marți, 16 iunie 2009

Cazarea pe litoral se scumpeste cu 20%

Cazarea pe litoral se scumpeste cu 20% incepand de astazi 

De astazi, tarifele pe litoralul romanesc sunt mai mari cu aproximativ 10-20%. Cresterea se inregistreaza in special la tarifele practicate de hotelieri la receptie, pentru ca pretul sejururilor contractate prin agentiile de turism au fost stabilite inca de anul trecut, sustin reprezentantii din domeniu.

Mai mult, potrivit acestora, o parte din hotelieri ofera, in sezonul estival, cazare gratuita pentru primul copil sub 12 ani al unei familii care vine la mare.

Astfel, daca la inceputul verii preturile pentru o noapte de cazare pe litoralul romanesc se incadrau intre aproximativ 100 si 550 lei, de astazi acestea vor fi cuprinse intre 120 si 660 lei, la hoteluri din toate categoriile de clasificare. "Tarifele vor creste doar la receptie, nu si la agentiile de turism. In functie de fiecare unitate hoteliera, majorarea va fi de aproximativ 8-10%”, ne-a declarat Corina Martin, presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT) si al Asociatiei Litoral.
La randul sau, Ciprian Enea, consultant Bestturism, spune ca majorarea va fi de circa 10-20%. "Tarifele pe litoral incep sa creasca usor avand in vedere ca intram in plin sezon, la doua trei saptamani se vor inregistra cresteri de aproximativ 10-20% in functie de frecventa si modul in care hotelierii si-au esalonat aplicarea acestor majorari”, ne-a spus Enea.

Statiunea Mamaia ramane preferata romanilor

Litoralul ramane si anul acesta cea mai solicitata destinatie interna, insa deocamdata este dificil de facut estimari in ceea ce priveste numarul de turisti. "Este posibil sa fie o crestere, dar e greu de facut o estimare, avand in vedere ca este an de criza, iar romanii isi amana decizia de cumparare. Totusi, semnalele de pana acum sunt imbucuratoare, mai ales ca s-au vandut foarte bine pachetele turistice in sistem early booking. In aceasta perioada ne confruntam cu o usoara scadere, 10-15%, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, cand erau foarte multe rezervari, insa noi suntem optimisti si incercam sa facem oferte si pachete atractive pentru a aduce cati mai multi turisti pe litoral. Spre exemplu, in lunile iulie si august vor avea loc foarte multe evenimente si spectacole pe litoral, in special in Mamaia, evenimente care atrag un numar mare de turisti. In anii trecuti, romanii isi rezervau din timp vacantele, insa, avand in vedere ca este un an de criza, tendinta este aceea de prudenta in ceea ce priveste cumpararea vacantei”, a mai spus Corina Martin. Efectele crizei se resimt si in decizia de cumparare a vacantelor, va fi un sezon al extremelor, turistii alegand fie sa-si achizitioneze din timp concediile, fie pe ultima suta de metri. "Va fi o scadere a numarului de turisti, in ciuda masurilor bune luate, insa criza isi spune cuvantul. Acest lucru s-a vazut inclusiv din faptul ca anul acesta inclusiv pachetele speciale pentru extrasezon s-au vandut in numar mai mic. Pe litoral s-au vandut foarte bine pachetele early booking, dupa care s-a inregistrat un recul si ne asteptam sa inregistram o noua crestere la pachetele last minute. Probabil ca numarul de turisti straini de pe litoral va fi mai mic, in contextul crizei, acest lucru nu se intampla numai la noi, ci in toate tarile din Europa. S-au inregistrat scaderi si pe Grecia, Bulgaria, Turcia sau Croatia”, sustine Ciprian Enea.

Primul copil sub 12 ani al unei familii vine la mare gratuit!

Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT) si Asociatia pentru Promovarea si Dezvoltarea Turismului Litoral - Delta Dunarii au lansat un nou proiect dedicat atragerii turistilor pe litoralul romanesc, in special in partea de sud. "In urma intalnirilor intre membrii Comisiei de turism intern a ANAT si hotelierii de pe litoral, s-a luat decizia ca, din acest sezon, mai multi detinatori de unitati hoteliere sa introduca o oferta prin care familiile care vin la mare cu copii sa beneficieze gratuit de cazare pentru primul copil sub 12 ani. Insa s-au stabilit deja si oferte care includ doi copii gratuit – de exemplu in hotelurile ce apartin societatii Transilvania Travel. Modelul este aplicat cu succes, de multi ani, in tari cu traditie turistica precum Turcia sau Bulgaria”, ne-a spus presedintele ANAT, Corina Martin.

Toalete vor exista, depinde cum vor fi intretinute

Problema toaletelor pe litoral se va rezolva, promite presedintele Asociatiei Litoral. "Nu cred ca va fi o problema, deja au fost transportate pe plaja foarte multe toalete ecologice, care urmeaza sa fie instalate pe plaje”, a afirmat Corina Martin. Probleme ar putea aparea totusi in ceea ce priveste intretinerea acestora. "Eu nu ma tem de darea in folosinta a toaletelor, ci de felul in care acestea vor reusi sa fie bine intretinute”, atrage atentia consultantul Bestturism, Ciprian Enea.

Pretul mediu al unui pachet de 7 nopti cazare plus pensiune completa

Hotel 3 stele 4 stele 5 stele
Romånia 250 euro 370 euro 490 euro (cazare+mic dejun)
Turcia 180 euro 280 euro 400 euro
Bulgaria 230 euro 300 euro 380 euro (cazare+demipensiune)
Grecia 350 euro 440 euro 600 euro
www.gardianul.ro 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu