vineri, 26 noiembrie 2010

20 de ritualuri bahice in lume

20 de ritualuri bahice in lume

Se pare ca fiecare cultura are propriile obiceiuri, festivaluri, bauturi traditionale si practici asociate cu alcoolul. Unele amuzante, altele sacre, destule ciudate: fiecare natie aduce pe masa un ritual diferit, bine intiparit in istoria patriei sale. Multe dintre aceste ritualuri sunt practicate pentru a-i aduce pe oameni laolalta si a cladi spiritul comunitatii pe temeiul savurarii bauturii preferate. Iata cateva dintre cele mai interesante ritualuri de consumat alcool din lume.

Thailanda - Galeata
Multi asociaza conceptul de "Galeata thailandeza" cu vreo bizara si frivola practica a turistilor excentrici care viziteaza tara asiatica in cautare de senzatii tari. In realitate, conceptul face referire la o traditie destul de colorata de consumare a alcoolului in Thailanda, prin amestecarea mai multor bauturi intr-o galetusa. "Galeata" este un ritual stravechi aparut in spiritul prieteniei dintre oameni diferiti. Astazi, propriu-zis, intr-o galetusa se amesteca peste 250 ml de whisky mekong, 150 ml de energizant, cola si foarte multa gheata. Apoi, mai multi consumatori isi infig paiele in amestecul bahic rezultat si degusta. Produsul nu este tipic caminului familial, thailandezii consumand mai ales in cluburi si baruri.

Vezi unde se da cea mai tare petrecere pe plaja din Thailanda!


Suedia - Snapsvisor
Ritualul denumit "snapsvisor" este foarte viu in Suedia. Acesta presupune asezonarea toasturilor in cadrul unui eveniment sau al unei adunari cu muzica traditionala de pahar, cantata chiar de meseni. Exista peste 2.000 de cantece traditionale suedeze de bautura, multe dintre ele transmise numai pe cale orala, din generatie in generatie. In asemenea cantece este invocata mai ales bunastarea iar, pentru a sublinia gloria snaps-ului, "cantaretul" trebuie sa ia contact cu el cat mai mult.




Germania - Oktoberfest
Acest festival de 16 zile tinut anual, traditional in Munchen, la sfarsitul lunii septembrie si la inceputul lunii octombrie este, probabil, cel mai cunoscut festival modern al carui laimotiv este consumul de alcool. Si este vorba despre un ritual ale carui origini le gasim cu peste 200 de ani in trecut, evenimentul avand, originar, rolul de a comemora uniunea Regelui Ludovic I cu Printesa Theresa. De atunci, festivalul a crescut in importanta si amploare, participantii sai moderni adunandu-se in numar urias, de sute de mii si chiar milioane de oameni. Desi scopul initial al ritualului s-a pierdut cu totul, cativa traditionalisti germani isi mai amintesc inca si celebreaza Oktoberfest-ul pentru ceea era initial menit.

Citeste aici si despre delicioasa bere manastireasca!


Rusia - Zeama de castraveti
Rusul obisnuit consuma cel putin o sticla de vodka pe saptamana. Vodka este, in Rusia, emblema si comoara nationala. Bauturile alcoolice amestecate sunt considerate slabe, injositoare si chiar insultatoare, atunci cand sunt oferite ca atentie, in cazul unei vizite sau la o petrecere de rusi. In Rusia exista multe ritualuri asociate consumului de vodka; intre acestea se numara obiceiul prizarii firimiturilor de paine de secara, inaintea ingerarii unui gat de bautura spirtoasa, precum si conceptia ca, odata desfacuta, o sticla de vodka trebuie terminata. Totusi, unul dintre cele mai interesante ritualuri rusesti asociate consumului de vodka presupune ingerarea concomitenta de zeama de castraveti, pentru a preveni starea de mahmureala ulterioara desfatarii cu alcool.

Descopera Rusia in 10 ipostaze de neuitat!


Republica Ceha - Absinth
Absinth-ul este o bautura traditionala foarte apreciata in Republica Ceha. Ritualic, el nu se consuma ca atare, ci in urma unui proces care variaza, atat in functie de regiune geografica, cat si de pricepere sau gust. Totusi, in majoritatea retetelor o lingurita speciala, perforata, se aseaza deasupra unui pahar, iar absinthul se toarna in recipient peste un cub de zahar pozitionat in lingurita. Apoi, zaharul se flambeaza si se asteapta caramelizarea lui; in unele situatii se asteapta chiar lichefierea si scurgerea zaharului in paharul umplut o treime sau pe jumatate cu absinth, dupa care se amesteca. In final, se adauga apa rece, pana sus sau dupa preferinte, se amesteca iar si se consuma. Multe mituri si legente urbane sunt asociate cu aceasa bautura, majoritatea perpetuate de tineri teribilisti si gresit informati. In istorie, absinth-ul a fost consumat regulat de artisti faimosi, ale caror opere au adancit misterul de care este invaluita "Zana Verde", asa cum mai este cunoscuta aceasta bautura.

Vezi cum arata bizara biserica din oase de om din Cehia!


Franta - Vinul ca liant
Ritualic, francezii consuma vin la masa. Si intre mese. Si cand fumeaza. Si in timp ce socializeaza. Dar, spre deosebire de omologii lor americani, telul urmarit nu este acela de a consuma cantitati cat mai mari cu putinta, ci de a obtine un melanj agreabil prin contopirea bauturii cu o companie sau cu o activitate. De asemenea, in Franta vinul este un simbol al statutului. Calitatea, pretul si varietatea vinului pe care il bea o persoana dau dimensiunea caracterului si a pozitiei sociale a acesteia.

Intreprinde o inedita calatorie olfactiva in jurul Frantei!


China - Gan-Bei
In traduce "pahar uscat", Gan-Bei implica toastul cu toti cei prezenti la o masa, precum si consumarea baturii din pahar de catre toti cei care iau parte la gest, in semn de respect fata de grupul care le tine companie. Toastul in sine reprezinta stima pe care o persoana o poarta grupului in care se afla, refuzul de a bea fiind interpretat ca o lipsa de respect la adresa gazdei si a intregului grup. Dupa ciocnirea paharelor toata lumea trebuie sa isi termine continutul bahic si sa intoarca recipientele cu gura in jos pentru a demonstra ca nu a mai ramas nimic in ele. Ispravirea dintr-o singura inghititura a bauturii simbolizeaza indrazneala si tarie de caracter.




Italia - Strugurata
"Cand esti in Roma, fa ce fac romanii". Si bea grappa (un fel de strugurata)! Grappa este alegerea italienilor ca bautura alcoolica digestiva succesiva cinei. Obtinuta din tescovina (pielita strugurilor si resturile ramase in urma procesului de fabricare a vinului), aceasta bautura dulce este apreciata atat de italieni, cat si de straini deopotriva. Popularitatea sa a sporit atat de mult incat a devenit recent o marca protejata de Uniunea Europeana.

Vezi aici care sunt cele 10 atractii ale orasului Roma!


Irlanda - Cultura pub
In Irlanda cultura pub nu este ceea ce irlandezii fac ocazional, ci un mod de viata in sine. Multe pub-uri irlandeze sunt, de fapt, sufragerii in care se intampla sa existe baruri si o buna selectie de bauturi spirtoase. Majoritatea irlandezilor au localul lor favorit in care sa se imbete, beneficiind, in general, de muzica live gratuita si de bere la discretie. In plus, ori de cate ori un eveniment sportiv are loc si implica in vreun fel Irlanda, pub-urile se umplu pana la refuz cu localnici care isi ovationeaza nestingheriti echipa printre vapori bahici.

Frumos, dar neiubit! Cin' sa fie?


Australia - Dusca de la sase
Dusca de la ora sase si-a capatat numele dupa obiceiul inchiderii la ora sase dupa-amiaza a barurilor de hoteluri, practica frecventa de-a lungul secolului XX. Aceasta ora diurna de "pus lacatul" a fost stablita in incercarea stimularii unui caracter public moral si pentru a-i indemna pe barbatil sa ajunga mai devreme acasa la sotiile lor. Rezultatul obtinut a fost insa acela ca barbatii se concentrau ca pe parcursul unei singure ore, intre 17 si 18, sa bea cat de mult alcool reuseau, pentru a se imbata bine in timpul scurt avut la dispozitie. Abia pe la finele anilor '60 ora de inchidere a barurilor a fost impinsa ceva mai tarziu, in Australia.




SUA - Vacanta de primavara
Prolifica "vacanta de primavara" consta in migrarea multor elevi de liceu si studenti, pe parcursul intregii saptamani din luna martie in care nu fac scoala, catre destinatii din Mexic si Florida, cu scopul de a se distra si a consuma foarte mult alcool. In mod specific, Cabo San Lucas, Cancun si Daytona Beach au devenit marci inregistrate pentru zeci de mii de tineri care se dezbraca de inhibitii si responsabilitati in aceste locuri unde nu sunt supravegheati de parinti sau profesori. Inainte ca chiolhanurile sa devina laitmotivul vacantelor de primavara, evadarea din regiunile mai reci ale nordului era principalul motiv de a migra spre sud.

Vezi care sunt cele 10 diferente intre Europa si SUA!


Finlanda - Caldura
In Finlanda, consumul de alcool nu este o activitate exclusiv hedonista, ci si o necesitate. In timpul lungilor luni de iarna, vremea deprimanta si absenta activitatilor de amuzament sunt un motiv intemeiat pentru ca cetatenii acestei tari sa bea cantitati inimaginabile de alcool, astfel incat sa combata plictiseala si gerul. Sau, folosind cuvintele unui localnic, "... nu prea e nimic altceva de facut, decat sa stai intr-un bar comod si sa bei pahar dupa pahar, atunci cand afara vantul arctic iti ingheata oasele si, pe durata mai multor luni de zile, abia intrezaresti lumina zilei".




Japonia - Consumul comunal
In Japonia, traditia impune ca, intr-un grup de meseni, nimeni sa nu isi toarne singur bautura in pahar. Daca cineva face acest lucru, se poate considera oaia neagra a adunarii pe intreaga ei durata. Motivul din spatele acestui ritual este promovarea unui simt al comunitatii si parteneriatului in cadrul intalnirii. Ritualul este acela ca fiecare participant sa serveasca toate celelalte persoane pana la sfarsitul evenimentului. Numarul de participanti nu are importanta.




Grecia - Ouzo
Ouzo este o bautura alcoolica servita in mod obisnuit ca aperitiv (pentru a stimula apetitul inaintea unei mese), dar si ca digestiv (bauta dupa masa pentru a stimula digestia), atat dupa programul de lucru, cat si la petreceri si evenimente. Ouzo este servit, mai ales, la ocaziile speciale si la "ouzerii" (locuri traditionale de adunare a oamenilor, raspandite in toate localitatile din Grecia). Aceasta bautura a devenit licoarea bahica ritualica a grecilor la nunti, aniversari, botezuri si chiar inmormantari.

Vezi cum arata fabuloasa Meteora, cu un pas mai aproape de ingeri!


Anglia - Bautul in sesiuni
Consumul de alcool in sesiuni din Anglia se concentreaza pe aspectul comunitar al bautului, mai degraba decat pe cantitatea consumata. Prin sesiunile bahice, telul este acela de a bea o varietate de bauturi alcoolice cu alcoolemie scazuta, astfel incat sa poata fi consumate pe toata durata noptii fara a determina efectele unei supra-intoxicari. Asemenea sesiuni au loc, tipic, la adunari familiale, in pub-uri si cu ocazia diferitelor evenimente sociale relaxate.




Norvegia - Russ
Ceremonia tipica de absolvire a liceului din Norvegia nu implica adunari familiare sau petreceri nocturne gazduite de institutia de invatamant. Evenimentul se rezuma la consum masiv de alcool de catre absolventi imbracati in combinezoane specifice, vreme de 17 zile consecutive. Abia dupa finalul ceremoniei "Russ", tinerii au dreptul sa se numeasca "stundeti" si sa isi indeparteze vesmitele purtate neintrerupt si nespalate vreme de peste 2 saptamani. Ritualul isi are originile in anii 1700, atunci cand datina cerea ca studentii sa poarte coarne pe cap in perioada cuprinsa intre momentul sustinerii examenelor de admitere la o universitate si momentul aflarii rezultatelor.




Spania - Patxaran
Patxaranul este un lichior din porumb originar din Tara Bascilor, regiune situata in nordul Spaniei. Se consuma, in general, la sfarsitul unei mese, sustine digestia si o sanatate puternica. Spaniolii au inceput sa produca (si sa bea) Patxaran inca din anii 1820, reusind, de atunci, sa obtina aprecierea intregii lumi pentru dulceata acestei bauturi. S-au luat masuri pentru a asigura dainuirea productiei de Patxaran in Navarre, acolo unde aceasta isi are originile.




Argentina - Aguardiente
Cunoscuta si sub denumirea de "Cana" sau "apa incandescenta", alocata in general bauturilor latine alcoolice cu 29 pana la 60 de grade tarie, in Argentina, aceasta bautura, similara cognacului, reprezinta una dintre cele mai populare si traditionaliste licori ale tarii. Pana pe 21 iunie in fiecare an, argentinienii amesteca Aguardiente cu virnant, care se presupune ca ar ajuta la intarirea sanatatii, prevenind imbolnavirea. Dupa data de 21 iunie, bautura se consuma simpla, pana la sfarsitul anului.

Descopera aici bizara lume a sporturilor traditionale si vezi cu ce se lauda argentinienii!


Brazilia - Cachaca
A treia cea mai populara bautura alcoolica din lume, Cachaca a "zburat sub radar", dincolo de granitele Braziliei, in mai toata lumea. Mai putin de 1% din productia de Cachaca este, insa, exportata. Totusi, in interiorul Braziliei este unul dintre cele mai frenetic adorate tipuri de lichioruri disponibile. Cine poate intra in posesia unei astfel de sticle, sa se astepte la un gust asemanator cu cel de rom, dar mai intens si mai complex. Traditional, aceata bautura se consuma la evenimente, la petreceri si in baruri.

Citeste aici despre cele mai mari 10 rivalitati din lumea fotbalului!


Canada - Seara de hochei
Canadienii iau foarte in serios hochei-ul, asa cum fac si cu berea. Si, de ficare data cand acest lucru este posibil, le iau pe ambele in serios simultan. Hochei-ul este cel mai popular sport canadian si adesea jocurile de hochei sunt asociate cu betiile crunte. Fie ca se afla la un bar, la un meci sau acasa, canadieni considera impreunarea consumului de alcool cu sportul pe gheata o adevarate necesitate si o voluptate.

Citeste articolul integral

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu