular intins pe o suprafata de 2,6 kilometri patrati, a fost complet inundata.


Capitala mondiala a uraganelor - Grand Cayman
Instrumentul MODIS de la bordul satelitului Aqua al NASA a capturat o imagine color senzationata a uraganului Ivan pe cand ochiul acestuia se afla deasupra Insulelor Cayman, pe 13 septembrie 2004. Insulele Cayman, un teritoriu britanic situat la 240 kilometri de Cuba, sunt cel mai bine cunoscute ca terenul de joaca tropical al iubitorilor de sampanie si caviar, care vin in insule pentru plajele virgine si apa oceanului limpede precum cristalul, dar si in virtutea legislatiei finaciare foarte relaxate.

Totusi, mai putin tentanta ramane reputatia de "capitala mondiala a uraganelor" pe care o au aceste locuri. Conform paginii web de monitorizare a furtunilor tropicale hurricanecity.com, Grand Cayman, cea mai mare dintre cele trei insule Cayman, este lovita sau maturata de cel putin un uragan o data la fiecare 2,16 ani, mai frecvent decat orice alta zona din bazinul atlantic. Din anul 1871, 64 de furtuni au ravasit formatiunea calcaroasa de joasa altitudine, adesea cu urmari catastrofale.



In 2004, uraganul Ivan, o furtuna de categoria 5, cu viteze ale vantului atigand 240 km/h, a abatut precipitatii apocaliptice asupra insulei Grand Cayman. A urmat, apoi, asaltul unor valuri inalte de trei metri, care au scufundat un sfert din insula. Un procent estimativ de 70% dintre cladirile de aici a fost distrus, iar cei 40.000 de locuitori pe care acestea ii gazduiau au ramas pret de mai multe zile fara energie electrica si fara apa potabila.


Coridorul de tornade I-44 - Oklahoma City/Tulsa, Oklahoma
Peste un milion de oameni locuiesc in limitele coridorului interstatal 44, aflat intre Oklahoma City si Tulsa, cele mai populate zone metropolitane ale statului american Oklahoma. In fiecare primavara, atunci cand aerul rece si uscat al Muntilor Stancosi coboara spre platourile mai joase, iar aerul cald si umed dinspre Coasta Golgului urca spre nord pentru a-l intalni, oamenii care locuiesc pe parcursul acestui traseu, denumit local Aleea Tornadelor, se pregatesc pentru sezonul uraganelor.

Din 1890 si pana astazi, peste 120 de tornade au lovit Oklahoma City si zona dimprejurul sau, care adaposteste, in prezent, aproximativ 700.000 de persoane. Pe 3 mai 1999, o puzderie de 70 de tornade s-a abatut asupra statelor Oklahoma, Kansas si Texas. Cateva dintre cele mai destructive furtuni au rascolit atunci Oklahoma City, provocand distrugerea a 1.700 de case si deteriorarea altor 6.500. Chiar si cu posibilitatile moderne de predictie si cu sistemele de avertizare din timp, 40 de oameni au murit atunci cand un ciclon F-5 a maturat Oklahoma City. In adaos la pierderile de vieti omenesti, aceasta etalare a fortelor naturii a cauzat distugeri in valoare de peste un miliard de dolari.



Din 1950, cea mai indelungata perioada in care zona coridorului I-44 nu a fost lovit de o tornada este de cinci ani - din 1992 pana in 1998. Ca o revansa a acestui repaus, in cele 11 luni care au urmat acestei perioade, 11 tornade au lovit naprasnic. Pentru numai alte trei perioade in ultima jumatate de secol au trecut mai mult de doi ani in Oklahoma City fara tornade.

La nord-est de acest oras, de-a lungul aceluiasi traseu "tornado-fil", se afla Tulsa, care a avut parte, la radul sau, de o portie seriosa de devastari sub furtunile Aleii Tornadelor. Intre 1950 si 2006, 69 de tornade au ravasit orasul cu o populatie de 590.000 de locuitori, desi niciuna nu a avut urmari la fel de devastatoare ca cele ale mortalei furtuni petrecuta in 1999 in Oklahoma City. Dar, din pricina geografiei sale, orasul fiind situat de-a lungul malurilor raului Arkansas, si deci construit deasupra unei serii extinse de mici estuare, Tulsa este in mod particular vulnerabila dinainte ploilor care acompaniaza furtunile din Oklahoma. Inundatii majore din 1974, 1976 si 1984 au cauzat pagube in valoare de sute de mii si milioane de dolari.


Cutia cu nisip a Chinei - tinutul Minquin, China
Incorsetata de doua deserturi expansive, oaza candva fertila care a fost Tinutul Minqin, din nord-vestul provinciei chineze Gansu, are, la propriu, zilele numarate. Dublul ghinion al unei secete lungi de o decada si devierea, in amonte, de la cursul fiersc a raului Shiyang, au obligat zona Minqin sa se descompuna inspre desertul Tengger, care se apropie dinspre sud-est, si inspre desertul Badain Jaran, ce "ataca" de la nord-vest.

In total, din 1950, cele doua deserturi au inghitit mai bine de 250 de kilometri patrati din teritoriul Minquin-ului. Interesant este ca, in acelasi interval, populatia locului a crescut de la 860.000 de oameni la peste doua milioane. Din anul 2004, deserturile au avansat cate zece metri anual. Cu peste 130 de zile cu furtuni de nisip in fiecare an, incetinirea ratei acestui avans este putin probabila.



Confruntat cu o desertificare accelerata, guvernul chinez a demarat relocarea fermierilor dezradacinati, avand in vedere ca terenurile arabile din regiune s-au diminuat cu peste 750 de km patrati, de la 930 kmp la mai putin de 155 kmp.

Citeste articolul integral


miercuri, 15 decembrie 2010

Toulon – In inima marinei franceze

Toulon – In inima marinei franceze

Ascuns parca intre munti si Mediterana, se spune despre Toulon ca beneficiaza de cea mai bine protejata ambianta naturala dintre toate orasele-port ale Europei. Motiv pentru care a fost ales centrul marinei militare franceze si cea mai mare baza navala a NATO (sau hai sa-i zicem OTAN, ca tot suntem in Franta) din Mediterana. Dincolo de introducerea martiala pe care ti-o face imensul port militar, orasul este o minunata inlantuire de cladiri medievale si moderne, unde atmosfera provensala razbate la fiecare colt de strada. Linsitit si cochet, secretos si prietenos deopotriva, Toulon creeaza nostalgii irezistibile…

Un pic de istorie…

Si cum altfel ai incepe un periplu la pas prin strazile din Toulon, fara o scurta si modesta introducere in istoria tumultuoasa si interesanta a locului?

Primele asezari in golful ferit al Mediteranei care mai tarziu aveau sa se transforme intr-un minunat oras, au fost fondate de neobositii navigatori fenicien
i, undeva in prejma anului 600 inainte de Hristos. Temerarii fenicieni nu s-au orientat deloc prost, deoarece recente descoperiri arheologice demonstreaza ca intreaga coasta maritima provensala era locuita inca din Paleolitic.

Fenicienii stabiliti aici pentru comertul pe care il faceau cu triburile celtice, au disparut in valurile istoriei, in urma migratiilor celte din secolele 4-5. Locul nu a scapat nici ochiului vivace si cutezator al vechilor greci. Prezenta avanposturilor vechii Elade facandu-se cunoscuta in zona odata cu secolul 2 i.Hr., cand grecii fondau orasul Massalia, viitorul Marsilia de astazi, un puternic si prosper oras comercial, inca din cele mai vechi timpuri.

Amenintata de atacurile galilor si ligurilor, regiunea obtine protectia Romei in anul 154 i.Hr. De atunci pana in anul 49 i.Hr., regiunea s-a bucurat de o relativa independenta. Fatidicul an 49, o subjuga Romei, drept pedeapsa si despagubire de razboi in dauna locuitorilor sai care, prost inspirati, sa recunoastem, l-au sustinut pe Pompei in loc sa-l sustina pe Cezar…

Toulon-ul, sau Tolon cum se cheama in occitana, sau Tulun in dialectul mistralian, a intrat in contact cu crestinismul in pragul secolului II d. Hr. Aparitia noii religii a dus la considerabile transformari religioase si politice in urmatorii trei sute de ani, cand intreaga regiune Provence intra in componenta Sfantului Imperiu Roman, taman in anul 1032.



14 ani mai tarziu, mariajul lui Charles de Anjou cu Beatrice de Provence, aduce frumusel intregul Provence in buzunarul larg si incapator al Casei de Anjou. Intr-un final, de-abia in anul 1486, Provence si implicit Toulon-ul intra definitiv in componenta Frantei, pe atunci un clasic regat medieval.

In acea epoca s-au pus bazele istoriei maritime si militare a francezilor. Regele Charles VII al Frantei, decis sa transforme tara sa intr-o putere militara la Mediterana, si avand nevoie de un suport logistic pentru campania sa din Italia, incepe construirea portului din Toulon, astazi cel mai impresionant edificiu al orasului.



Aventura francezilor ia intorsaturi deosebit de bizare. Regele Francis I, in incercarea de a gasi aliati in lupta cu Sfantul Imperiu Roman de Natiune Germana, comite prostia capitala si se aliaza cu turcii. Riga franceza ajunge chiar sa invite flota Imperiului Otoman (pe atunci la apogeu) in Toulon, in incercarea sa disperata de a forma o alianta turco-franceza. Sub presiunea pasalelor si basi-buzucilor, locuitorii orasului se vad nevoiti sa fuga, socati de barbaria otomanilor.

Fericiti, marinarii turci ocupa orasul pe perioada iernii. Tristul episod din istoria locului, culmineaza cu transformarea catedralei din Toulon in moschee, de unde rasunau tanguielile muezinului de cinci ori pe zi. Supliciul orasului a durat pana in primavara, cand pe data de 23 mai 1544, flota otomana se retrage spre Stambul, nu inainte ca regele Francis I sa le plateasca turcilor imensa suma de 800.000 de scuzi (sa mai ziceti ca doar noi am platit tribut Inaltei Porti). La plecare, credinciosi renumelui si faimei lor, turcii jefuiesc 5 nave franceze, asa sa nu isi piarda mana…



Orasul avea sa cunoasca si perioade mai triste, cand foamentea si ciuma au facut mai multe victime decat turcii. Nici razboaiele religioase nu l-au ocolit, conflictele dintre hughenoti si catolici insangerand locul. Prosperitatea si pacea aveau sa vina de abia in secolul 18, cand dezvoltarea agriculturii si a comertului era la apogeu, Secolele imediat urmatoare au dominat prin industrializare si modernizare fara precedent.

Entrance du Provence

Pentru turisti, Toulon poate fi asociat unei adevarate porti deschise spre Provence, probabil cea mai frumoasa regiune a Frantei. Asezat intr-o ambianta clasic provensala, orasul are in apropierea sa imense plantatii de maslini, campuri nesfarsite de lavanda si dealurile pietroase caracteristice sudului Frantei.



Orasul are o clima tipic mediteraneana cu veri toride si ierni blanzi
. Straniu pentru un oras francez, Toulon nu este strabatut de niciun rau sau curs natural de apa. Conditiile naturale au facut ca in apropierea sa existe locuri ideale pentru viticultura. Aici se afla cei peste 90.000 de acri cultivati cu vie din Departamentul Var. Vinuri prestigioase, precum Cotes de Provence, Bandol si Cotes Varois, sunt produse in regiune si oferite cu mandrie la vanzare in Toulon.



In jurul orasului, poti explora unele dintre cele bine prezervate obiective turistice din lume. Trebuie sa fii doar pregatit(a) pentru incursiuni in:

Aix en Provence este fosta capitala a regiunii Provence, din secolul XII pana in zorii Revolutiei Franceze. Astazi, este un oras incantator, un centru universitar faimos pentru atmosfera sa culta, muzica si literatura. Este locul nasterii si copilariei pictorului impresionist Paul Cezzanne, o mare parte a lucrarilor sale fiind dedicate imprejurimilor provensale.

Le Castellet este un sat medieval asezat pe o colina de unde se pot admira in toata splendoarea lor, podgoriile din Bandol. Strazile inguste, pietruite, sunt marginite de case care dateaza din secolele XVII-XVIII, toate fiind restaurate si conservate intr-un mod exemplar. Satul gazduieste si o biserica de secol XII, alaturi de un castel care dateaza din secolul XI. Poarta principala este marginita de sase turnuri de observatie.

Bandol este o mica statiune pierduta printre podgorii, cu iesire la Mediterana printr-un golf mirific. Vilele somptuoase sunt incadrate de pini si mimoze. Opreste-te putin. In fata este marea, iar in spate cafenelele, magazinlele si cochetele buticuri specifice regiunii. Nu uita nici de vinuri. Bandol este probabil cea mai prestigioasa podgorie din Provence.

Prin oras

Odata ajuns aici, te vei afla in apopierea unor obiective cultural-istorico-turistice pe care nu trebuie sa le ratezi, altfel existand riscul sa nu iti ierti niciodata decizia de a le ignora. Nu uita nici de vechea inchisoare a orasului, azi obiectiv turistic de prim rang, deoarece de aici a evadat insusi Jean Valjean, eroul din Mizerabilii lui Hugo.

Biserica Saint Louis este o constructie trufasa si impunatoare, in stil neo-clasic, terminata fix la sfarsitul monarhiei franceze. La fel ca multe alte obiective turistice din oras, a fost bombardata in cel de al doilea Razboi Mondial, dar a fost restaurata magistral in anul 1954.

Muzeul orasului Toulon, sau Musee de la Ville, este situat de-a lungul bulevardului Marechal Leclerc, si gazduieste colectii de arta unice, expunand nu doar lucrarile artistilor provensali, ci si capodopere semnate Caracci, Rodin sau Bruegel. Muzeul are si o sectiune de stiinte naturale, cu mostre din flora, fauna si mineralele locale.

Un obiectiv de prim rang, este fara doar si poate, Muzeul National de Marina, situat inr-o cladire eleganta de secol 18, de Royal Arselan, in imediata apropiere a radei portului. Istoria maritima a acestei regiuni este expusa magistral intr-o colectie remarcabile de obiecte marinaresti, modele de nave si galioane, unele dintre ele datand din secolul 17.

Exotic, si cumva neasteptat, dar binevenit in calea turistului, este si Muzeul de Arte Asiatice din Mourillon. Trebuie sa-l vezi, fie si pentru faptul ce este situat inr-o casa care a apartinut candva lui Jules Verne. Muzeul contine o colectie interesanta de obiecte de arta aduse si donate de ofiterii francezi din perioada coloniilor din Asia de sud-est. Daca ai nimerit pe 14 iulie, aici se comemoreaza ziua in care a cazut Bastilia, printr-un mars militar pe bulevardul central. Dupa masa, este un spectacol aviatic, iar seara focuri de artificii in culorile drapelului francez.

La masa

O plimbare in piata Provencal este o experienta unica. Aici este sufletul si stomacul orasului, contopite armonios intr-o imensa piata in aer liber, unde abunda fructele de mare, pestii, mezelurile si branzeturile locale, preparate dupa retete cunoscute doar de batranii maestri, nenumarate soiuri de fructe si legume plus toata gama gastronomiei provensale. De retinut ca e inchis lunea.

Localurile si pub-urile servesc feluri delicioase, unice. Nu uitati ca suntem probabil in cea mai conservatoare regiune a Frantei, unde degustatul vinului si mancatul sunt principalele ocupatii ale locuitorilor. Maslinele, aduse de greci acum 2 500 ani, acompaniaza majoritatea retetelor traditionale, incluzand tapenade, o pasta din capere, ansoa, ulei de masline si zeama de lamaie. Francezii o mananca intinsa pe felii de paine neagra din grau si secara. Dupa care se lauda ca traiesc 100 de ani. Eu tind sa-i cred. Chiar daca nu toti devin centenari, macar stiu sa traiasca bine…

O alta reteta traditionala delicioasa este Aioli, un fel de maioneza groasa si vascoasa facuta din usturoi si ulei de masline, servita alaturi de peste, fructe de mare si legume. Nu te ridica de la masa pana cand nu ai dat gata o portie sau mai multe de Bouillabaisse autentica (dumnezeiasca ciorba de peste din sudul Frantei), caci altfel se cheama ca nu ai cunoscut Provence, ci ai fost doar un profan turist de duzina care trece surd, mut si orb pe langa miracolele din farfurie care au dus faima locului prin timp si istorie.

Daca vrei sa inchei cu un desert pe masura felurilor de dinainte, incearca o portie de Les Marseillotes, o minune a cofetariei frantuzesti, alcatuita din ciocolata naturala, miere si migdale. Daca inchei apoteotic cu vinurile pomenite anterior, vei adormi fericit si prieten cu toata lumea, racnind in vis Alles les Bleus!

Au Revoir, Toulon!

Citeste articolul integral


luni, 13 decembrie 2010

10 atractii ale orasului Atena

10 atractii ale orasului Atena

Ne-o imaginam dominata de maiestuoase vestigii de temple antice – in realitate, Atena e dominata mai degraba de cladiri moderne, printre care destule blocuri patratoase de beton. Asta, insa, face cu atat mai pretioase descoperirile – comorile arhitecturale ascunse printre cladirile anoste. Nici o grija, Atena are destule astfel de surprize ca sa merite o vizita - si chiar repetarea acesteia.

Vestigiile antice
Nu sunt atat de multe cum isi inchipuie uneori turistii, dar sunt cu adevarat impresionante. Tot mai bine puse in valoare, in ultimele decenii, prin lucrari de restaurare si iluminari speciale, dar si facandu-le mai accesibile, mai prietenoase cu vizitatorii, mai usor de cunoscut si inteles, au un farmec care nu seamana cu nimic altceva, desi, ca sa te poti bucura cu adevarat de ele, e preferabil sa ai cateva notiuni de istorie antica si de mitologie greaca. (Nu-i nevoie sa stii greaca veche si sa-i fi citit pe scriitorii antici greci in original, dar macar "Legendele Olimpului"...)
Acropole reprezinta inceputul, locul in care a luat nastere civilizatia greaca antica: vestigiile pastrate aici - ale templelor Parthenon si Erechteion si ale templului Athenei Nike - sunt cele mai vestite atractii si, totodata, simboluri ale Greciei.

Teatrul lui Dionysos este unul dintre cele mai vechi stabilimente de aceste gen din lume: are aproximativ 2.500 de ani. Piesele jucate aici faceau parte din "seria de manifestari" (cum se zice azi) dedicate lui Dionysos, zeul grec al vinului, al fertilitatii si al distractiilor dezlantuite.
Ruinele templului lui Zeus Olimpianul - cateva coloane uriase, ramase in picioare - iti dau o idee despre grandoarea arhitectonica a lacasurilor de cult, in stil antic.
Vechea Agora - locul in care se intalneau, comunicau si luau decizii cetatenii Atenei antice - are alaturi Templul lui Hephaistos (cel mai bine pastrat templu antic grecesc) si, in prelungire, Forul Roman.
Teatrul antic ("Odeon") construit de Herodes Atticus, in secolul II d. Hr., grandios, excelent conservat, e utilizat si astazi pentru reprezentatii de toate felurile.


Plimbari pedestre
Una dintre marile realizari in materie de turism in Atena e faptul ca au fost create, recent, destul de multe arii pietonale, care ofera o variatie binevenita fata de restul strazilor, coplesite de un trafic rutier cumplit de aglomerat.

Pentru incalzire - sau daca nu stai decat o zi-doua si n-ai timp sa vezi prea multe - poti face un traseu "de baza", in cea mai mare parte pietonal, care te poarta pe la cele mai semnficative monumente: Acropole, noul Muzeu Acropole, teatrul antic construit de Herodes Atticus, incheindu-se in Kerameikos, o zona cu numeroase localuri, unde te poti "reface" dupa efort.

Atmosfera placuta poti gasi plimbandu-te prin cartierele Plaka, Thissio si Monastiraki, cu cladiri frumoase, in stil neoclasic, strazi laterale inguste, mici restaurante si magazine, ici-colo si cate o ruina antica, reamintind, nostalgic, trecutul indepartat.

Pentru o priveliste panoramica spectaculoasa, poti urca la pas pe dealul Lycabettus, pornind din elegantul cartier Kolonaki, pe un drum in panta usoara (exista si un funicular, dar pierzi placerea plimbarii), iar de sus poti vedea orasul, cu magnificele sale vestigii, portul Pireu, Marea Mediterana…


Spectacole de teatru antic
Atena, este, se spune, orasul cu cele mai multe scene de teatru din lume (peste 140). Printre ele, face o nota aparte teatrul construit de Herodes Atticus, in secolul II d. Hr. - un teatru antic adevarat, cu trepte de piatra care tin loc de banci si cu o scena rotunda pe care s-au desfasurat mii de reprezentatii. Azi, edificiul este unul dintre "sediile" Festivalului Elen (care se desfasoara anual la Atena si Epidaur - acesta din urma e un amfiteatru antic, aflat la vreo 200 km de Atena si e renumit pentru acustica sa extrordinara). Scena straveche a Odeon-ului gazduieste nu numai reprezentatii de teatru - vechi si modern - ci si spectacole de dans, de opera si concerte de toate genurile, de la muzica baroca pana la jazz.



Din pacate, se reprezinta rar vreo piesa antica asa cum era ea jucata "pe atunci": actori cu masti, costume dupa modelele din Antichitate etc. Piesele celor mai renumiti autori antici greci - Sofocle, Eschil, Euripide sau Arostifan - nu lipsesc, dar, adesea, actorii joaca in costume mai moderne. Chiar si asa, daca vrei ceva aparte, care sa te conecteze cu trecutul, cu cultura europeana antica, incearca sa asisti la un spectacol de teatru antic grecesc. Chiar daca nu intelegi limba, vei intelege atmosfera si vei simti o parte din ceea ce simteau spectatorii de acum doua milenii, "consumatorii" de dramaturgie antica.

ATENTIE! Pentru ca acest teatru face parte din patrimoniul arheologic, exista niste restrictii legate de participarea la spectacole, restrictii care tin atat de siguranta spectatorilor, cat si de protejarea patrimoniului: nu sunt admisi copii mai mici de 6 ani, nu e permisa purtarea incaltamintei cu tocuri ascutite, nu se fumeaza, nu se bea si nu se mananca in incinta amfiteatrului, nu se fac fotografii… Informati-va inainte de a va lua bilete.


Muzee si galerii

Daca esti un admirator al culturii elene si al civilizatiei meditereneene, in general, Atena a numai buna ca sa-ti umpli ochii si mintea cu imagini, legende si date despre domeniul tau de interes. Multe muzee, enorm de multe antichitati, dar si arta, si etnografie - viata grecilor, in ultimele trei milenii, plus reflexe ale civilizatiilor din jur.
Muzeul National Arheologic - dintre muzeele Atenei, acesta e cel mai mare, cel mai cunoscut si, din cauza acesta, cel mai aglomerat; cu turisti, evident. Ce-i drept, ar fi pacat sa nu-l vezi, caci cuprinde o multitudine coplesitoare de opere de arta si tehnica ale preistoriei si Antichitatii Europei: o adevarata padure de statui splendide, din marmura si bronz; tezaurele descoperite la Mycene de Heinrich Schliemann, cuprinzand faimoasa masca de aur a lui Agammemnon si alte de podoabe pretioase; uluitorul "mecanism din Antikithera" - un soi de computer mecanic, cu varsta de peste 2 milenii - si multe, multe alte vase si arme, unelte si figurine, basoreliefuri si fresce. E coplesitor, e mult prea mult pentru o singura vizita; pacat ca, pentru majoritatea celor care vin aici, experienta vizitarii e redusa la un singur tur, adesea prea rapid. In cazul de fata, "scurt si intens" nu e deloc o formula optima.
Muzeul Acropole (cel nou) - completarea fireasca a vizitei la ruinele templelor de pe colina: aici, se gasesc colectii de artefacte descoperite in cursul sapaturilor arheologice pe Acropole. Si tot aici spera grecii sa vada, candva, expuse, pentru totdeauna, celebrele "marmuri ale Partenonului" sau "marmurile Elgin", desprinse de pe zidurile Partenonului si ale altor cladiri de pe Acropole intre anii 1801-1812 si transportate in Anglia, din ordinul lordului Elgin, ambasador al Marii Britanii la Sublima Poarta. Obtinand, in circumstante neelucidate, acordul Imperiului Otoman (care stapanea pe atunci Grecia), lordul Elgin a dus nepretuitele sculpturi la Londra, pentru a fi expuse la British Museum, unde se gasesc si astazi. Grecia a cerut in repetate randuri inapoierea marmurilor, dar fara succes; unul dintre motivele invocate de britanici a fost faptul ca grecii nu ar avea un muzeu suficient de mare si bine amenajat pentru a expune, in conditii optime, faimoasele sculpturi. Vechiul Muzeul Acropole era, intr-adevar, mult mai mic si destul de rau intretinut, insa muzeul nou are toate calitatile unui muzeu european modern. Cu toate acestea, marmurile Partenonului inca nu s-au intors acasa; spinoasa problema a retrocedarii este, deocamdata, tot nerezolvata.
Muzeul Benaki - colectii vaste de arta, datand din preistorie, Antichitate, perioada bizantina… pana in epoca moderna. Acest muzeu are mai multe cladiri, aflate in diferite parti ale orasului; astfel, intr-o alta cladire, exista si un Muzeu Benaki de Arta Islamica (in Kerameikos); intr-alta (in districtul Kiphissia), arhivele si unul dintre magazinele muzeului etc. Fiindca tot a venit vorba despre magazin: daca vrei drept suvenir o replica de buna calitate a unei sculpturi antice grecesti, un vas ceramic cu decor antic sau broderii grecesti dupa modele autentice, Muzeul Benaki e un loc care merita cercetat. Preturile sunt cam mari, dar macar cumperi un obiect frumos si bine lucrat.

Muzeul Kanellopoulos - colectii de arta greaca, mai ales miceniana, dar si exemple de arta persana.
Muzeul de Arta Populara Greceasca - un muzeu etnografic foarte bogat, cu colectii ample, reprezentative si impresionante, in special ceramica, broderiile si costumele populare.
Muzeul de Arta Cycladica - magnifice colectii de figurine din marmura si metal, reprezentative pentru asa-numita civilizatie cicladica - o cultura a Epocii Bronzului care a inflorit, o lunga perioada de timp (aproximativ 3000 - 2000 i. Hr.), in insulele Marii Egee si a fost, alaturi de civilizatia minoica si de cea miceniana, una dintre cele trei ramuri principale ale avansatei civilizatii egeene.
Galeria Nationala - opere ale artistilor greci, in special din secolele XIX si XX, dar si panze de El Greco, pictor spaniol de origine greaca (1541 - 1614), precum si lucrari de arta moderna.
Muzeul Numismatic - mii de monede (dar si figurine), expuse intr-un edificiu grandios, unul dintre cele mai frumoase din Atena; a fost, initial, locuinta vestitului Heinrich Schliemann, arheologul care a descoperit ruinele Troiei si mormintele regale de la Mycene.


Technopolis
La mare distanta - temporal - de vestigiile antice, dar nu mai putin interesant decat ele, Technopolis (sau Gazi, cum e numit popular) este un muzeu industrial, prefacut intr-un lacas al culturii. Fosta uzina de gaz, infiintata in 1857, si-a incetat activitatea in 1984, dar interesanta ei arhitectura nu a fost abandonata. Numeroasele cladiri, imprastiate pe o suprafata de peste 30.000 mp, au fost transformate in sali de expozitie, de concerte, de conferinte si in localuri.




Cafenelele din strada

Alcatuiesc una dintre cele mai tipice privelisti ale capitalei grecesti - si ale mai tuturor oraselor grecesti, ba chiar ale multor orase mediteraneene, in general. De primavara pana toamna, trotuarele din fata localurilor sunt pline de mese, iar viata de restaurant se muta afara, in strada. Se sade, se studiaza lumea care trece, se vorbeste mult, despre multe, se bea ori se mananca - totul in tihna; cu alte cuvinte, se gusta viata.




Mancarea
Pentru noi, mancarea greceasca are farmecul de a ne fi partial cunoscuta: o indelungata influenta greco-turca, avandu-si originea in vasalitatea fata de otomani (care i-au avut drept supusi, multa vreme, si pe greci), culminand cu domniile fanariote, a facut ca in bucataria noastra sa se afle feluri pe care le vom redescoperi in Grecia, cu bucuria cu care regasesti un reper cultural familiar, plus placerea comparatiilor - cum e musacaua greceasca fata de cea de la noi de-acasa?

Alaturi de aceste vechi cunostinte, gasim si indeajuns de multe noutati interesante ca sa nu ne plictisim - de pilda, pestii si fructele de mare, pentru ca Mediterana e cu totul altceva decat Marea Neagra, in ceea ce priveste diversitatea biologica si cea culinara.


Plajele
La sud de oras, la mica distanta, se gasesc locuri placute de relaxare pe tarmul marii, la care se poate ajunge usor cu autobuzul sau tramvaiul. Daca vremea e buna si vrei sa mai iesi un pic din orasul zgomotos, o zi de plaja e foarte potrivita, dar ai grija sa nu-ti consumi toata rezerva de bani pe mancarea si bautura oferite de restaurantele si barurile de pe plaja: adesea, in aceste localuri, preturile sunt mari.




Piata Syntagma
Inseamna Piata Constitutiei - numita astfel in amintirea unui a dintre evenimentele cele mai importante din istoria moderna a Greciei: in 1843, regele Otto, de origine germana, a fost silit - in urma unei revolte populare si militare - sa dea supusilor sai greci o Constitutie prin care acestia anumite drepturi politice moderne, miscsorand astfel imfluenta Marilor Puteri. (Dupa Razboiul de Independenta din 1821-1829, Grecia devenise un regat independent, care functiona insa sub protectia Marilor Puteri europene - Franta, Marea Britanie si Imperiul Rus.)



Piata Syntagma e, practic, centrul Atenei, loc de intalnire si punct de pornire in explorarea capitalei grecesti. De aici, poti vedea cladirea Parlamentului grec (fostul Palat Regal), pazit de o soldati in costume traditionale (cu fustanele si ciucuri). Daca-ti plac astfel de lucruri, poti asista la schimbarea garzii, mai discreta in zilele de lucru si mai fastuoasa - cu fanfara si multi soldati - in zilele de sarbatoare. Iar in spatele cladirii Parlamentului, se afla Gradinile Nationale, un parc frumos, verde si umbros (o sa vezi ce mult conteaza asta in zilele de vara toride), cel mai bun loc pentru o plimbare odihnitoare.


Excursii
Folosind Atena ca punct de pornire, poti intreprinde calatorii de explorare, pe mare sau pe uscat: excursii spre asezari cu origini antice, precum Olympia, Mycene sau Corint; croaziere cu durata de 3-7 zile, pentru a vizita insule grecesti precum Mykonos sau Paros, Syros sau Kalymnos, ori pentru a ajunge pana in Turcia, pe urmele vechilor civilizatii din jurul Mediteranei.

Citeste articolul integral