Obiective turistice distruse de… turism
Calatoriile largesc orizontul spiritual, sunt prilejuri de a experimenta si intelege diversitatea - cea a naturii si cea a culturilor -, sunt ocazii potrivite pentru invatare si relaxare deopotriva – cu alte cuvinte, sunt bune. Bune pentru oameni, dar pentru locurile vizitate? Raspunsul este “nu, din pacate”. Felul in care facem turism, in ziua de azi, are, de multe ori, efecte cu totul nefericite tocmai asupra a ceea ce ne-a atras. Obiectivele turistice sufera de pe urma vizitelor frecvente si, cu cat sunt mai celebre, deci mai vizitate, cu atat se degradeaza in ritm mai rapid. Si, pentru exemplificare, iata si o lista a unor faimoase obiective si destinatii pe care tocmai succesul lor turistic le distruge treptat.
Machu Picchu
Ascunse undeva in Anzii peruvieni, la peste 2000 de metri altitudine, ruinele celei mai vestite citadele incase, vechi de o jumatate de mileniu, au ramas necunoscute turistilor pana in 1911, cand exploratorul Hiram Bingham le-a descoperit cu ajutorul localnicilor. De atunci, ruinele sunt vizitate de sute de mii de turisti anual (in 2003, au fost cca. 400.000, iar astazi se estimeaza ca in 2010 vor fi 1 milion), ceea ce pune la grea incercare soliditatea constructiilor.
Nu lipsesc nici amenintarile potentiale, venite din partea unor afaceristi intreprinzatori; acestia fac mereu presiuni pentru a obtine permisiunea de a construi diverse facilitati pentru turisti - hoteluri, funicular, magazine -, pentru autorizarea zborurilor cu elicopterul, in vederea transportului vizitatorilor si altele, de acelasi soi. Oricum, deteriorarile au devenit deja atat de vizibile, incat UNESCO se gandeste sa includa Machu Picchu pe lista patrimoniului in pericol.
Marea Bariera de Corali
Un urias recif, aflat in apele Australiei, e mediul de viata a mii de specii - o biodiversitate fantastica, specifica, de altfel, recifelor de corali si inca si mai impresionanta datorita marimii acestui ecosistem. Dar, in ciuda dimensiunilor sale, Marea Bariera e fragila. Ca si alte recife, sufera mult de pe urma dezvoltarii turismului: poluarea, traficul intens au afectat-o grav.
Fenomenul decolorarii coralilor, care rapeste recifului minunatele sale culori, se intinde ca o plaga ucigasa. Diversitatea formelor de viata scade dramatic si e posibil ca din Marea Bariera de Corali, unul dintre cele mai extraordinare ecosisteme ale planetei, sa nu mai ramana, peste cateva decenii, decat un zid submarin de calcar mort - scheletele coralilor…
Arhipelagul Galapagos
Foarte recent, Insulele Galapagos au fost scoase de lista neagra a patrimoniului in pericol, un gest prin care UNESCO recunoaste eforturile Ecuadorului de a conserva natura unica a acestor insule.
Totusi, arhipelagul ramane fragil: speciile straine, introduse de om, au facut ravagii pe unele insule si, chiar daca se fac in continuare eforturi de e extermina acesti invadatori, turismul si dezvoltarea asezarilor din zona reprezinta o sursa permanenta de primejdii si presiuni asupra ecosistemelor.
Teotihuacan
Langa oraselul mexican San Juan Teotihuacán, la cca. 40 km de capitala Ciudad de Mexico, se gasesc cele mai faimoase vestigii mexicane - ruinele unei cetati vechi de aproape 2000 de ani, ridicata de o civilizatie putin cunoscuta, care si-a abandonat citadela cu sute de ani inainte de venirea conchistadorilor - candva in secolele VII-VIII e.n.
In jurul anului 1000, cand orasul-stat se gasea in culmea gloriei sale, Teotihuacan a fost, cred arheologii, cel mai mare oras de pe continentul american, adapostind 200.000 de oameni. A mai ramas din el un impresionant complex de constructii - temple, locuinte, drumuri, magnifice piramide in trepte si ziduri impodobite cu picturi.
Situl arheologic acopera o suprafata de 83 kmp si este unul dintre cele mai vizitate din Mexic. Evident, afluxul de vizitatori erodeaza lent structurile din piatra, afecteaza picturile, stimuleaza ridicarea de constructii noi in imprejurimi…
In urma cu cativa ani, imensul lant de supermarket-uri Wal-Mart a construit aici un magazin, la doar vreun kilometru de complexul arheologic. Protestele vehemente ale unor organizatii preocupate de conservarea patrimoniului istoric n-au folosit la nimic; gigantului american i s-a acordat permisiunea de a-si infiinta magazinul, iar locuitorii din San Juan Teotihuacán sunt, se pare, mai degraba multumiti de asta, caci Wal-Mart ofera marfuri la preturi mai reduse decat micile magazine din zona. Recent, un alt val de proteste a insotit ideea - scandaloasa, dupa opinia multora - de a produce un grandios spectacol de sunet si lumina care sa puna in valoare ruinele si sa atraga si mai multi turisti. Amenajarile ar presupune ridicarea uneor constructii metalice si instalarea a mii de proiectoare si kilometri de cabluri.
Antarctica
Nelocuit in cea mai mare parte, continentul din jurul Polului Sus a inceput, cu toate acestea, sa simta si el presiunea dezvoltarii umane. Si nu cele 40 de statiuni de cercetari stiintifice si cele doua mici localitati cu populatie permanenta sunt problema, ci tot mai numeroasele vizite ale turistilor, care profita de ofertele unor agentii specilizate in turism polar.
Vase de croaziera acosteaza regulat la tarmurile inghetate ale continentului, iar populatiile de foci, balene si pinguini, bine adaptate conditiilor din regine (care includ linistea si izolarea) nu se adapteaza tot asa de bine navalei de oameni.
Everest
Candva, era o destinatie numai pentru cei mai curajosi si mai bine antrenati exploratori, iar a-l urca pana in varf era o incercare fizica extrema si, in aceeasi masura, o experienta spirituala. Azi, aproape oricine poate ajunge, contra-cost, cel putin intr-o tabara de baza si poate cutreiera in jurul acesteia.
Numerosi aventurieri aflati intr-o forma fizica buna, dornici sa-si adauge in palmares o ascensiune pe cel mai inalt multe al planetei, dar nepasatori in ceea ce priveste incarcatura spirituala a locului si lipsisti de respect fata de acesta valoare, urca pe Everest, care pana unde poate, lasand in urma tot felul de urme dizgratioase ale trecerii lor. Tone de gunoaie s-au adunat, de-a lungul anuilor, pe Everest, manjind nu doar peisajul, ci si aura mistica a muntelui., iar in ultimii ani au inceput sa fie organizate expeditii speciale pentru a curata muntele de deseuri.
Craterul Ngorongoro
Imensa caldare vulcanica e un paradis al biodiversitatii, un adevarat tezaur pentru Tanzania, constituind partea cea mai cunoscuta a rezervatiei Ngorongoro, aflata pe lista patrimoniului mondial UNESCO.
Craterul e un fel de tarc natural de proportii colosale, inchizand intre peretii sai o extraordinara varietate de animale, printre care multe mamifere mari, acelea care fac faima turistica a Africii. Aproximativ 25.000 de erbivore si pradatori sunt raspandite pe o suprafata de 260 kmp. Iar aceasta trasatura, care e cel mai mare farmec al locului, e si cel mai mare pericol.
Aceasta concentrare de animale - rinoceri, antilope si gazele, bivoli, elefanti, gheparzi, hiene, lei - este atractia cea mai laudata de programele turistice de tip safari si o multime de agentii de turism scot bani frumosi din organizarea unor excursii de cateva ore, menite sa duca vizitatorii pana la cativa pasi de reprezentantii faunei africane. Insa bietele animale, urmarite cat e ziua de lunga, deranjate mereu de aparitia masinilor incarcate cu turisti inarmati cu aparate foto, n-au de ce sa fie multumite si resimt din plin perturbarea paradisului lor.
Angkor Wat
Complexul de temple hinduse, construit in secolul al XII-lea, e una dintre cele mai cunoscute atractii turistice din Cambodgia.
Dar si aici, ca in multe alte locuri, turismul e o sabie cu doua taisuri: desi restaurarea monumentului e platita, in buna parte, cu banii incasati de la turisti, pasii acelorasi turisti - mii, in fiecare an - tocesc alcatuirile de piatra, facand si mai necesara, si mai anevoioasa, si mai costisitoare, munca de restaurare. Un cerc vicios…
Insula Cozumel
Canva, - in urma cu cateva decenii - acesta insulita mexicana din Atlantic era o incantatoare destinatie de vacanta, un mic taram pasnic, unde turistii veneau sa guste linistea si relaxarea.
Inconjurata de minunate recife de corali, Cozumel e azi una dintre cele mai populare destinatii de scuba diving si snorkeling; are aproape 100 de restaurante, o gramada de hoteluri, delfinarii si tot soiul de alte atractii - ca pentru un loc cu multi turisti, nu-i asa? Ca sa stimuleze turismul in zona, autoritatile au construit un complex de docuri, destinat acostarii navelor de croaziera, iar aceste constucntii au afectat destul de grav recifele.
Desi acum exista un parc national submarin, destinat sa le protejeze, marea dezvoltare a asezarilor, numarul crescand de facilitati de tot felul determina si cresterea nivelului poluarii, iar sub navala hoardelor de turisti, insulita si-a pierdut mult din farmecul idilic de altadata.
Marele Zid Chinezesc
Monumentul-cult al Chinei are mult de suferit de pe urma vizitatorilor. Chiar si cei bine-crescuti si grijulii reprezinta o problema, de vreme ce tropaie cu sutele de miii, pe coama zidului stravechi, punand la grea incercare rezistenta edificiului.
Si se poate si mai rau: pe alocuri, turisti din… cealalata categorie au lasat urmele pornirilor lor vandalice: grafitti si alte distrugeri se adauga deteriorarilor aduse de timp acestui monument care, din cauza dimensiunilor sale (are peste 8000 km!) e foarte greu de supravegheat si de restaurat.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu