miercuri, 19 mai 2010

Pamantul... in imagini spectaculoase

Pamantul... in imagini spectaculoase

Pamantul... in imagini spectaculoase

Incepand cu anul 1970, in fiecare zi de 22 aprilie, omenirea sarbatoreste Ziua Pamantului. Cel care ne tine, ne hraneste, ne ofera adapost, ne incanta privirile cu minunile sale, ne ocroteste, ne dezvaluie pas cu pas din misterele sale, si mai ales ne suporta... Ziua Pamantului, editia 2010, a trecut parca neinsemnata, nebagata in seama, intr-o sambata, in urma cu aproximativ o luna. In urma a ramas o planeta care, dupa cum se observa cu ochiul liber, are nevoie urgenta de 365 de zile de protectie serioasa, inclusiv sambata si duminica. Altfel, nesabuirea si lacomia speciei noastra va fi platita din greu de proprii nostri copii, viitoare generatii de sacrificiu si experimente, care, probabil, vor fi loviti de crizele adevarate, pe langa care cea economica, din prezent, va parea o simpla si inofesiva joaca cu cifrele. Pana atunci Pamantul se misca, se roteste masurandu-ne cuminte timpul care se scurge, lasandu-ne imagini care vor indemna pe multi la meditatie asupra miracolului numit Terra. Va invitam sa va delectati cu cateva...

Aceasta este cea mai detaliata imagine a planetei noastre, vazuta din spatiu, realizata pana in prezent. A fost obtinuta prin intermediul lui MODIS, initialele pentru NASA's Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer, un device de ultima generatie care a reusit fotografierea Planetei albastre de la altitudinea de 700 km.

*

Un petrolier incendiat se scufunda lent in apele Golfului Mexic, lasand in urma lui o imensa pata de petrol.

*

O broasca veninoasa sud-americana se catara, pe indelete, pe o frunza. Scena se petrece in Gradina Zoologica din Medellin, Columbia

*

O explozie de proportii zguduie peretii minei de aur din Olimpianskoyie, situata la 660 km nord-est de orasul Krasnoyarsk din Siberia.

*

Pe coasta de vest a Danemarcei se intinde Horns Rev 2, cea mai mare statie eoliana din lume.

*

Un vizitator al Gradinii Botanice Regale din Londra, fotografiaza incantat un batran cires proaspat inflorit.

*

Detaliu - ochiul si pielea incretita a unui elefant de circ din Berlin, Germania.

*

Un vehicol blindat este luminat pentru o clipa de un fulger care anunta o furtuna. Districtul Malwand, provincia Kandahar, Afganistan.

*

Oasele uscate ale unor turme de vaci zac pe malurile raului Grijalva din Mexic. Conform Comisiei Nationale Mexicane pentru Zone Protejate, circa 12 tone de resturi organice de la abatoarele din imprejurimi sunt aruncate zilnic in acest rau.

*

"Solucar" - camp de panouri solare din Sanlucar La Mayor, din apropierea orasului Sevilla, Spania.

*

Un muncitor se aprovizioneaza cu carbuni dintr-o statie de cale ferata din Shenyang, provincia Liaoning, China.

*

O balena cenusie iese sa respire la suprafata, la gurile de varsare in ocean ale raului Dwarmish din Seatle, statul Washington.

*

Un lucrator merge linistit in dreptul unui zid imens alcatuit din sticle de plastic reciclate. Santierul de constructii Flora Site din Taipei, Taiwan.

*

Barajul Hoover de pe raul Colorado, la granita statelor Arizona si Nevada, SUA.

*

Lebedele se grabesc sa inoate in apele lacului Alster din Hamburg, dupa ce au fost eliberate din adaposturile lor de iarna.

*

Trenul Union Pacifica traverseaza in viteza printre morile eoliene din Palm Springs, California, SUA.

*

"Burta" navetei spatiale Discovery, fotografiata de membrii unei expeditii la Statia Spatiala Internationala.

*

Un vultur codalb american isi striga perechea intr-o dimineata de aprilie.

*

Copiii cauta prin campul de gunoaie din proximitatea satului Mavallipura, Bangalore, India.

*

O femeie mana un grup de cai intr-o vale din apropierea vulcanului Eyjafjallajokull, Islanda.

*

Cape Cod din Massachusetts, fotografiat de la bordul Statiei Spatiale Internationale.

*

Mike Cianchette, manager operativ in cadrul Stetson Mountain Wind Project, isi verifica echipamentul de protectie inaintea unei inspectii detaliate a mecanismului unei centrale eoliene inalte de 100 metri, statul Maine.

*

O larva de anemona exerseaza cu tentaculele principale tehnici de vanatoare pe care le va folosi cand va atinge stadiul de adult.

*

Aurora boreala nordica emite lumini ireale in norul imens de cenusa aruncat in atmosfera de vulcanul Eyjafjallajokull din Islanda.

*

Un pui de girafa, denumit Carlo, a iesit pentru prima sa baie de public in Gradina Zoologica din orasul german Nurenberg.

*

Un muncitor verifica un panou pentru energie solara din satul Gundlav, situat la circa 400 km sud de orasul Ahmedabad, India.

*

Oficiali ai Ministerului Sanatatii din Coreea de Sud au ordonat imprasiterea de medicamente chimice in vecinatatea fermelor de vite unde s-a descoperit febra aftoasa bovina. Camionul din imagine patruleaza in apropierea fermei Glimpo, undeva la 30 km nord-vest de capitala Seul.

*

Un nor imens, circular si dens, de tip cumulonimbus, planeaza calm deasurpa continentului african. Acest gen de nori este responsabil de ploi abundente, fulgere, vanturi puternice si tornade.

*

Pentru 2 dolari pe zi, un barbat colecteaza resturi metalice de pe o plaja din apropierea unui santier naval din portul Tanjung Priok, Jakarta, Indonezia.

*

O sticla de plastic se odihneste pe fundul lacului secat Lass Canoas, la 59 km de capitala Managua, Nicaragua. Seceta provocata de schimbarile climatice a dus la secarea completa a lacului, intr-un interval de doar 2 ani de zile.

*

Pamantul eclipseaza Soarele intr-o fotografie realizata cu ajutorul NASA's Solar Dynamics Observatory.

*

Un pui de broasca testoasa marina se bucura pentru prima data de apele Oceanului Indian, Pramuka, Indonezia.

*

Un perfect curcubeu dublu a putut fi admirat de locuitorii din Port Susan, orasul Stanwood, statul american Washington.

*

Vederea interioara a catorva turbine gigantice din santierul in constructie care margineste Barajul celor Trei Stanci din Yichang, provincia Hubei, China.

*

Un apicultor palestinian isi inspecteaza matcile din stupurile sale aflate langa tabara de refugiati Bureij, Fasia Gaza.

*

Oamenii s-au strans pentru a admira apusul de soare din Parcul National Elderberry, Anchorage, Alaska.

*

Un pescar vasleste de-a lungul straziilor inundate din satul Radul de langa Kiev, Ucraina.

*

Un avion trece pe deasupra orasului Frankfurt, lasand impresia ca se mai are putin si aselenizeaza...

*

Un barbat isi trage sufletul, relaxandu-se pe o pajiste din LaFayette Park in apropierea Casei Albe, Washington D.C.

Autor: Nicu Parlog

Publicat in 16.05.2010 pe www.descopera.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu