marți, 11 ianuarie 2011

Calatorie in Egipt - Valea Regilor

Calatorie in Egipt - Valea Regilor

Pentru a vizita Valea Regilor, Valea Reginelor si celelalte obiective de pe partea apuseana a Nilului (adica “partea mortii”) ne-am alaturat unui tur organizat de cei de la hotel, pentru circa 40 dolari de persoana.

Prima oprire a fost la cei doi colosi ai lui Memnon. Ridicandu-se la 18 m deasupra pamantului, cei doi colosi sunt singura marturie ramasa in urma unui templu despre care se spune ca ar fi fost mai mare decat cel de la Karnak, dar care a fost distrus de inundatiile succesive ale Nilului.

A urmat Valea Regilor. Biletul de intrare in Valea Regilor include vizitarea a trei morminte. Pentru Tutankamon se plateste separat - cam 20 de dolari -, insa am auzit ca nu prea merita. Noi am vizitat mormantul lui Ramses III, Ramses IV si Ramses IX, obiective care, datorita traficului turistic, aratau deja semne de degradare. Valea Reginelor, in schimb, mai ascunsa parca de ochii turistilor, m-a impresionat. Mormintele sunt mult mai bine conservate si pastreaza culorile originale.



Templul mortuar al lui Hatchepsut este un templu atipic fata de tot ceea ce am mai vazut prin Egipt, insa peretii sai spun in detaliu povestea reginei-faraon. Templul include o capela a zeului mumificarii, Anubis, precum si o capela a zeitei dragostei si placerilor, Hathor.

Am vizitat si Medinet Habu, de asemenea un templu memorial, construit de catre Ramses III si fost centrul administrativ si economic al Tebei timp de secole.



Calatoria in zona Luxor si Valea Regilor / Valea Reginelor este un "must" pentru turistul care indrageste istoria antica, iar din ceea ce am vazut pana acum prin lume, in zona Luxor din Egipt se afla cea mai mare concentratie de monumente istorice intr-un spatiu atat de mic. Fie ca ajungeti cu un vas de croaziera, fie ca mergeti cu trenul, autobuzul sau cu un tur organizat, o vizita la Luxor merita din plin si va recomand sa o faceti in lunile de iarna, pentru a evita caldura excesiva din desertul egiptean.

Citeste articolul integral

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu