joi, 9 decembrie 2010

Cele mai fascinante gauri in pamant


Cel mai fascinante gauri in pamant

Pe cei mai multi dintre noi, ne fascineaza si ne sperie in egala masura. Iata care sunt cele mai spectaculoase gauri de pe suprafata Terrei, sapate in principal de mana omului, dar si de misterioasele forte ale naturii.

1. Marea Gaura Albastra (Belize)
Aflata in mijlocul oceanului, mai exact in centrul barierei de corali din Belize, Marea Gaura Albastra ("Great Blue Hole") este considerata a fi cea mai mare din categoria celor marine: are 125 m adancime si un diametru de aproape 4 km. Se spune ca ar fi fost initial o pestera, formata in timpul perioadei glaciare, al carui tavan s-ar fi prabusit in urma unei inundatii provocate de cresterea nivelului marii in urma cu 65.000 de ani. "Celebritatea" colosalului abis i se datoreaza lui Jacques-Yves Cousteau, cel care l-a inclus in topul primelor 10 locuri perfecte pentru scufundari.




2. Mina de Diamant Diavik (Canada)

Mina se afla la circa 300 km de Yellowknife, in Canada, si produce anual 1.600 kg de diamante. Este atat de mare, iar zona unde se afla este atat de izolata incat a fost necesar sa fie "inzestrata" cu propriul aeroport; unul cu o pista suficient de mare pentru a incapea un Boeing 737.




3. Poarta iadului - Darvaza (Turkmenistan)

In mijlocul desertului Karakum din Turkmenistan, zona bogata in gaze naturale, craterul Darvaza sau "Poarta iadului" cum i se mai spune, arde ca o torta, flacarile sale putand fi reperate in timpul noptii de la kilometri distanta. Imensa groapa nu este nici pe departe o creatie a naturii, ci un accident al prospectiunilor miniere sovietice din anii '50. In 1971, operatiunile de forare au provocat o prabusire a unei caverne, ducand astfel la crearea unui crater cu diametrul de 60 m si o adancime de 20 m. Sonda a fost incendiata pentru eliminarea gazelor toxice, dar arde fara intrerupere de-atunci incoace.

Afla mai multe informatii despre Poarta Iadului!


4. Morning Glory Hole, Barajul Monticello (California - SUA)
Aflata in nordul Californiei, Glory Hole este gaura de scurgere a barajului Monticello de pe lacul Berryessa, un deversor circular care "inghite" 1.370 de metri cubi pe secunda gratie diametrului de circa 22 m. Din motive obiective, inotul in vecinatatea ei este nu numai interzis, dar si nerecomandat. Cand nivelul lacului Berryessa scade, pe parcursul lunilor secetoase, Glory Hole este folosita de skateboarderi si biciclisti pe post de half pipe.




5. Mina Kennecott Bingham (Utah, SUA)
Cea mai mare excavatie facuta de om din lume, mina de cupru din Salt Lake County, Utah, are o adancime de 1.2 km adancime si un diametru de 4 km. Kennecott reprezinta cel de-al doilea producator de cupru ca marime din Statele Unite, furnizand aprox.15% din necesarul intregii tari. In acelasi timp, tot Bingham este considerata a fi si cea mai "demodata" mina de cupru din lume.




6. Mina de Diamante Mirny (Siberia)
Detine atat titlul de cea mai mare mina deschisa de diamante din lume, cu o adancime de It's 525 m si un diametru de 1.200 m, cat si pe cel de a doua excavatie ca marime din lume, dupa Bingham Canyon desigur. Spatiul aerian de deasupra este inchis pentru helicoptere, in urma catorva incidente cand aparatele de zbor au fost absorbite de fluxul de aer.




7. Mina Kimberley "The Big Hole" (Africa de Sud)
De-a lungul vremii, din mina de la Kimberley, una dintre cele mai bogate mine de diamante din lume, au fost extrase cu tarnacopul si lopata aproximativ trei tone de diamante, echivalentul a 14,5 milioane de carate. Marea Groapa a fost creata in secolul al XIX-lea de catre cautatorii de diamante din Africa de Sud, dupa ce, in 1871, unul dintre angajatii fratilor De Beers a descoperit primul diamant pe locul actualei mine.
In prezent, imensa mina verticala, a carei suprafata este de 17 hectare, reprezinta principala atractie turistica a orasului, iar autoritatile sud-africane incearca s-o includa pe lista monumentelor din patrimoniul mondial UNESCO.

Vezi Top 10 locuri misterioase de pe Pamant!


8. "Fantana bantuita" de la Chand Baori (India)
Construit in secolul XX, incredibilul rezervor din Chand Baori, India, a reprezentat solutia practica la problema apei in zona. Clima arida i-a fortat pe localnici sa sape adanc dupa o sursa sigura de apa, una in masura s-o furnizeze pe parcursul unui an intreg. Putul are o adancime de 30 m, 13 etaje si 3.500 de trepte, iar legenda spune ca ar fi fost sapat de stafii intr-o noapte si ca este imposibil pentru un om sa mai gaseasca o moneda pe care a aruncat-o in el.

Vezi aici mai multe foto cu cea mai frumoasa fantana din lume - Chand Baori!


9. Groapa din Guatemala City
Bizarul crater cu diametrul de 20 m si adancimea de 30 m, care in vara acestui an a inghitit mai multe cladiri si o intersectie din zona de nord a orasului Guatemala, este "opera" furtunii tropicale Agatha (a contribuit totusi si sistemul de canalizare, defectuos). In 2007, in aceeasi zona, aparitia unei gropi similare a provocat moartea a trei persoane.




10. "Zoreaua" - Morning Glory Pool, Yellowstone (Wyoming, Statele Unite)
Este "ochiul" unui izvor termal, una dintre marile atractii ale parcului Yellowstone. A primit numele de "Morning Glory Pool" in 1883, de la nevasta unui administrator al parcului care considera ca seamana izbitor cu floarea denumita zorea. Culorile magnifice ale izvorului termal sunt date de bacteriile care il locuiesc, mare amatoare de caldura.

Citeste articolul integral

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu