Cele mai multe tari ale lumii si-au ales deja un sport de traditie care sa le reprezinte. Sa luam numai exemplul oinei din Romania, Pato din Argentina, Tejo din Columbia, Pesapallo din Finlanda sau Charreada din Mexic – sporturi ale caror radacini se regasesc adanc in traditiile si cultura acestor popoare. Este evident, insa, ca nu sporturile nationale sunt si cele mai indragite de catre spectatori. In fond, este foarte posibil ca unele dintre ele sa fie aproape necunoscute chiar si in tara lor de origine (vezi oina din Romania) In aceasta ordine de idei, redactorii Descopera.ro v-au pregatit o harta a celor mai populare sporturi ale lumii si modul in care ele s-au raspandit pe glob, dar si a intrecerilor care aduna cei mai multi suporteri de pe planeta...
Fotbal
Fotbalul, asa cum este numit in Europa, sau soccerul, dupa denumirea sa americana, nu putea lipsi in niciun fel dintr-un top de asemenea profil. De fapt, este cel mai popular sport de pe planeta si are adepti in absolut toate colturile lumii. Nicaieri, insa, nu este mai apreciat si mai jucat decat in Europa si America Latina. Poate ca nu intamplator, absolut toate campioanele mondiale ale acestui sport vin de pe unul dintre aceste doua continente. Numai in Europa exista peste 223.000 de cluburi de fotbal, dintr-un total mondial de aproximativ 305.000, numarul jucatorilor ridicandu-se la 246 de milioane. Evident, nu poate fi cuantificat si numarul celor care joaca fotbal din simpla pasiune, pe terenuri sintetice sau pe maidanele satelor si oraselor lumii.
Vezi care e cea mai frumoaa padure din Anglia
Cricket
Daca fotbalul este sportul rege, cricketul a fost numit de cei peste 1,5 miliarde de fani din toata lumea drept printul sporturilor. Nascut in Anglia, undeva intre secolele XIV si XVI, cricketul a devenit sport national englez inca din secolul al XVIII-lea, si a cunoscut o rapida ascensiune in toate fostele colonii engleze. Mai mult, primul meci international s-a jucat intre SUA si Canada, in anul 1844, privand Anglia de acest privilegiu. Cricketul a decazut, insa, dupa primul Razboi Mondial, pierzand teren in America de Nord si chiar in tarile europene. In schimb, criketul este inca adulat in Australia, India, Pakistan, Bangladesh, Africa de Sud, Sri Lanka, Nepal, Afganistan sau Indiile de Vest, acolo unde meciurile de profil aduna cu mult mai multi spectatori decat regele fotbal. In fapt, exista circa 20 de tari in care cricketul a fost declarat "cel mai popular sport", si asta in conditiile in care exista 104 tari in care acest sport este practicat.
Vezi care e cea mai frumoasa plaja din Australia
Rugby
Un alt sport inventat de englezi, rugbyul, este si unul dintre cele mai populare sporturi de pe planeta. Iubit pana la fanatism de catre britanici, sportul cu balonul oval a prins rapid si la publicul din Franta, Italia sau din fostele tari sovietice, fiind jucat in prezent in peste 30 de tari. Dar parca nicaieri nu este atat de indragit precum in emisfera sudica. Daca Australia si Africa de Sud detin recordul pentru cele mai multe titluri mondiale castigate, cu cate doua competitii, iar numarul cluburilor de rugby din cele doua tari este unul urias, in Noua Zeelanda dragostea localnicilor pentru acest sport pare sa nu cunoasca margini. Trebuie spus ca in tara unuia dintre cei mai mari rugbysti din toate timpurile, Jonah Lomu, exista chiar academii de rugby, iar copiii sunt antrenati in tainele acestui sport inca de la varste fragede. De altfel, se pare ca nativii maori sunt deosebit de atrasi de rugby, unele dintre cele mai puternice selectionate din lume provenind din Fiji, Samoa, Tonga, Tahiti, Noua Caledonie sau Samoa de Vest. In schimb, in Asia, Africa si cele doua Americi, rugbyul este aproape inexistent, doar selectionatele Japoniei, Argentinei, Canadei, Statelor Unite sau Namibiei reusind sa iasa in evidenta in timpul Campionatelor Mondiale.
10 motive sa vizitezi Africa de Sud
Handbal
In ciuda faptului ca nu se bucura de succesul fotbalului sau rugby-ului pe plan mondial, handbalul atrage numerosi suporteri, cei mai multi dintre ei provenind din tarile scandinave sau est-europene. Nici nu este de mirare daca ne gandim ca originile sale vin dintr-un joc traditional al inuitilor din Groenlanda. Si chiar daca selectionata masculina a Romaniei a fost cea mai buna din lume pentru o perioada importanta de timp, castigand nu mai putin de 4 turnee finale ale Campionatului Mondial, nicaieri succesul acestui sport nu a fost la fel de mare precum in Norvegia, Suedia sau Danemarca. Cu evolutii constante de-a lungul timpului, selectionatele scandinave si-au pastrat mereu locurile fruntase in cele mai importante competitii internationale, fie ele destinate handbalului masculin sau feminin, numarul urias de scoli de handbal sau de echipe profesioniste asigurand succesul acestora si in competitiile intercluburi. Evident, nici tari precum Spania, Germania, Rusia, Franta, Coreea, Ungaria sau Romania nu s-au lasat mai prejos in turneele internationale, dar pasiunea scandinavilor pentru handbal este, de departe, cea mai aprinsa dintre toate. In prezent, Federatia Internationala de Handbal are 166 de membri, cu 795.000 de echipe in toata lumea care aduna sute de milioane de telespectatori.
100 de lucruri pe care nu le stiai despre lumea din jurul tau
Baseball
Varul mai civilizat si mai nou al oinei romanesti, baseballul, este un sport cu un succes nebun in Lumea Noua, mai ales in America Centrala si cea de Nord. Este considerat sportul national in Cuba, Republica Dominicana sau Statele Unite ale Americii, acolo unde se inregistreaza prezente record ale spectatorilor la meciurile din campionatele interne. Mai mult, in Cuba este prevazut obligatoriu in programa scolara, copiii incepand antrenamentele inca de la varsta de 6 ani. Dar, in mod ciudat, baseballul nu a avut deloc succes in alte parti ale lumii, desi este iubit cu frenezie peste Ocean de zeci sau chiar de sute de milioane de spectatori. Incercari timide de a lansa baseballul in Europa, Asia sau Africa au existat, dar publicul de pe aceste continente a ignorat aproape total sportul care a facut si face furori in America si, mai nou, in Japonia. Trebuie mentionat ca doar Japonia si Taiwan se pot mandri ca au reusit sa importe cu succes unul dintre sporturile nationale americane.
Clubul nostru din Havana - Trabucuri, palmieri & Salsa de Cuba
Baschet
Inventat in Statele Unite ale Americii, in anul 1891, de catre profesorul de origine canadiana, James Naismith, baschetul nu a avut nevoie de prea mult timp ca sa devina unul dintre cele mai iubite sporturi din lume. Considerat o veritabila mandrie nationala in SUA, acolo unde exista cea mai puternica liga nationala din lume, baschetul are numerosi adepti si in Rusia, China, Argentina, Filipine, Germania, Grecia, Spania, Serbia, Italia sau Puerto Rico, asta ca sa numit doar cateva dintre cele peste 100 de tari in care se practica acest sport. FIBA, sau Federation Internationale de Basketball Amater, a luat nastere in anul 1932, cu doar 8 membri fondatori, unul dintre acestia fiind chiar Romania. A devenit sport olimpic in anul 1936, iar in prezent este unul dintre cele mai urmarite sporturi de pe planeta, cu peste 2 miliarde de spectatori si telespectatori din toate colturile lumii.
Top 10 diferente intre Europa si Statele Unite ale Americii
Hocheiul pe iarba
O sa vi se para ciudat ca un sport pe care noi, romanii, il vedem ca pe un spectacol exotic in competitiile internationale este, de fapt, unul dintre cele mai urmarite sporturi de chipa din lume. Federatia Internationala de Hochei pe Iarba are peste 100 de tari membre, iar in India, Pakistan, Bangladesh, Germania, Olanda sau Australia este vazut ca un veritabil fenomen. Detinatoarea celor mai multe titluri olimpice este India, cu 8 trofee, in timp ce Olanda si Pakistan si-au impartit cele mai multe titluri mondiale, cu 6, respectiv 4, turnee castigate. Ascensiunea hocheiului pe iarba este cu atat mai surprinzatoare cu cat acest sport a fost infiintat de abia in anul 1971.
Vezi unde se afla cea mai frumoasa fantana din lume
Hocheiul pe gheata
Evident ca nu puteam vorbi de hocheiul pe iarba fara sa pomenim si cel mai popular sport de iarna, hocheiul pe gheata. Cu un aflux urias de spectatori, hocheiul se numara printre cele mai populare sporturi in Canada, SUA, Rusia, Cehia, Danemarca, Norvegia, Marea Britanie, Finlanda, Slovacia sau Suedia. 66 de tari au devenit deja membre ale Federatiei Internationale de Hochei, iar numarul telespectatorilor urca la peste 2 miliarde la nivel mondial. Numai in SUA si Canada, in celebra NHL, numarul mediu de spectatori saptamanal este de circa 40.000 de persoane.
3 motive ca sa mergem la Vancouver
Volei
Cu nimic mai prejos decat baschetul, handbalul sau rugbyul, voleiul este deja un sport cu acoperire globala. Peste 150 de tari organizeaza campionate interne de volei, cele mai puternice regasindu-se in Brazilia, SUA, Rusia, Italia, Olanda, Japonia, China, India sau Filipine. De altfel, voleiul este sportul national in Sri Lanka, si cunoaste o popularitate crescuta in mai toate scolile si liceele lumii. O versiune moderna a voleiului clasic, voleiul pe plaja, a castigat un numar urias de sustinatori devenind, practic, unul dintre cele mai iubite sporturi de vara de pe planeta.
Vezi care e cea mai frumoasa plaja din Brazilia
Fotbalul american
Este cel mai popular sport din SUA dar, desi are radacini europene, fiind derivat din rugbyul clasic, fotbalul american a cunoscut un succes minor pe Batranul Continent. Daca in America de Nord exista circa 200 de milioane de fani impatimti ai acestui sport, inca 106 milioane se regasesc in Japonia sau in Caraibe. Trebuie spus ca fotbalul american este cel mai de succes sport din SUA, cu venituri anuale ce depasesc 6 miliarde de dolari. De asemenea, IFAF, Liga americana de fotbal, se mandreste cu cele mai mari audiente dintre toate sporturile din aceasta tara, o medie a spectatorilor cifrandu-se la aproximativ 68.000 de persoane. Si chiar daca se joaca si in Marea Britanie, Italia, Olanda, Rusia, Mexic, Germania, Spania sau Austria, succesul acestui sport in Europa se lasa inca asteptat.
Vezi care sunt cele mai periculoase trasee turistice din lume
Fotbalul australian
Chiar de ar fi ramas doar un sport exclusiv al australienilor si tot ar fi trebuit mentionat ca unul dintre sporturile cu cei mai multi suporteri din intreaga lume. Este deja cunoscut ca in Tara Cangurilor, versiunea locala a fotbalului (cunoscuta sub numele de Footy sau Aussie Rules) a generat pasiuni nebanuite si a adunat milioane de suporteri. Ceea ce nu multi stiu este ca Footy este jucat pe toate continentele, cele mai cunoscute reprezentative fiind cele din Africa de Sud, Argentina, Chile, China, India, Israel, Spania (in special povincia Catalunia), Danemarca sau Georgia. In prezent, exista 2.659 de cluburi de fotbal australian in toata lumea, numarul jucatorilor inregistrati urcand la circa 700.000.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu