vineri, 23 aprilie 2010

510 ani de la descoperire: Când spui Brazilia, la ce te gândeşti?

“Pământ!”. Astfel au strigat, pe 22 aprilie 1500, marinarii celor 13 corăbii conduse de navigatorul portughez Pedro Álvares Cabral. Privit din partea portughezilor, vorbim despre o descoperire. Localnicii însă ar fi optat pentru varianta “invaziei”.

Cabral nu este cel dintâi care a păşit pe teritoriul brazilian. Cu un an înainte, este posibil ca Amerigo Vespucci să fi acostat în această zonă şi să fi văzut băştinaşii. Însă Cabral, la vârsta de 40 de ani, a fost cel care a luat oficial posesia,  în numele ţării sale, a acestui pământ nou-descoperit. Pe 2 mai şi-a continuat traseul spre India, nu înainte de a trimite una dintre corăbii să ducă vestea regelui.

Nu se cunoaşte motivul pentru care Cabral a deviat atât de mult de la cursul stabilit pentru a ajunge pe coasta Americii de Sud. Se presupune că nobilul portughez, fără o experienţă prea mare în navigaţie, a încercat să evite curenţii şi vânturile puternice de pe coasta vestică a Africii şi a ajuns să “deseneze” pe hartă un voiaj care l-a adus la acea descoperire. În acelaşi timp, nu putem exclude nici mândria regelui portughez de a descoperi pământ nou, după modelul Spaniei, prin Cristofor Columb.

Miza acestei descoperiri este semnificativă. Spania a avut de câştigat de pe urma iniţiativei lui Columb, iar dacă acesta nu ar fi pornit pe mare, e posibil ca portughezii să fi fost cei care să-şi asume meritul Lumii Noi. Pentru că navele portughezilor începuseră, de la începutul anilor 1490, să exploreze mările. La un moment dat, ar fi ajuns şi spre vest, pe coasta Americii.



Ce ştim despre Brazilia?

Între Bucureşti şi Rio de Janeiro sunt, cu aproximaţie, 10.256 de kilometri. O distanţă mai mult decât apreciabilă. Ne separă un întreg continent european şi un ocean.

Atunci când spunem Brazilia, primele cuvinte-cheie sunt: cafea, Rio de Janeiro, festival, samba şi Amazon. Este unul dintre cei mai mari exportatori de cafea din lume. Iar exporturile de zahăr, soia şi chiar carne de vită îi asigură locuri fruntaşe şi pe aceste categorii de produse exportate la nivel mondial.

Este cunoscută pentru performanţele în fotbalul internaţional, nisipul fin, Copacabana şi fetele frumoase. Braziliencele sunt renumite pentru frumuseţea lor, iar unul dintre cele mai cunoscute nume este al Adrianei Lima, supermodel în vârstă de 30 de ani, căsătorit cu starul NBA Marko Jaric.

Fotbalul este însă ambasadorul momentului, jucătorii brazilieni de fotbal câştigând cele mai multe Baloane de Aur. Toată lumea ştie despre Pele (69 de ani), considerat cel mai mare fotbalist din toate timpurile, premiat cu titlul de “Atlet al Secolului”, de Comitetul Internaţional Olimpic. Roberto Carlos are 37 de ani şi a jucat în naţionala Braziliei în trei meciuri de Cupa Mondială. Din acest an este la clubul Corinthians, din São Paulo. Ronaldinho (31 de ani), când nu este convocat la naţionala Braziliei joacă pentru clubul A.C. Milan. Iar Ronaldo este şi el la Corinthians. În vârstă de 32 de ani, este câştigător al Balonului de Aur, în 1997 şi 2002, şi al titlului FIFA Player of the Year, de trei ori.


Fără bariere sociale

Când te gândeşti la această ţară spui, neaparat, “contrast” social şi economic. Rezultatul unei intense popularizări a claselor sociale a condus la discrepanţe puternice între cartierele marilor oraşe, unde oferta este pentru toată lumea, după buzunar: de la case luxoase, până la ghetouri. Acesta este unul dintre brandurile negativ ale Braziliei. Aproape jumătate din populaţia ţării locuieşte în condiţii extreme, aproape de limita sărăciei.

Citeste intreg articolul

http://www.evz.ro

Autor:Ana Zidărescu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu