vineri, 5 februarie 2010

Mauritius, cocktailul perfect pentru pretenţioşi

















Aflată la sud de Ecuator şi la est de Madagascar, insula vulcanică Mauritius este una dintre destinaţiile exotice în care visăm să petrecem o vacanţă de vis măcar o dată în viaţă.
Cu o suprafaţă de 1.864 km pătraţi, Mauritius încântă anual milioane de turişti veniţi din toate colţurile lumii, cu frumuseţea sa naturală.
Pe lângă pădurile bogate, cascadele sau plajele cu nisipuri albe şi palmieri, insula dispune de cele mai luxoase resorturi, în care orice turist se va simţi tratat regeşte. Poate acesta este şi motivul pentru care tot mai multe cupluri de proaspăt căsătoriţi aleg să-şi petreacă aici luna de miere.

Insula a fost descoperită de portughezi în 1505

Alături de frumuseţea sa naturală, Mauritius se poate mândri cu istoria sa multiculturală. De-a lungul secolelor insula a fost ocupată pe rând de danezi, francezi şi britanici, Mauritius fiind descoperită oficial de portughezi în 1505. Dar la dezvoltarea demografică a insulei alături de europenii menţionaţi au mai contribuit şi sclavii africani, negustorii arabi, cât şi cei asiatici.
Muzeele şi grădinile botanice surprind plăcut pe orice turist venit în Mauritius pentru a se relaxa pe malul mării.
Capitala insulei oferă turiştilor şi alte atracţii în afară de splendidele plaje.
Port Louis, capitala insulei, este un oraş agitat şi foarte aglomerat, transmite o atmosferă pe care am putea să o comparăm cu cea a oraşului italian Napoli. Oraşul este situat în cadrul unui amfiteatru muntos la mijlocul coastei de vest a insulei şi se bucură de o arhitectură cosmopolită: printre clădirile franţuzeşti din secolul al XVIII-lea, veţi putea admira o moschee, o catedrală anglicană şi una catolică, dar şi citadela Fort Adelaide, de unde puteţi admira întregul oraş cu luxosul său port.
Piaţa Centrală este simbolul diversităţii culturale a insulei. Dacă vă aflaţi în zona portului puteţi ajunge în piaţă pe strada Farquhar. Piaţa Centrală este înconjurată de porţile înalte de fier, construite în cinstea Reginei Victoria. Aici, comercianţii de diferite culturi şi etnii, de la musulmani, chinezi, creoli la indieni, îşi vând mărfurile cum ştiu ei mai bine încercând să atragă turiştii cu mirodeniile locale, obiectele ceramice lucrate manual, sau fructele exotice proaspăt culese. Este bine să ajungeţi aici dimineaţa, pentru a evita perioada cea mai caldă a zilei. Un alt punct atractiv pentru turişti îl constituie pista de curse de cai de la Champ de Mars. În locul acesta, înainte de a fi transformat în traseu de curse, se desfăşura parada militară franceză. Pista poate fi admirată de sus, dacă ajungeţi la citadela Fort Adelaide, locul ce oferă, aşa cum e menţionat mai sus, o splendidă panoramă a întregului oraş.

Muzeul Blue Penny deţine în colecţia sa două timbre estimate la 1 milion de dolari fiecare


Mauritius este a cincea ţară din lume care a emis primele timbre din istoria filatelică mondială, din 1847. Aceste timbre au devenit cu timpul cele mai valoroase din întreaga lume. Muzeul Blue Penny este specializat în arta şi istoria insulei Mauritius, dar în mod deosebit pe istoria filatelică. Muzeul deţine în colecţia sa două dintre cele mai rare timbre din lume: timbrul portocaliu de un penny şi timbrul albastru de doi penny, ambele din 1847, estimate la valoarea de 1 milion de dolari americani fiecare. Timbrele au fost readuse în ţară, din Elveţia, cu sprijinul Băncii Comerciale din Mauritius în 1993. Se pare că Mauritius deţine muzee cu exponate unice, pentru că la Muzeul de Istorie Naturală veţi putea admira un exponat foarte important în istoria naturală a Pământului: pasărea Dodo.
Pasărea Dodo, ce se găsea doar în Mauritius, a dispărut la sfârşitul secolului al XVII-lea. Conform cercetătorilor, pasărea a fost descoperită de exploratorii portughezi în jurul anului 1505, şi cântărea aproximativ 23 kg.
Dacă aţi ajuns în Mauritius este păcat să nu vizitaţi Grădinile Botanice Regale de la Pamplemousses, aflate la aproximativ 11 km de Port Louis. Din centrul capitalei puteţi lua un autobuz care vă lasă exact la intrare. Grădinile ce sunt înconjurate de un gard de fier au câştigat un premiu la competiţia de la Crystal Palace din Londra, în 1862, anul când au fost construite.
Grădinile au fost amenajate pentru prima dată în 1735, aici găsindu-se diferite specii de plante din întreaga lume. Atracţia inedită a grădinilor este iazul cu nuferi din Amazon.
Plajele din Mauritius, cu nisipuri fine şi ape de turcoaz, constituie principalul motiv pentru care milioane de turişti vizitează anual insula. Flic en Flac este cea mai lungă plajă din Mauritius şi deţine o lagună de o frumuseţe exotică ieşită din comun.
Grand Baie este una dintre cele mai importante staţiuni, aflată la 20 km. de capitală. Pentru iubitorii de surfing, Baie du Tamarin este cea mai populară staţiune, aflată la gura râului Tamarin. Agenţiile de turism locale recomandă Trou-aux-Biches celor care vor să admire apele pline cu corali, acesta fiind locul în care se învaţă şi se practică snorkeling-ul, scufundările în apă la mici adâncimi.
Mauritius este o destinaţie de vacanţă recomandată tot timpul anului bucurându-se de doar două anotimpuri cu o diferenţă de temperatură minimă între ele.
Sezonul de vară este între lunile noiembrie şi aprilie, cu temperaturi care ajung la 34 grade C. În perioada ianuarie - martie există cicloni cu vânturi puternice şi ploi torenţiale. Temperatura apei variază de la 24 grade C la 28 grade C. Cea mai aglomerată perioadă din punct de vedere turistic este cea între lunile octombrie - aprilie.

Citeste intreg articolul aici

Autor: Olivia Dragnea


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu