vineri, 8 mai 2009

Maroc


 Maroc, comoara din desert

Marocul, leagan al unui trecut ce se masoara in secole si milenii, ofera vizitatorului decorul grandios al vestigiilor, picturile rupestre din regiunile presahariene sau Atlasul Mare, civilizatia desertului, monumentele artei islamice in care rafinamentul se imbina cu maretia, arta si folclorul cu originalitatea etalata in numeroase centre urbane si rurale.


Faurindu-si istoria si definindu-si personalitatea in spatiul limitat de Mediterana, Atlantic, triplul lant al Atlasului invaluit in legenda si nisipul Saharei - Marocul dezvaluie privirii prestigioase monumente ale civilizatiei, precum si farmecul inedit al peisajelor.Diversitatea pe care o gasesti aici te impiedica sa te plictisestiPrintr-un paradox al naturii rar intalnit, in aceeasi zi se poate trece prin toate anotimpurile: amatorii sporturilor de iarna pot schia pe pantele inzapezite ale Atlasului, in timp ce iubitorii marii pot face baie in Atlantic, pe plajele Agadirului.
Litoralul mediteranean si atlantic, piscurile inzapezite ale Atlasului, creasta Rifului cu vestitele sale paduri de cedri, ineditul oazelor presahariene, varietatea florei si faunei, pitorescul oraselor prefigureaza un atragator itinerar turistic ce ofera vizitatorului imagini sugestive asupra frumusetii tarii, a transformarilor prin care trece Marocul.
Privind orizontul veti observa minarete rafinate si "ksour" (forturi) din caramizi de lut, nisip matasos si canioane sculptate in muntii Atlas.Un amestec al culturilor si religiilorMarocul si-a mentinut cu darzenie independenta de-a lungul istoriei, creand un amestec de culturi si religii. Influenta arabilor, romanilor si europenilor este vizibila in monumentele din intreaga tara. Desi vei auzi vorbindu-se in franceza pe strazile oraselor - reminiscenta a protectoratului francez de 50 de ani - se mai folosesc vreo sase limbi berbere si arabice marocane. Asta face ca Marocul sa fie in acelasi timp mediteranean, african, arab si berber. In centrele turistice limbile cunoscute sunt franceza, engleza si spaniola.
Timp de secole calatorii au traversat nisipurile nestatornice si au trecut muntii in cautarea Marocului mitic, asteptandu-se sa fie uimiti de palatele regale, oazele neasteptate, obiectele de mestesugarit si de ospitalitatea localnicilor.Principalul obiectiv turistic este Moscheea Hassan IIEste imposibil ca o data ce ai ajuns in Maroc sa nu asociezi orasul Casablanca cu filmul care are acelasi nume. De aceea circuitul oricarui turist trebuie sa includa aceasta locatie care ofera calatorului o doza puternica de romantism. Casablanca (in araba Dar al Baida), capitala economica a Marocului, dar si cel mai mare port marocan, este situata pe Coasta Atlanticului si a devenit o adevarata metropola gigant.
Principalul monument si obiectiv turistic este Moscheea Hassan II, care impresioneaza prin arhitectura si prin dimensiunile sale - ca marime este pe locul doi dupa Mecca.
Desigur, printre destinatiile obligatorii se afla Rabat-ul, capitala administrativa a regatului, un oras modern dar care atrage prin cultura si istorie. Nu trebuie ratata vizitarea Palatului Regal, resedinta monarhilor Marocului sau Vechea Medina. Orasul Fes reprezinta centrul religios al Marocului, fiind in acelasi timp cea mai veche asezare urbana a lumii islamice.Informatii utileMarocul are o clima subtropicala cu veri calde, uscate si cu ierni blande, dar ploioase. Daca va hotarati sa vizitati Marocul vara, sa nu va uitati acasa hainele largi, lejere, fabricate din fibre naturale. In general tinutele trebuie sa fie decente, neprovocatoare, mai ales in timpul Ramadanului. Cetatenii romani nu au nevoie de viza pentru a vizita Marocul, dar daca doriti sa petreceti in Regat mai mult de 90 de zile veti avea nevoie de un permis de sedere. Moneda nationala este dirhamul, care poate fi schimbat la cursul aproximativ de 1 euro=12 dh. Atentie insa, schimbati din euro in dirhami doar cat este necesar, deoarece invers este mult mai dificil, iar scoaterea monedei nationale din Maroc este cu desavarsire interzisa.
www.curierulnational.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu