luni, 13 decembrie 2010

10 atractii ale orasului Atena

10 atractii ale orasului Atena

Ne-o imaginam dominata de maiestuoase vestigii de temple antice – in realitate, Atena e dominata mai degraba de cladiri moderne, printre care destule blocuri patratoase de beton. Asta, insa, face cu atat mai pretioase descoperirile – comorile arhitecturale ascunse printre cladirile anoste. Nici o grija, Atena are destule astfel de surprize ca sa merite o vizita - si chiar repetarea acesteia.

Vestigiile antice
Nu sunt atat de multe cum isi inchipuie uneori turistii, dar sunt cu adevarat impresionante. Tot mai bine puse in valoare, in ultimele decenii, prin lucrari de restaurare si iluminari speciale, dar si facandu-le mai accesibile, mai prietenoase cu vizitatorii, mai usor de cunoscut si inteles, au un farmec care nu seamana cu nimic altceva, desi, ca sa te poti bucura cu adevarat de ele, e preferabil sa ai cateva notiuni de istorie antica si de mitologie greaca. (Nu-i nevoie sa stii greaca veche si sa-i fi citit pe scriitorii antici greci in original, dar macar "Legendele Olimpului"...)
Acropole reprezinta inceputul, locul in care a luat nastere civilizatia greaca antica: vestigiile pastrate aici - ale templelor Parthenon si Erechteion si ale templului Athenei Nike - sunt cele mai vestite atractii si, totodata, simboluri ale Greciei.

Teatrul lui Dionysos este unul dintre cele mai vechi stabilimente de aceste gen din lume: are aproximativ 2.500 de ani. Piesele jucate aici faceau parte din "seria de manifestari" (cum se zice azi) dedicate lui Dionysos, zeul grec al vinului, al fertilitatii si al distractiilor dezlantuite.
Ruinele templului lui Zeus Olimpianul - cateva coloane uriase, ramase in picioare - iti dau o idee despre grandoarea arhitectonica a lacasurilor de cult, in stil antic.
Vechea Agora - locul in care se intalneau, comunicau si luau decizii cetatenii Atenei antice - are alaturi Templul lui Hephaistos (cel mai bine pastrat templu antic grecesc) si, in prelungire, Forul Roman.
Teatrul antic ("Odeon") construit de Herodes Atticus, in secolul II d. Hr., grandios, excelent conservat, e utilizat si astazi pentru reprezentatii de toate felurile.


Plimbari pedestre
Una dintre marile realizari in materie de turism in Atena e faptul ca au fost create, recent, destul de multe arii pietonale, care ofera o variatie binevenita fata de restul strazilor, coplesite de un trafic rutier cumplit de aglomerat.

Pentru incalzire - sau daca nu stai decat o zi-doua si n-ai timp sa vezi prea multe - poti face un traseu "de baza", in cea mai mare parte pietonal, care te poarta pe la cele mai semnficative monumente: Acropole, noul Muzeu Acropole, teatrul antic construit de Herodes Atticus, incheindu-se in Kerameikos, o zona cu numeroase localuri, unde te poti "reface" dupa efort.

Atmosfera placuta poti gasi plimbandu-te prin cartierele Plaka, Thissio si Monastiraki, cu cladiri frumoase, in stil neoclasic, strazi laterale inguste, mici restaurante si magazine, ici-colo si cate o ruina antica, reamintind, nostalgic, trecutul indepartat.

Pentru o priveliste panoramica spectaculoasa, poti urca la pas pe dealul Lycabettus, pornind din elegantul cartier Kolonaki, pe un drum in panta usoara (exista si un funicular, dar pierzi placerea plimbarii), iar de sus poti vedea orasul, cu magnificele sale vestigii, portul Pireu, Marea Mediterana…


Spectacole de teatru antic
Atena, este, se spune, orasul cu cele mai multe scene de teatru din lume (peste 140). Printre ele, face o nota aparte teatrul construit de Herodes Atticus, in secolul II d. Hr. - un teatru antic adevarat, cu trepte de piatra care tin loc de banci si cu o scena rotunda pe care s-au desfasurat mii de reprezentatii. Azi, edificiul este unul dintre "sediile" Festivalului Elen (care se desfasoara anual la Atena si Epidaur - acesta din urma e un amfiteatru antic, aflat la vreo 200 km de Atena si e renumit pentru acustica sa extrordinara). Scena straveche a Odeon-ului gazduieste nu numai reprezentatii de teatru - vechi si modern - ci si spectacole de dans, de opera si concerte de toate genurile, de la muzica baroca pana la jazz.



Din pacate, se reprezinta rar vreo piesa antica asa cum era ea jucata "pe atunci": actori cu masti, costume dupa modelele din Antichitate etc. Piesele celor mai renumiti autori antici greci - Sofocle, Eschil, Euripide sau Arostifan - nu lipsesc, dar, adesea, actorii joaca in costume mai moderne. Chiar si asa, daca vrei ceva aparte, care sa te conecteze cu trecutul, cu cultura europeana antica, incearca sa asisti la un spectacol de teatru antic grecesc. Chiar daca nu intelegi limba, vei intelege atmosfera si vei simti o parte din ceea ce simteau spectatorii de acum doua milenii, "consumatorii" de dramaturgie antica.

ATENTIE! Pentru ca acest teatru face parte din patrimoniul arheologic, exista niste restrictii legate de participarea la spectacole, restrictii care tin atat de siguranta spectatorilor, cat si de protejarea patrimoniului: nu sunt admisi copii mai mici de 6 ani, nu e permisa purtarea incaltamintei cu tocuri ascutite, nu se fumeaza, nu se bea si nu se mananca in incinta amfiteatrului, nu se fac fotografii… Informati-va inainte de a va lua bilete.


Muzee si galerii

Daca esti un admirator al culturii elene si al civilizatiei meditereneene, in general, Atena a numai buna ca sa-ti umpli ochii si mintea cu imagini, legende si date despre domeniul tau de interes. Multe muzee, enorm de multe antichitati, dar si arta, si etnografie - viata grecilor, in ultimele trei milenii, plus reflexe ale civilizatiilor din jur.
Muzeul National Arheologic - dintre muzeele Atenei, acesta e cel mai mare, cel mai cunoscut si, din cauza acesta, cel mai aglomerat; cu turisti, evident. Ce-i drept, ar fi pacat sa nu-l vezi, caci cuprinde o multitudine coplesitoare de opere de arta si tehnica ale preistoriei si Antichitatii Europei: o adevarata padure de statui splendide, din marmura si bronz; tezaurele descoperite la Mycene de Heinrich Schliemann, cuprinzand faimoasa masca de aur a lui Agammemnon si alte de podoabe pretioase; uluitorul "mecanism din Antikithera" - un soi de computer mecanic, cu varsta de peste 2 milenii - si multe, multe alte vase si arme, unelte si figurine, basoreliefuri si fresce. E coplesitor, e mult prea mult pentru o singura vizita; pacat ca, pentru majoritatea celor care vin aici, experienta vizitarii e redusa la un singur tur, adesea prea rapid. In cazul de fata, "scurt si intens" nu e deloc o formula optima.
Muzeul Acropole (cel nou) - completarea fireasca a vizitei la ruinele templelor de pe colina: aici, se gasesc colectii de artefacte descoperite in cursul sapaturilor arheologice pe Acropole. Si tot aici spera grecii sa vada, candva, expuse, pentru totdeauna, celebrele "marmuri ale Partenonului" sau "marmurile Elgin", desprinse de pe zidurile Partenonului si ale altor cladiri de pe Acropole intre anii 1801-1812 si transportate in Anglia, din ordinul lordului Elgin, ambasador al Marii Britanii la Sublima Poarta. Obtinand, in circumstante neelucidate, acordul Imperiului Otoman (care stapanea pe atunci Grecia), lordul Elgin a dus nepretuitele sculpturi la Londra, pentru a fi expuse la British Museum, unde se gasesc si astazi. Grecia a cerut in repetate randuri inapoierea marmurilor, dar fara succes; unul dintre motivele invocate de britanici a fost faptul ca grecii nu ar avea un muzeu suficient de mare si bine amenajat pentru a expune, in conditii optime, faimoasele sculpturi. Vechiul Muzeul Acropole era, intr-adevar, mult mai mic si destul de rau intretinut, insa muzeul nou are toate calitatile unui muzeu european modern. Cu toate acestea, marmurile Partenonului inca nu s-au intors acasa; spinoasa problema a retrocedarii este, deocamdata, tot nerezolvata.
Muzeul Benaki - colectii vaste de arta, datand din preistorie, Antichitate, perioada bizantina… pana in epoca moderna. Acest muzeu are mai multe cladiri, aflate in diferite parti ale orasului; astfel, intr-o alta cladire, exista si un Muzeu Benaki de Arta Islamica (in Kerameikos); intr-alta (in districtul Kiphissia), arhivele si unul dintre magazinele muzeului etc. Fiindca tot a venit vorba despre magazin: daca vrei drept suvenir o replica de buna calitate a unei sculpturi antice grecesti, un vas ceramic cu decor antic sau broderii grecesti dupa modele autentice, Muzeul Benaki e un loc care merita cercetat. Preturile sunt cam mari, dar macar cumperi un obiect frumos si bine lucrat.

Muzeul Kanellopoulos - colectii de arta greaca, mai ales miceniana, dar si exemple de arta persana.
Muzeul de Arta Populara Greceasca - un muzeu etnografic foarte bogat, cu colectii ample, reprezentative si impresionante, in special ceramica, broderiile si costumele populare.
Muzeul de Arta Cycladica - magnifice colectii de figurine din marmura si metal, reprezentative pentru asa-numita civilizatie cicladica - o cultura a Epocii Bronzului care a inflorit, o lunga perioada de timp (aproximativ 3000 - 2000 i. Hr.), in insulele Marii Egee si a fost, alaturi de civilizatia minoica si de cea miceniana, una dintre cele trei ramuri principale ale avansatei civilizatii egeene.
Galeria Nationala - opere ale artistilor greci, in special din secolele XIX si XX, dar si panze de El Greco, pictor spaniol de origine greaca (1541 - 1614), precum si lucrari de arta moderna.
Muzeul Numismatic - mii de monede (dar si figurine), expuse intr-un edificiu grandios, unul dintre cele mai frumoase din Atena; a fost, initial, locuinta vestitului Heinrich Schliemann, arheologul care a descoperit ruinele Troiei si mormintele regale de la Mycene.


Technopolis
La mare distanta - temporal - de vestigiile antice, dar nu mai putin interesant decat ele, Technopolis (sau Gazi, cum e numit popular) este un muzeu industrial, prefacut intr-un lacas al culturii. Fosta uzina de gaz, infiintata in 1857, si-a incetat activitatea in 1984, dar interesanta ei arhitectura nu a fost abandonata. Numeroasele cladiri, imprastiate pe o suprafata de peste 30.000 mp, au fost transformate in sali de expozitie, de concerte, de conferinte si in localuri.




Cafenelele din strada

Alcatuiesc una dintre cele mai tipice privelisti ale capitalei grecesti - si ale mai tuturor oraselor grecesti, ba chiar ale multor orase mediteraneene, in general. De primavara pana toamna, trotuarele din fata localurilor sunt pline de mese, iar viata de restaurant se muta afara, in strada. Se sade, se studiaza lumea care trece, se vorbeste mult, despre multe, se bea ori se mananca - totul in tihna; cu alte cuvinte, se gusta viata.




Mancarea
Pentru noi, mancarea greceasca are farmecul de a ne fi partial cunoscuta: o indelungata influenta greco-turca, avandu-si originea in vasalitatea fata de otomani (care i-au avut drept supusi, multa vreme, si pe greci), culminand cu domniile fanariote, a facut ca in bucataria noastra sa se afle feluri pe care le vom redescoperi in Grecia, cu bucuria cu care regasesti un reper cultural familiar, plus placerea comparatiilor - cum e musacaua greceasca fata de cea de la noi de-acasa?

Alaturi de aceste vechi cunostinte, gasim si indeajuns de multe noutati interesante ca sa nu ne plictisim - de pilda, pestii si fructele de mare, pentru ca Mediterana e cu totul altceva decat Marea Neagra, in ceea ce priveste diversitatea biologica si cea culinara.


Plajele
La sud de oras, la mica distanta, se gasesc locuri placute de relaxare pe tarmul marii, la care se poate ajunge usor cu autobuzul sau tramvaiul. Daca vremea e buna si vrei sa mai iesi un pic din orasul zgomotos, o zi de plaja e foarte potrivita, dar ai grija sa nu-ti consumi toata rezerva de bani pe mancarea si bautura oferite de restaurantele si barurile de pe plaja: adesea, in aceste localuri, preturile sunt mari.




Piata Syntagma
Inseamna Piata Constitutiei - numita astfel in amintirea unui a dintre evenimentele cele mai importante din istoria moderna a Greciei: in 1843, regele Otto, de origine germana, a fost silit - in urma unei revolte populare si militare - sa dea supusilor sai greci o Constitutie prin care acestia anumite drepturi politice moderne, miscsorand astfel imfluenta Marilor Puteri. (Dupa Razboiul de Independenta din 1821-1829, Grecia devenise un regat independent, care functiona insa sub protectia Marilor Puteri europene - Franta, Marea Britanie si Imperiul Rus.)



Piata Syntagma e, practic, centrul Atenei, loc de intalnire si punct de pornire in explorarea capitalei grecesti. De aici, poti vedea cladirea Parlamentului grec (fostul Palat Regal), pazit de o soldati in costume traditionale (cu fustanele si ciucuri). Daca-ti plac astfel de lucruri, poti asista la schimbarea garzii, mai discreta in zilele de lucru si mai fastuoasa - cu fanfara si multi soldati - in zilele de sarbatoare. Iar in spatele cladirii Parlamentului, se afla Gradinile Nationale, un parc frumos, verde si umbros (o sa vezi ce mult conteaza asta in zilele de vara toride), cel mai bun loc pentru o plimbare odihnitoare.


Excursii
Folosind Atena ca punct de pornire, poti intreprinde calatorii de explorare, pe mare sau pe uscat: excursii spre asezari cu origini antice, precum Olympia, Mycene sau Corint; croaziere cu durata de 3-7 zile, pentru a vizita insule grecesti precum Mykonos sau Paros, Syros sau Kalymnos, ori pentru a ajunge pana in Turcia, pe urmele vechilor civilizatii din jurul Mediteranei.

Citeste articolul integral

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu