marți, 23 iunie 2009

Strategie. Hotelierii de pe litoral lanseaza oferte disperate ca sa atraga turisti

Romanii merg buluc la mare in week-end, in timp ce pe parcursul saptamanii bate vantul prin hoteluri. Din acest motiv, hotelierii fac tot posibilul sa atraga turistii pe litoral si vin cu oferte speciale si discounturi, la care in anii trecuti nici macar nu s-ar fi gandit: de la gratuitate la sezlonguri si umbrela pana la reduceri la cazare si masa sau gratuitate pentru familiile cu copii.

Reprezentantii din domeniu sustin ca in fiecare an in aceasta perioada, concentratie mare de turisti se inregistreaza in week-end, nu in timpul saptamanii. Abia dupa 1 iulie, turoperatorii se asteapta la un grad de ocupare mai mare si in timpul saptamanii. Peste 15.000 de turisti si-au petrecut sfarsitul de saptamana la malul marii, potrivit estimarilor reprezentantilor din domeniu.

Turistii care se cazeaza la anumite hoteluri din Mamaia care au si plaja in intretinere beneficiaza gratuit de sezlonguri si umbrela. Familiile cu doi copii mai mici de 12 ani nu platesc cazare pentru cei mici. De asemenea, cei care isi achizitioneaza concediul cu tichete de vacanta se pot bucura de un discount de aproximativ 10%. Mai multe hoteluri din Mamaia ofera reducere 10% din tariful de cazare, indiferent de modalitatea de plata a vacantei. De asemenea, aceeasi reducere o aplica si unele unitati de cazare din Jupiter, Eforie Nord si Eforie Sud, insa obliga la achizitionarea pachetului cu mic dejun inclus. "In fiecare an se intampla la fel in perioada 15 iunie- 1 iulie, avand in vedere ca inca nu a inceput vacanta mare a studentilor, ci doar a elevilor. Insa de la 1 iulie vom avea plin si in timpul saptamanii, chiar daca nu o sa mai avem cifre la fel de mari ca anul trecut, avand in vedere ca este vorba despre un an de criza”, ne-a explicat Corina Martin, presedinte al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism din Romania (ANAT) si presedinte al Asociatiei Pentru Promovarea si Dezvoltarea Turismului Litoral. O alta modalitate de a atrage turistii pe litoral este organizarea de evenimente speciale. Astfel, in perioada 17-21 iunie, in portul Tomis din Constanta, se va desfasura cea de-a doua editie a expozitiei de ambarcatiuni pe apa - Romanian Boat Show Constanta. "Aceasta expozitie reprezinta evenimentul ideal pentru pasionatii de mare si yachting si isi propune sa va aduca mai aproape de acest hobby si sa va starneasca interesul pentru lumea ambarcatiunilor. Vor fi prezentate ambarcatiuni de talie mica, mijlocie, mare si totodata accesorii pentru acestea. In fiecare zi a expozitiei, pentru vizitatori se vor organiza probe si iesiri pe mare cu yachturi, iar programul de vizitare va fi zilnic intre orele 10:00 si 20:00” se arata intr-un comunicat al Eximtur.

Si la bulgari camerele sunt goale
Lipsa turistilor se resimte si la vecinii nostri bulgari, sustine Corina Martin. Potrivit acesteia, hotelierii bulgari trimit zilnic catre agentiile romanesti zeci de oferte speciale pentru a reusi sa atraga turisti. "Este un semnal de alarma, ceea ce inseamna ca nici pe litoralul bulgaresc nu se mai inghesuie sa vina acelasi numar de turisti ca in anii trecuti. Mai mult, ei au construit foarte mult in ultimii ani, pentru ca au beneficiat de o serie de facilitati fiscale din partea Guvernului, insa acum se confrunta cu un grad de ocupare destul de mic. Aceasta pentru ca tot mai multi turisti au devenit mai prevazatori si mai precauti, preferand destinatiile din tara de origine”, a mai spus Martin.

Tichetele lui Udrea, praf in ochii hotelierilor
Hotelierii si turoperatorii sunt nemultumiti de faptul ca Legea tichetelor de vacanta este tergiversata. Mai mult, fiind an de criza, nici angajatorii nu s-au grabit sa investeasca in achizitionarea de tichete, desi beneficiaza de facilitati fiscale. "In momentul de fata, legea nu este functionala, fiind blocata in Comisia de buget finante a Camerei Deputatilor. In plus, angajatorii nu s-au grabit sa comande tichetele de vacanta. Inca mai asteptam ca legea sa intre pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor, speram sa existe vointa politica pentru implementarea acestei legi. Pe de alta parte, legea are multe scapari. Noi vrem sa mergem la Comisie sa explicam de ce este necesara inlaturea prevederii referitoare la limitarea comisioanelor la nivelul de 10%. Intr-o economie de piata sanatoasa nu limitezi pe nimeni la nimic, pentru ca piata reglementeaza preturile. Totodata, potrivit formei actuale a legii, agentiile de turism ar trebui sa aiba stabilite doua preturi pentru acelasi sejur: un pret pentru cei care cumpara cu bani cash si un altul pentru cei care cumpara cu tichete, ceea ce este practic inadmisbil, iar pentru acest lucru Fiscul ne poate amenda” ne-a mai spus presedintele ANAT.

CFR a suplimentat trenurile pentru litoral
CFR Calatori a introdus, de vineri si pana pe 14 septembrie, 42 de garnituri noi intre principalele orase din tara si litoral, potrivit unui comunicat al Ministerului Transporturilor (MT). "Calatorii pot beneficia si de reduceri speciale, in cazul in care calatoresc in grup de doua pana la cinci persoane. In timpul saptamanii pot plati cu pana la 25% mai putin pe bilet, iar in weekend chiar si cu 60% mai putin, cu conditia unei rezervari cu 30 de zile inainte de data plecarii”, se arata in comunicatul Ministerului Transporturilor.
Madalina Dicu
www.gardianul.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu