Anii ’60 au trecut, dar adeptii hippie nu au disparut. Cu stiluri de viata libertine si alternative, care imbratiseaza si promoveaza pacea, dragostea si activitatile in natura, hipiotii au avut o influenta profunda asupra culturii occidentale de astazi. Si acum ei inca influenteaza unele colturi de lume, punand in practica ideile in care cred si resuscitand vremurile pe care s-au luptat mereu, din rasputeri, sa le tina in viata. Sa privim cateva dintre aceste locuri, unde spiritul hipiot inca dicteaza mersul lucrurilor.
10. Ibiza, Spania
Ibiza este o destinatie celebra in randul tuturor europenilor si chiar la nivel international, insa ceea ce putini stiu despre aceasta insula este ca reprezinta epicentrul fenomenului hipiot in Europa. Ibiza a constituit o ramura semnificativa a curentului rebel din anii '60, multi calatori aflati pe drumul inspre si dinspre India stationand aici si luand parte la petrecerile si orgiile sub clar de luna, pe plajele izolate din nordul Ibizei. Artisti precum Joni Mitchell si Bob Dylan au vizitat si ei locul in acea perioada si se spune ca cel putin unul dintre cantecele celui dintai a fost compus aici.
Nordul insulei a reprezentat candva caminul petrecerilor descatusate, al iubirii afisate in public prin paduri si pe plaje si mai ales al adunarilor galagioase, dar melodioase, organizate cu precadere in Benirras. Cu timpul, asemenea manifestari au inceput sa fie infierate de autoritati si scoase in afara legii, numai crampeie ale lor ramanand o raritate. Chiar si astfel, Benirras se pastreaza un loc de intalnire pentru cei cu suflet liber si fara prejudecati, iar batutul in tobe si muzica de la apus, in special duminica si pe luna plina, continua, multumita batranilor hipioti care mai traiesc inca in aceasta regiune. Ibiza este un loc magic, atat prin exotismul si frumusetea lui, cat si datorita localniclor. Libertatea caracteristica anilor '60 si chiar '90 nu mai este prezenta, dar acest rai hipiot isi pastreaza, orice s-ar intampla, istoria frumoasa a acelor ani.
9. El Bolson, Argentina
Situat pe granita dintre Argentina si Chile, El Bolson este nici mai mult nici mai putin decat un orasel hipiot; un loc pasnic, unde toata lumea isi desfasoara, fericita si in tihna, linistitoare activitati artistice. De trei ori pe saptamana, aici se organizeaza o piata unde se comercializeaza diferite artefacte, piese si accesorii, iar dupa incetarea negotului oamenii se aduna in centrul orasului si canta. Localitatea are, printre alte trasaturi exotice proprii, o formatiune stancoasa ce seamana cu un cap de indian si o inedita padure de sculpturi.
Declarat municipalitate ecologista si "zona non-nucleara", El Bolson a fost mereu un magnet pentru calatorii aventurieri, inca din perioada in care hipiotii au inceput sa populeze locul, in anii '70. Aici, traiul cumpatat si sustenabil este o norma si nu o exceptie si nu este greu de inteles motivul pentru care El Bolson este locul ideal pentru acel tip de oameni care imbratiseaza copaci. Oraselul gazduieste calatori entuziasti ai naturii si o comunitate creativa de artizani prolifici, doua lucruri care il transforma in refugiul perfect pentru toti hipiotii pribegi si nu numai.
8. Nimbin, Australia
O mica localitate situata in nordul statului australian New South Wales, Nimbin, candva un oras muribund, a fost aleasa in anii '70 sa gazduiasca Festivalul Aquarius, adunand laolalta o multime de hipioti avizi de arta, muzica si voie buna. Nimbin a avut de a face in acei ani cu o revolutie culturala care a supravietuit pana in zilele noastre. Ironic, dar adevarat, imprejurarile s-au dovedit fertile si benefice, deoarece clima locului era foarte potrivita pentru cultivarea marijuanei. Timp indelungat, Nimbin a fost un loc extrem de bun de a evada din sistem, a creste ierburi halucinogene si a trai de pe urma generosului sistem australian de bunastare sociala.
Nimbin este unul dintre putinele locuri din lume unde "iarba" poate fi cumparata de pe strada si fumata nestingherit in localuri. In plus, anual, aici se sarbatoreste Mardi Grass, in luna mai, desi evenimentul a devenit mai mult un festival stradal decat un protest al marijuanei. Mai mult, cetatenii acestei mici enclave au pus bazele unei Ambasade a Canepei, al carei tel este acela de a disemina informatii privitoare la consumul de marijuana. Institutia ofera chiar si accesorii esentiale in acest sens si dispune si de un bar al marijuanei. Merita mentionat faptul ca pe varful Warning din aceasta localitate pot fi observate primele raze de soare revarsate asupra Australiei in fiecare noua zi.
7. Christiania, Danemarca
Copenhaga nu este doar frumoasa capitala cu aer scandinav a Danemarcei, ci si orasul intre ale carui districte, unul, Christiania, este complet dedicat fenomenului hippie. Cartierul a reprezentat candva locul depozitelor navale daneze, dar un grup de indivizi cu mintea deschisa din conducerea guvernului Danemarcei l-a transformat intr-un refugiu pentru stiluri de viata alternative. Indragit de cetateni pentru fermecatoarea sa detasare, Christiania se intampla sa fie si un punct fierbinte de unde se pot cumpara, la "drumul mare", joint-uri, hashis si prajituri cu marijuana, de la standuri viu colorate, aflate in grija unor comercianti de nationalitati multiple.
Autoritatile au ales sa tolereze acest obicei, exceptand unele razii ocazionale. Preturile variaza intre 5 si 15 dolari pentru un joint, sistemul intrebuintat fiind cel al codului culorilor, pentru a indica valoarea si calitatea marfii. Trebuie stiut ca edilii danezi au investit sume mari de bani in Christiania, renovand cladirile vechi si construind in plus unele moderne. Districtul gazduieste o comunitate de artizani si ecologisti, care si-au construit case unice si excentrice, care nu fac decat sa intareasca pozitia nonconformista la care majoritatea danezilor adera. De retinut faptul ca nu este bine sa fi vazut alergand in Christiania, sa faci fotografii, sa fumezi (tigari obisnuite) in baruri sau pe strada, dar nici sa te temi de uriasii caini danezi. Se recomanda cu caldura produsele de patiserie daneze.
6. Arembepe, Brazilia
In regiunea braziliana Bahia se afla Arembepe, un paradis tropical linistit si extrem de atractiv pentru orice fel de turist. Alaturi de satul Caratingui, locul este leaganul primei comunitati hipiote din Brazilia. De altfel, localitatea a si devenit celebra la nivel national cu ocazia infloririi, in anii '70, a fenomenului hippie. Astazi, cateva colibe rustice sunt raspandite aici pe suprafata unei zone inchise de apale raului Capivara si de bazinele naturale formate de recifele plajei. Colibele sunt austere, dar foarte pitoresti, construite din lemn si paie, fara energie electrica sau orice fel de confort tipic modern. Dar celor care traiesc in acest loc nu le pasa oricum prea mult de asemenea lucruri, ei isi doresc doar linistea si frumusetea naturii.
Nu exisita trafic rutier, iar accesul spre oras se face numai perpedes, poate si unul dintre motivele pentru care Arembepe este atat de bine conservat. In sudul localitatii se desfasoara Proiectul Tamar, pentru protectia testoaselor marine, prin izolarea oualor acestora in zone intarcuite. Pentru cei care doresc sa traiasca la intensitate maxima o adevarata experienta de Woodstock tropical, se recomanda vizitarea in luna ianuarie a Arembele-ului, cu ocazia primei luni pline, atunci cand comunitatea locala gazduieste Festivalul International de Cultura Alternativa, in cadrul caruia au loc numere de dans, muzica si citit poezie. Majoritatea turistilor viziteaza Arembepe in excurstii de o zi, din Salvador, aflat la o distanta de numia 50 de kilometri.
5. Goa, India
Un adevarat refugiu hipiot, mica enclava portugheza din sud-vestul Indiei a fost descoperita de boemii cu haine viu colorate in anii '60 si si-a mentinut de atunci un influx stabil de vizitatori. Goa mai este, inca, unul dintre acele putine locuri unde vechii hippioti se aduna laolalta, fac bai de soare si se amesteca intr-un amalgam de culturi, rase si nationalitati. Este, de asemenea, locul nasterii stilului muzical Goa trance, iar plajele Anjuna si Vagator sunt adesea martore ale activitatilor artistice si libertine ale hipiotilor.
O vizita in acest loc va arata ca adevaratii oameni hippie nu mor. Doar isi strang lucrurile si se muta in Goa. Totusi, spun cei care au vizitat recent orasul, traditiile hipiote sunt destul de eficient, si nefericit, mascate de sutele de mii de tone de beton din numeroasele hoteluri, cluburi de noapte si magazine, elemente specifice mai ales inimii comerciale din Goa, Calangute. Exista inca, in ciuda modernizarii, locuri precum plajele Palolem si Mandrem, unele dintre cele mai frumoase si mai putin perturbate locuri goane. De aici, mergand tot spre nord incepe sa apara cu adevarat acel tip de liniste si solitudine care i-a determinat pe vechii calatori ajunsi in aceste locuri sa nu mai vrea sa plece niciodata.
4. Panajachel, Guatemala
In apele lacului Atitlan isi uda tarmul unul dintre cele mai hipiote orase din America Centrala. O prospera si viguroasa cultura indigena reprezinta principala atractie a locului, dimpreuna cu farmecul aparte al lacului Atitlan. Panajachel este un oras hippiot, cu o multime de copii din flori si plin de oameni avand nationalitati variate si aspect Rasta. Numarul de copii, cu varste cuprinse intre 7 si 12 ani este coplesitor si mai toti abordeaza turistii oferindu-le diferite produse contra unor sume modice de bani.
Panajachel ofera comert stradal placut, multe tipuri de alimente aliniate diferitelor tendinte culturale, internet de mare viteza si locatii wifi, precum si camere confortabile la toate preturile. Locul in sine s-a dezvoltat din vremea si cu ajutorul erei hippiote, cunoscuta aici sub denumirea de "Gingo-tenango". Localnicii, in marea lor majoritate Tz'utujil Maya si Kaqchiquel, sunt foarte ospitalieri, ducandu-li-se faima pentru acest lucru peste tot in lume.
3. Chefchaouen, Maroc
Oras frumos colorat in nuante de albastru si avand ca peisaj de fundal magnificii Munti Rif, Chefchaouen poate fi eclipsat de mai ilustrele Marrakech si Tanger dar, si-a dezvoltat o reputatie proprie de paradis al artizanilor. Desigur, localitatea marocana nu se rezuma numai la asta; stilul arhitectural distinctiv,cu influnte maure, al cladirilor si moscheelor, precum si cultivarea aproape industriala de marijuana ii sporesc farmecul si definirea. Mii de hectare de teren arabil sunt consacrate cresterii ierburilor halucinogene, intreaga cantitate recoltata fiind vanduta pe strazile din Chefchaouen, la vedere, in ciuda scoaterii sale in afara legilor marocane.
Ar trebui stiut ca Chefchaouen este un loc unde comerciantii, mai ales cei de marijuana, sunt disperati sa ia bani de la turisti. De multe ori pot fi foarte insistenti si chiar invazivi. Totusi, cu zambet, calm si politicos refuzand, repetat, marfa sau serviciul oferit, se poate evita orice problema. Desi majoritatea calatorilor viziteaza Chefchaouen mai ales pentru hashis, este important de inteles ca acesta este complet ilegal si posesia este aspru pedepsita.
2. Vancouver, Canada
Poate ca San Francisco se bucura de toata atentia atunci cand vine vorba despre miscarea hippie, dar Vancouver asunde si el multe farmece boeme. Si in plus, orasul are parte de cele mai libertine legi referitoare la posesia si consumul de marijuana precum si o vibratie multiculturala unica, pentru care merita sa fie mentionat.
Insula canadiana este impregnata de o profunda nostalgie pentru anii '60, un intreg district aflat sub jurisdictia sa, Kitsilano, fiind dedicat culturii spiritului liber si servind drept camin pentru batranii hippioti cu parul lung si umerii acoperiti de poncho-uri. Cumva legat tot de curentul hippie, Vancouver este si locul de nastere al organizatiei ecologiste Greenpeace. Practic, ONG-ul cu sedii in peste 40 de tari s-a nascut din miscarile de pace si din protestele anti-nucleare ale hippiotilor din Vancouver si Columbia Britanica, din anii '70.
1. Kathmandu, Nepal
Ultima oprire pe traseul destinatiilor hippie, capitala Nepalului a fost si este visul de pe urma al calatorului... extenuat. Hipiotii au luat cu asalt acest regat magic, venind din toata lumea, atrasi de calatoria fara seaman pana aici - orasul este situat la altitudinea de 1.300 de metri - si de costurile relativ reduse ale traiului prin aceste locuri. Lucrurile s-au schimbat din anii '60 si pana astazi, dar regiuni precum Strada Ciudatilor retin inca alura in cautarea careia multi boemi fara varsta pornesc prin lume.
Hashisul poate fi descoperit in cantitati copioase in Kathmandu, iar compania de exceptie a Muntilor Himalaya are o maretie ce nu poate fi intrecuta decat de insasi prezenta zeilor. Kathmandu este raiul pe pamant pentru calatorii hipioti, poate chiar numarul unu pe lista destinatiilor hipiote ale lumii. Considerat candva un substitut al fabuloasei si inaccesibilei Shangri-La, Kathmandu este astazi un refugiu al calatorilor independenti, precum si un loc de vacanta in plina expansiune, care se adreseaza tuturor buzunarelor. Desigur ca, fiind cel mai mare si cam singurul oras al tarii, Kathmandu arata ca si cum o lume noua, aflata in dezvoltare spre o era moderna a betonului si a poluarii traficului rutier, e pe cala sa se nasca. Totusi, pe stradutele laturalnice marilor bulevarde se poate observa uluitoarea mostenire culturala si artistica a capitalei, in temple ascunse, curti cu orez baltind si amuzante ateliere micute, aproape neschimbate inca din Evul Mediu.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu