vineri, 31 iulie 2009

Santorini, o imbinare de peisaje pictate in alb si albastru


Taramul unde legendele si frumusetea se impletesc intr-un mod armoniosIn mod cert Santorini este o destinatie mult mai scumpa decat alte locuri din Grecia, dar peisajele si legendele inedite de aici nu te fac sa regreti ca ai ales acest taram pentru a-ti petrece vacanta.


Povestea insulei Santorini este povestea unui vulcan care a erupt avand ca efect scufundarea in mare a partii centrale a insulei, eveniment din care s-a nascut teoria ca Santorini este de fapt Atlantida. Legende si teorii adevarate sau nu. Asta e mai putin important, atat timp cat povestile aduc turisti, vreo 3 milioane de vizitatori in fiecare an.
Santorini este o insula mica, foarte frumoasa, situata in sudul complexului de insule Ciclade din Grecia. Primul sau nume a fost Strongyli (Rotund), mai tarziu a fost numit Calliste (Cea mai frumoasa), si in cele din urma Thera, in onoarea lui Theras, fiul lui Autesion (erou din Theba, descendent al lui Kadmus).
Numele Santorini, insa, este unul mai recent, si vine de la biserica de pe insula, inchinata Sf. Irene, numita Aghia Irini de greci si Santa Rini de marinarii straini.
In mijlocul insulei se afla un lac cu apa albastra, care s-a format pe locul unui vulcan foarte vechi care, conform legendei, a distrus continentul pierdut, Atlantis, atunci cand a erupt acum 3500 de ani, ingropand orasul antic Akrotiri (care acum este excavat) sub tone de cenusa.
Atractiile turistice de aici sunt: Thira, cetatile grecesti (Thira si Akrotiri), Oia (Manastirea Santorini), plajele. Localitatile de pe insula Santorini sunt: Thira, Oia, Emporia, Kamari, Ierovigli, Pyros si Therasia. Aici se afla un sat-castel, Pyrgos, celebru pentru ca are mai multe biserici (75) decat case. De altfel, se spune ca Santorini este locul in care "sunt mai multe biserici decat case, mai mult vin decat apa, mai multi magari decat barbati".Locul potrivit atat pentru distractii, cat si pentru relaxareInsula Santorini poate fi destinatia ideala pentru cei carora le place viata de noapte. Numeroasele cluburi, baruri, cafenele de pe plaje sau din statiuni ofera posibilitatea unor nopti de neuitat. Santorini are plaje deosebite, iar marea este ideala pentru practicarea inotului. Practicarea sporturilor acvatice este un mod placut de a dinamiza zilele insorite (in lunile iulie - august temperatura este foarte ridicata). Partea de vest a insulei (Caldera) este o zona vulcanica, iar unitatile de cazare ofera camere cu vedere spre vulcan. Cele mai cunoscute destinatii (statiuni) ale insulei sunt: Akrotiri - caracterizata prin stanci inalte intalnite chiar pe malul marii (zilnic pleaca de aici ambarcatiuni spre plajele de pe coasta de sud-est), Kamari - recunoscuta prin plaja cu nisipul negru si fin, care se intinde pe coasta de est, locul de intalnire a practicantilor de windsurf sau schi nautic, Fira - capitala insulei Santorini, construita pe panta abrupta a stancii la o altitudine de 260 metri deasupra marii, aici terasele de pe acoperisurile caselor imbinandu-se armonios si natural intr-o multitudine de culori vii cu gradini si coridoare inguste de trecere, Monolithos - recomandata pentru cei care doresc sa leneveasca la soare si sa evite aglomeratiile si Ia - o destinatie splendida construita pe marginea unei stanci (plajele Ammoundi si Armeni sunt cele mai frecventate).Aici inca mai este spiritul zeitei Acantar, protectoare a mireselorLumea pierduta a Atlantidei se spune ca a lasat nemuritor spiritul zeitei Acantar sau "Perla alba a miresei", zeita protectoare a mireselor. Zeita aparea din valurile marii, imbracata in haine de perle, si daruia miresei o perla unica pentru a binecuvanta cei doi soti si a proteja astfel dragostea in cuplu. Perla daruita de zeita avea dimensiuni impresionante, nu era o podoaba, si facea parte din obiectele de decor din dormitorul sotilor.
Mireasa daruia zeitei buchetul din flori de lacramioare. Intalnirea cu zeita se incheia cu un ceremonial al "dansului perlelor". Zeita pleca pe crestele valurilor, iar cei doi soti asteptau apusul pentru a-si putea duce acasa darul zeitei.
Zeita mai poate fi zarita in minunata ei rochie de perle numai de indragostiti si numai la vremea apusului. O conditie suplimentara ca sa fii in gratiile zeitei este ca in momentul trecerii discului solar la jumatatea orizontului cei doi indragostiti sa se sarute de 3 ori si sa-si declare, fiecare, iubirea tot de 3 ori.Tarifele pentru zbor de la Bucuresti pana la Santorini pornesc de la 350 de euro cu toate taxele de aeroport incluse si pot ajunge pe la 870 de euro.

In cazul sejururilor agentiile ofera un pachet de 7 nopti cu zbor inclus, dar fara taxele de aeroport, la pretul de 300 de euro pentru apartamente de 3 stele. Preturile pentru cazare pornesc de la 135 de euro in cazul unui hotel de 3 stele. Pentru un sejur de 7 nopti in cadrul unui hotel de 4 stele agentiile solicita suma de 579 de euro.Se spune ca Santorini este locul in care "sunt mai multe biserici decat case, mai mult vin decat apa, mai multi magari decat barbati".Cum ajungi?In Santorini se poate ajunge din Piraeus (Atena) cu feribotul (se merge noaptea, aproape opt ore) sau cu avionul, cu una dintre companiile grecesti, sau cu SAS, Futura sau Condor. Exista si varianta rapida de transport pe apa, care face cursa an patru ore din Piraeus, sau din Heraklion (Creta) in doua ore. 

www.curierulnational.ro 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu