joi, 27 august 2009

Top 10 cele mai extreme locuri de pe Pământ

Cele mai extreme locuri din lume au fost incluse într-un top realizat de site-ul www.oddee.com. Fie că e vorba de cel mai uscat loc, de cel mai izolat arhipelag locuit sau de cel mai rece sat din lume, natura impresionează prin fenomene extraordinare cu care oamenii reuşesc să convieţuiască, adaptându-se la temperaturi incredibile sau explorând regiuni aproape neverosimile. 

1. Deşertul de Lut din Iran: cel mai fierbinte loc de pe Pământ 71 grade Celsius

Deşi specialiştii discută în contradictoriu despre cel mai călduros loc din lume, un Satelit NASA a înregistrat o temperatură record de 71 grade Celsius în deşertul Lut din Iran, ceea ce se presupune a fi cea mai ridicată temperatură existentă pe suprafaţa Pământului.

Regiunea care acoperă aproximativ 480 de kilometri este denumită Gandom Beriyan adică grâul prăjit. Alte locuri foarte fierbinţi sunt la Al Azizyah în Libia, unde sunt 57.8 grade Celsius şi Valea Morţii din California, SUA. 

2. Muntele Chimborazo (Ecuador): cel mai înalt punct peste centrul Pământului la 6.310 metri de nivelul mării

Toată lumea cunoaşte Muntele Everest ca fiind cel mai înalt munte din lume. Alpiniştii vor să-l escaladeze pentru cei 8.848 metri pe care-i are, vârful muntelui aflându-se la cea mai înaltă altitudine. Dar nu mulţi oameni ştiu că muntele Chimborazo din Ecuador care, deşi are mai puţini metri decât Everest, se distinge prin faptul că este cel mai înalt munte deasupra centrului Pământului. Asta se întâmplă întrucât Pământul nu este doar o sferă, ci o sferă turtită la poli în formă de "geoid" , fiind mai bombat la ecuator.

3. Tristan de Cunha din Marea Britanie: cel mai îndepăratat locuit arhipelag din lume situat la 3.219 km de cel mai apropiat continent

Arhipelagul se află în sudul Oceanului Atlantic şi este atât de mic încât principala sa insulă nu are nici o pistă de aterizare. Insula găzduieşte 272 de oameni care împărtăşesc 8 nume de familie, iar locuitorii suferă de boli ereditare ca glaucom sau astm.

Insula a fost anexata Marii Britanii în 1800, astfel că locuitorii au un cod poştal britanic şi pot face comenzi online, în ciuda distanţei foarte mari la care se află. Doar că trebuie să aştepte mult timp ca produsele să ajungă la destinaţie.

4. Angels Falls din Venezuela, cascada cea mai mare de pe Pământ - 984 metri înălţime

Cascada Îngerilor din Venezuela este cea mai înaltă din lume şi se localizează pe un afluent al râului Caroni. Cascada se formează când afluentul cade din vârful Auyantepui.

5. Oymyakon din Rusia, cel mai rece loc din lume unde trăiesc oameni, la -71.2 grade Celsius

Oymyakon este un sat din Rusia, situat de-a lungul Râului Indigirka, la 30 km nord de Tomtor. Are o populaţie de 800 de locuitori, iar în ianuarie 26, 1926 aici s-a înregistrat o temperatură de -71.2 grade Celsius.

Este cea mai mică temperatură înregistrată vreodată într-o zonă locuită, dar şi cea mai joasă temperatură din Emisfera de Nord.

6. Cel mai uscat loc de pe Pământ: Văile Uscate din Antarctica

Văile situatie în această regiune nu au mai fost udate de o ploaie de mii de ani. Cu excepţia unei singure văi, toate celelalte nu conţin nicio urmă de umezeală: apă, gheaţă sau zăpadă. Motivul pentru care acete văi există sunt vânturile Katabatic care bat cu peste 200km pe oră şi usucă toată umezeala.

7. Marianas Trench din Indonezia şi Japonia sunt cele mai joase puncte de pe Pâmânt, aflate la 10.924 metri sub nivelul mării. Dacă Muntele Everest ar fi fost situat în acest loc ar fi fost acoperit de 1.6 km de apă. Singurii oameni care au explorat vreodată aceste tranşee au fost Jacques Piccard şi Don Walsh.

8. Cel mai umed loc din lume se află în Columbia.

Lloro din Columbia este zona cea mai umedă din lume, deşi discuţii controversate au avut loc şi pe această temă. Cherrapunji din Nord-Estul Indiei a fost considerată mulţi ani ca fiind cea mai umedă regiune.

Aici, media anuala de precipitatii este de aproximativ 10,820 mm, dar mai mică decât în Lloro. Totuşi, Cherrapunji deţine recordul pentru cea mai umedă lună dintr-un an , cu o cantitate de precipitaţii de 9.296 mm în luna iulie, 1861.


9. Muntele Thor din Canada cea mai verticală cădere

Situat în Parcul Naţional Auyuittuq din Canada, muntele are 1.250 metri de cădere abruptă cu un unghi de 105 de grade. Este cel mai faimos vârf din Canada şi este format doar din granit, iar puţini aplinişti se încumetă să-l escaladeze.

10. Marea Moartă din Iordania prezintă cea mai joasă depresiune de 422 metri sub nivelul mării. Pe graniţa dintre Iordan şi Israel, drumul din jurul Mării Moarte este cel mai jos din lume. Acest nivel scăzut al apei, precum şi salinitatea mare se explică prin evaporarea intensă, fiind expus la pericolul de uscare a mării.

Marea aceasta are nivelul cel mai scăzut raportat la nivelul mării, există însă Lacul Baikal , care are un nivel şi mai scăzut de 794 m sub nivelul mării.

www.adevarul.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu