vineri, 10 iulie 2009

Amsterdam, orasul contrastelor


Amsterdamul este o destinatie potrivita pentru cei care sunt in cautarea unui loc de vacanta ce ofera atat aerul cosmopolit al unei capitale, cat si linistea unui oras istoric prin cladirile cu aspect invechit.

Reperul principal al acestui oras, renumit pentru toleranta si individualism, este cultura sa bogata, reprezentata de nume recunoscute precum Rembrandt, Vermeer, Anne Frank.
O prima impresie a calatorului in Amsterdam este cea de situare cumva intre secole, trecand de la arhitectura avansata a aeroportului principal al orasului, Schiphol, la rusticele cladiri din partea veche a orasului.
Daca bucurestenii au Dambovita, Amsterdamul are raul Amstel, dar si o serie de canale construite pentru a preveni scufundarea orasului aflat la o inaltime foarte joasa. Iar pe aceste canale, turistii pot observa case plutitoare, construite pe structura unei barci, nerecomandate insa persoanelor cu rau de mare.
Amsterdamul ofera privitorului un festin de forme, imagini, culori, cladirile vechi ale orasului impresioneaza prin stilul gotic ce le confera un aer impunator. Turistii trebuie totusi sa fie foarte atenti, deoarece in masa de cladiri asemanatoare, este foarte usor sa te pierzi.Arta este la mare pret in AmsterdamIn apropierea pietei principale a orasului, Dam, calatorul poate vizita Reijk Museum, cel mai mare muzeu de arta al orasului, de dimensiuni comparabile cu ale Luvrului. In acest veritabil tezaur al civilizatiei olandeze, turistii pot admira picturi ale unor artisti precum Rembrandt, Vermeer, Jan Steen sau Frans Hals. Aceiasi iubitori de arta pot vizita chiar casa memoriala a artistului Rembrandt, pastrata in forma intacta. Casa pastreaza aerul inchis al clarobscurului care l-a facut faimos pe acesta.
Un loc aparte insa il reprezinta muzeul Van Gogh, cu operele originale ale controversatului pictor din Anvers. Celebrele tablouri cu floarea-soarelui, un autoportret al pictorului, dar chiar si tabloul care anunta moartea sa, "Lan de grau cu corbi", pot fi vazute aici. Tot aici, turistii pot vedea tablouri ale prietenului artistului, Gauguin, precum si ale artistului parizian Toulouse-Lautrec.Marturii ale nazismuluiOlandezii au suferit si ei de pe urma nazismului, iar una dintre persoanele care au pastrat memoria sistemului totalitarist este jurnalista Anne Frank, care a lasat in urma un jurnal ce impresioneaza si astazi cititorul. Unul dintre punctele-cheie ale orasului este casa memoriala a jurnalistei, unde aceasta s-a ascuns de teroarea nazista la 6 iulie 1942, casa transformata in muzeu in 1960.Olandezii prefera sa mearga pe 2 rotiUn lucru specific Amsterdamului este pasiunea orasenilor pentru biciclete, o mare parte dintre acestia preferand acest mijloc de transport in detrimentul masinii care consuma mai mult si are efecte puternice asupra mediului inconjurator. De aceea nu trebuie sa va mirati cand veti vedea ca biciclistii au la dispozitie piste speciale, pe lateralele strazilor, coordonate chiar de semafoare speciale. De o plimbare cu bicicleta se pot bucura si turistii, acestea putand fi inchiriate din centrele speciale.Evenimente pentru toate gusturileOlandezilor le place sa petreaca si nu pierd nicio ocazie pentru a se bucura. Un moment important il reprezinta 30 aprilie, ziua in care este celebrata la nivel national ziua Reginei, prin organizarea anuala a unei festivitati in aer liber, perioada in care sute de mii de oameni calatoresc spre Amsterdam pentru a asista la festival, majoritatea imbracati in portocaliu, culoarea emblematica olandeza.
In lunile iulie - august, calatorii se pot bucura in weekend de Kwakoe Festival, aproape 20 de zile de sarbatoare cu dans, muzica, film, literatura, sport sunt incluse in acest festival dedicat multiculturalitatii.
Un eveniment deosebit il reprezinta Targul International al Horticulturii, cunoscut sub numele de Floriade. O expozitie impresionanta de flori de pe intreg globul, evenimentul are loc incepand cu 1960, la fiecare zece ani, in luna octombrie. Vizitatorii pot vedea cele mai avangardiste aranjamente florale, unele dintre acestea continand si faimoasele lalele. Urmatoarea editie a acestei expozitii va avea loc in 2012, in regiunea Venlo.Pentru a ajunge in Amsterdam, agentiile de turism va ofera pachete turistice variate. Astfel, agentia Ella Travelland ofera, in perioada iulie-august, un pachet incepand de la 270 euro/persoana pentru o excursie de trei zile, ce include biletul de avion-cursa de linie, 2 nopti de cazare si micul dejun vineri si duminica. Agentia ofera pachete speciale sub numele City Breaks, incepand de la 293 euro/persoana. Oferta include cazarea timp de 3 nopti in hotel de 4 stele, camera double, cu mic dejun, zbor Bucuresti - Amsterdam - Bucuresti cu compania Tarom. Nu sunt incluse insa taxele de aeroport (aproximativ 133 euro/persoana), transferul aeroport - hotel - aeroport si nici asigurarea medicala. 
www.curierulnational.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu