marți, 5 octombrie 2010

Renasterea turismului romanesc incepe la Alba Iulia

Renasterea turismului romanesc incepe la Alba Iulia

As incepe acest articol intr-un mod putin nonconformist. Mai precis, as dori sa va intreb cand a fost ultima data cand v-ati simtit mandri ca sunteti romani? Da, stiu, este o intrebare care poate fi considerata retorica, si totusi... Si totusi, recent, la Alba Iulia, m-am simtit mandru ca sunt roman. M-am simtit mandru ca istoria noastra, si in special a romanilor din Ardeal, este privita cu un entuziasm uimitor, care pare sa moara in multi dintre noi, ceilalti, dar care, va asigur, este inca acolo... M-am simtit mandru ca in orasul Marii Uniri, printr-un efort de-a dreptul admirabil, istoria poate fi atinsa, simtita si traita asa cum nu mi-am imaginat ca se poate face vreodata in Romania.

Zidirea ei a inceput acum aproape 300 de ani, mai precis in anul 1714, iar constructia propriu-zisa s-a intins pe nu mai putin de 24 de ani. Ma refer aici la cetatea bastionara Alba Carolina, din centrul orasului Alba Iulia, poate cea mai mare fortificatie bastionara de tip Vauban din aceasta parte a Europei, o fortificatie zidita dupa planurile arhitectului italian Giovanni Morando Visconti, sub conducerea generalului Stefan de Steinville, si cu efortul a 20.000 de iobagi... Aceeasi cetate in care s-a infaptuit Marea Unire sau in care Horea a fost tras pe roata, doua dintre cele mai importante momente din istoria romanilor.



In ultimul secol a fost aproape "inghitita" de orasul ridicat in jurul ei, urmele sale pierzandu-se, ani de-a randul, printre blocurile, cartierele si vegetatia deceniilor trecute. Astazi, insa, gratie unei mobilizari exemplare, cetatea Alba Carolina revine la viata, la fel de frumoasa si de mandra ca in primii sai ani. Este, poate, impulsul de care aveam atata nevoie, impulsul care sa ne trezeasca si sa ne reaminteasca faptul ca avem toate motivele din lume sa ne mandrim ca suntem romani.

Reconstituire a portii romane (Principalis Dextra) a castrului in care a fost campata Legiunea a XIII-a Gemina

Poarta in stil transilvanean

Catedrala Reintregirii



La Alba Iulia am vazut cum o cetate ce parea pierduta renaste din propria cenusa, iar pulsul acesteia se simte cel mai bine printre sutele sau miile de turisti care se perinda zilnic printre zidurile readuse la viata. Si, de ce sa nu o spunem, ar trebui cateva zile ca sa poti vedea tot ceea ce Alba Carolina are, mai nou, de oferit.

Ruine romane peste care a fost construita Alba Carolina

Parte a interiorului cetatii



Zilnic, la ora 12:00, garda imperiala se schimba dupa un protocol identic cu cel de acum trei veacuri, iar sambata, ceremonialul este insotit de salve de tun. Simpli soldati, ofiteri, maestri de ceremonii sau curteni, imbracati aidoma personajelor din secolele trecute, pazesc cele sase porti de acces in cetate, se perinda printre turisti, gata sa ofere informatii, sau sa conduca pe cei interesati catre punctele de interes ale cetatii. Si asta pentru ca Alba Carolina devine, pe zi ce trece, mai mult decat o atractie turistica, devine un loc in care tinerii se pot intalni la concerte, in cluburi, terase sau restaurante cu specific medieval, la centrul de hipism sau in viitoarele amfiteatre romane care vor gazdui spectacole in aer liber. Nici nu trebuie sa ne mai mire faptul ca in ultimii ani, numarul turistilor a crescut de 10 ori, de la 2.000 de persoane la cel putin 20.000 de oameni, sau ca, mai nou, la Alba Carolina incep sa vina turisti chiar din Japonia sau Noua Zeelanda.

Ceremonialul zilnic de schimbare a garzilor



In jurul cetatii sau in interiorul ei inca se lucreaza asiduu. In fond, proiectul de restaurare a inceput de aproape 10 ani si va mai continua cel putin inca o data pe atat. Vechile ziduri sunt readuse la lumina, iar cele care au fost distruse vor fi reconstruite. In jurul celor 12 kilometri de ziduri vor fi sapate din nou santurile de aparare stravechi, iar accesul in cetate se va face, asa cum se obisnuia odinioara, pe uriase poduri mobile sau imobile de lemn.



In plus, "in anul 2011 este prevazuta finalizarea primului hotel de 5 stele din Alba Iulia, un proiect deosebit care va combina stilul medieval cu cel modern. Cateva camere si doua sali de conferinta deja au fost finalizate, urmeaza sa amenajam si un centru spa, iar in curtea interioara a hotelului a fost construita o fantana arteziana ornata cu statuete din piatra. Incet, Alba Iulia se transforma dintr-un oras de tranzit intr-o destinatie turistica", afirma Cosmin Suciu, directorul firmei Grup Corint, care se ocupa de restaurarea cetatii Alba Carolina.



Intregul proiect de restaurare a fost estimat la circa 50 de milioane de euro, bani obtinuti din fonduri europene, de la bugetul de stat sau din sumele alocate de la bugetul local, pana in prezent fiind cheltuiti aproximativ 20 de milioane de euro. Este adevarat, este o suma uriasa, dar ceea ce se construieste sau reconstruieste azi la Alba Iulia se adreseaza, in special, generatiilor viitoare.

Reconstituire a esafodului pe care Horea si Closca au fost trasi pe roata

Citeste articolul integral


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu