luni, 8 februarie 2010

Sankt Petersburg, "Fereastra către Europa"



Oraşul este unul al contrastelor care nu încetează să impresioneze prin arhitectura sa


Un oraş plin de contraste, Sankt Petersburg, impresionează atât prin detaliile arhitecturale variate, cât şi prin stilul de viaţă al localnicilor.
Sankt Petersburg, cel de-al doilea oraş ca mărime al Rusiei, a fost fondat de Ţarul Petru cel Mare, în 1703, iar în ziua de astăzi este considerat un important centru cultural european. Centrul oraşului este unul dintre siturile protejate de UNESCO, parte a patrimoniului universal.
Una dintre cele mai impozante clădiri ale oraşului este Palatul de Iarnă, astăzi sediul Muzeului Ermitaj, cel mai faimos muzeu ce deţine una dintre cele mai bogate colecţii de artă vest-europeană.

Oraşul palatelor

Sankt Petersburg este renumit pentru numărul impresionant de reşedinţe imperiale aflate în lista patrimoniului universal. Dacă aţi ajuns în "oraşul palatelor", trebuie să vizitaţi marele Palat de la Peterhof şi fântânile în cascadă pe care le deţine, dar şi Tarskoe Selo cu Palatele Ecaterina, Alexandru şi Pavlovsk.
Cea mai mare parte a Peterhof-ului şi a Tarskoe Selo-ului au fost restaurate după bombardamentul trupelor germane, astfel au recâştigat strălucirea de care se bucurau în trecut.
Aflaţi în Piaţa Senatului, veţi putea admira cel mai cunoscut simbol al oraşului, statuia ecvestră a lui Petru Cel Mare,cunoscut sub numele de Călăreţul de Aramă. Statuia este cea mai importantă operă a sculptorului francez Etienne Maurice Falconet.
O altă statuie impunătoare este Monumentul Ţarului Nicolae I, care este singura statuie ecvestră cu două puncte de sprijin, picioarele din spate ale calului.
Pentru cei care vor să facă shopping, trebuie să ştie că până şi clădirile care sunt ocupate de comercianţi sunt locuri cu o istorie în spate. Palatul Comercianţilor de pe Nevsky Prospekt, proiectat de Jean- Baptiste Vallin de la Mothe între anii 1761-1785, deţine un mare centru comercial, şi mai multe cafenele, în care puteţi degusta una dintre celebrele cafele "stropite" cu vodcă.
O altă catedrală ce trebuie vizitată este Catedrala Sfinţilor Petru şi Pavel, locul ce adăposteşte cavoul împăraţilor ruşi. Cunoscută în zilele noastre ca Fortăreaţa Sfinţii Petru şi Pavel, a avut şi ea, la început, numele de Sankt Piterburh. Fortăreaţa a fost ridicată pe insula Iepurelui, şi o vreme a fost şi închisoare destinată deţinuţilor politici, pasarela construită de-a lungul unei porţiuni a zidului fortăreţei dă vizitatorilor o privelişte largă asupra râului.
Altă atracţie o constituie cele nouă poduri basculante care se deschid la ore fixe deasupra Nevei pentru a permite navelor să traverseze oraşul. Acesta a devenit mai degrabă un "ritual" pentru turiştii care se înghesuie să imortalizeze momentul.

Oraşul contrastelor sociale


"Cel mai pragmatic oraş din lume", aşa cum îl descria Dostoievski, fascinează anual mii de turişti "vecini" din ţări precum Norvegia sau Finlanda care nu au cunoscut un astfel de stil de viaţă contrastant.
Situaţia multora dintre locuitori s-a înrăutăţit, după Perestroika. Aproximativ 15% din populaţia oraşului trăieşte în apartamente comune, numite şi kommunalka. Cu toate acestea, plimbându-vă pe bulevardele largi ale oraşului veţi observa oameni la volanul unor maşini de lux sau femei îmbrăcate în hainele din ultima colecţie a designerilor internaţionali. Cu toate acestea, localnicii se dovedesc a fi foarte ospitalieri, aşa că dacă te-au reperat ca pe un turist "nedumerit", aceştia te vor introduce în atmosfera oraşului imediat şi îţi vor prezenta toate obiceiurile lor cu mândrie.
Obiceiul lor de a ciocni cu toată lumea din jur atunci când vă aflaţi într-un local este foarte cunoscut. Aşa că dacă vă aflaţi într-un bar va trebui să ciocniţi cu toată lumea din jur şi să închinaţi în cinstea tovarăşilor, însă cu mare atenţie, să duceţi paharul până la fund. În cazul în care nu o veţi face, acest gest este considerat o mare jignire la adresa lor, sau în cinstea cui se închină paharul. Cu alte cuvinte, viaţa de noapte a oraşului este foarte activă. Şi pentru că tot suntem la capitolul "viaţă de noapte", nu trebuie omis faptul că amplasarea Sankt Petersburgului lângă Cercul Polar de Nord, la aceeaşi latitudine cu oraşele Helsinki, Stockholm şi Oslo, face ca amurgul să dureze toată noaptea în perioada mai-iulie. Acest fenomen este cunoscut ca nopţile albe. În toate aceste trei luni au loc numeroase festivaluri, aşa că atmosfera de continuă petrecere va fi întâlnită zi şi noapte pe străzile oraşului.

Citeste intreg articolul

Autori: Diana State/ Olivia Dragnea

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu