joi, 11 februarie 2010

Croatia


In ciuda publicitatii excesive, placerile Croatiei sunt mai mult atemporale decat moderne. De-a lungul coastei de 1778 km, marea se zbate in golfuri stancoase si serpuieste pana la plajele cu pietris si nisip fin. Portul din regiunea Istria e plin de pescari ce isi ingrijesc barcile si de copii ce se arunca in apa stralucitoare a marii.
In Dalmatia, orasele au o viata de noapte tumultoasa, in decorul unor vechi ruine romane.


Iahturile se strecoara pana la coasta, vedete internationale aranjeaza sa-si cumpere o insula din cele 1185 ale Croatiei si nicio croaziera pe Marea Mediterana nu este completa fara o oprire in Dubrovnic.
Peisajul interior este seducator, chiar daca mai putin vizitat.

Scufunda-te intr-un spa cu spa cu apa termala la Istarske Toplice in Istria, participa la drumetii prin paduri spectaculoase, udate de rauri de munte in zona de vest a tarii si admira frumusetea cascadelor Plitvice.

Apoi te impresioneaza cultura. Tara care a suferit dominatii Romane, Italiene si Austro-Ungare are o identitate unica si o arhitectura inedita.

Se va observa o puternica influenta central europeana in arhitectura baroca din Zagreb si se va simti aerul italian in produsele alimentare si stilul croat. In timpul vacantelor spiritul tarii slave apare in timpul festivalurilor, unde locuitorii pitorecsc costumati danseaza pe melodii populare traditionale.



Croatia este pe punctul de a-si recapata faima de a fi una dintre cele mai faimoase tari din Europa. Trebuie sa stiti ca pe litoralul croat sezonul se deschide la sfarsitul lui aprilie si se inchide in octombrie.

Cele mai frumoase si cautate de turisti statiuni sunt Dubrovnik, Rovinj, Opatjia, Pola, Porec, Orebic. Dintre localitatile situate in apropierea granitei cu Italia (Umag, Porec, Rovinj) puteti face o plimbare cu vaporasul in Italia. Spre insulele croate exista curse regulate de feribot, iar pe aproximativ 300 de insule amatorii de nudism pot face plaja nestingheriti.

Nu trebuie sa ratati vizite la Zagreb (capitala Croatiei), Dubrovnik (unul dintre cele mai vechi orase din tara, fondat in 1300), Split (oras care gazduieste imensul palat roman al lui Diocletian, precum si Muzeul Maritim) si Rovinj (aici se afla un acvariu vechi de 100 de ani). Hvar este un oras important nu numai turistic dar si cultural si istoric - puteti vizita catedrala, manastirea franciscana, teatrul, fortareata. Turistii sunt de asemenea atrasi de insulele Pakleni, un mic arhipelag situat in fata portului Hvar.

Parcul National Plitvice, situat intre Zadar si Zagreb, se afirma, din ce in ce mai mult drept una dintre marile atractii turistice ale Balcanilor.
Parcul reprezinta un sistem carstic format din 16 lacuri care au drept numitor comun raul Plitvice. Acestea se impart in doua, in functie de pozitia lor geografica. Astfel, au devenit cunoscute sub numele de Lacurile de sus si Lacurile de jos.
Dintre acestea se distinge lacul Kozjak, care este cel mai intins fiind in acelasi timp si navigabil.

Zona este ''condimentata" cu zeci de cascade spectaculoase, unele formate recent. Accesul catre ele este facilitat de mici podete din lemn, a caror arhitectura simpla se integreaza in peisajul aparent salbatic. Raul Plitvice are o lungime de 4 kilometri si este parte integrata a rezervatiei, apele sale formand cea mai mare cascada din zona, care are o inaltime de 76 de metri.
In 1949, Parlamentul Republicii Croatia declara Parcul Plitvice rezervatie naturala protejata.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu