vineri, 19 februarie 2010

De ce sa mergem la Vancouver

Pentru ca acolo e acum Olimpiada – pe stadioanele lui se desfasoara o mare parte a Jocurilor Olimpice de Iarna din 2010. Asa ca, pe langa alte motive de a-l vedea, anul acesta am avea unul in plus. Insa olimpiadele vin si trec, in vreme ce orasele raman, iar cand e vorba despre un oras ca Vancouver, acesta merita oricand osteneala de a ajunge pana la el.

Este de multi ani, pe locuri fruntase pe listele ce cuprind cele mai grozave orase in care sa traiesti.



Anul acesta, a fost declarat chiar "cel mai" de catre o prestigioasa organizatie - Economist Intelligence Unit - care intocmeste, anual, un clasament al metropolelor care ofera cea mai ridicata calitate a vietii.

Luand in calcul parametri precum larga disponibilitate a bunurilor si serviciilor, riscurile reduse la adresa sigurantei personale si infrastructura foarte eficienta, Economist Intelligence Unit a pus Vancouver in fruntea listei.

Un oras bogat, frumos, sigur, cu servicii bune, cu privelisti admirabile, cu viata intensa - are atat de multe calitati incat pare aproape neverosimil. Fara a-l idealiza - e un oras mare, cu bunele si cu relele oricarei metropole - sa admitem totusi ca a fi socotit, intre toate orasele lumii asteia, cel mai sigur si mai apt sa ofere o existenta confortabila din toate punctele de vedere, si celor care-l locuiesc, si celor care-l viziteaza, inseamna ceva.

Este un mare oras inconjurat de natura - combinatie care, sa recunoastem, nu se intalneste chiar pe toate drumurile. Chiar daca trebuie sa mergem pana in Canada ca sa vedem asa ceva, parca tot merita vazut (si facut): sa pleci dintr-o ditamai metropola, din mijlocul imbulzelii urbane si, dupa 30 de minute de mers cu masina, sa fii in mijlocul naturii, intr-o salbaticie dintre acelea frumoase, cu paduri, lacuri si animale!



Ca sa nu mai spunem ca, daca te afli la munte si te apuca, brusc si necrutator, cheful de mare, intr-o ora ai rezolvat: orasul asta formidabil are, colea, langa el, si mare, si munte: e marginit de plaje spre vest, pe malul Pacificului, si de munti cu partii de schi, spre est.

De altfel, e plin de natura bogata nu numai in jurul orasului, ci si in el. Vancouver are unul dintre cele mai mari parcuri urbane din America de Nord, Parcul Stanely, cu o suprafata de peste 400 de hectare. (Pentru comparatie, asta inseamna aproape de 4 ori mai mare decat parcul Herastrau, cel mai intins din Bucuresti.)

Chiar si clima e de treaba - mult mai blanda decat cea pe care ne-o imaginam noi ca fiind tipica pentru Canada. In oras cresc si palmieri, pe ici-pe colo si, cu toate ca e imprevizibila, vremea e departe de a fi aspra; iarna, mai mult ploua decat ninge - multumita apropierii de ocean; nici vorba de acele neiertatoare ierni canadiene, care tin din septembrie pana in mai si implica tone de zapada.

Vancouver e un oras cu o extraordinara diversitate. Populatie amestecata, fuziuni culturale, un creuzet in care limbile, obiceiurile, infatisarile se completeaza, se pun reciproc in valoare prin contrast, se combina armonios sau se bat cap in cap - pe scurt, se imbina in cel mai fascinant mod. Mai mult de jumatate din populatia marii arii metropolitane, situata in Canada anglofona, are totusi, ca limba materna, altceva decat engleza.

Citeste intreg articolul

http://www.descopera.ro/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu