Nimeni nu poate nega importanta modernelor magazine virtuale, cele care ne permit ca, din comoditatea scaunelor ergonomice aflate dinaintea calculatoarelor, sa analizam, sa comparam si sa comandam de pe Internet orice produs ne dorim. Totusi, in ciuda eficientei acestei metode, ar fi o greseala ca activitatile noastre mercantile sa ramana limitate la spatiul virtual, cand lumea pastreaza targuri si piete stravechi, cu traditie, dintre cele mai spectaculoase si inedite, unde putem vedea, atinge si mirosi marfa pe care o vom cumpara. Intre toate acestea, 10 bazaruri se disting prin exotismul si fastul care le caracterizeaza, iar “vizitarea” lor ne va purta prin toate colturile lumii.
"Piata de Molii" din Saint-Ouen, Paris, Franta
Dupa razboiul din 1870, negutatorii evacuati din Paris au construit primul sat de comercianti de zdrente in Saint-Ouen. Dar Piata de Molii s-a deschis, in mod oficial, 15 ani mai tarziu, in 1885. Dupa Primul Razboi Mondial, aacest targ a devenit o atractie popular, incat investitorii au achizitionat pamant in jurul celebrei Rue des Rosiers. Au facut drumuri si au alimentat cu apa si electricitate standurile pe care le-au inchiriat contra unor preturi exagerate. Primele patru piete au aparut intre 1920 si 1938: Vernaison, Malik, Biron si Jules Valles.
Cea mai mare piata de anticariate si antichitati din lume, Bazarul de Molii este si una dintre cele mai importante atractii turistice din zona metropolitana a Parisului. Ocupand o suprafata de peste sapte hectare, mai mult de 2.000 de standuri si magazine ofera un spectacol surprinzator care ii ademeneste fara echivoc pe vanatorii de chilipiruri si pe amatorii de negociere, dar si pe cei care apreciaza vizitarea unui loc inedit. Se gasesc aici antichitati clasice precum: mobila, obiecte din bronz, lampi, bijuterii, jucarii, carti si costume, alaturi de antichitati mai putin obisnuite: instrumente stiintifice, tehnologice si de navigatie, colectii de toate felurile, echipamente sportive, unelte vechi, fragmente arheologice, articole militare, orice. Mai mult decat un bazar, acest district este o intersectare de epoci, civilizatii, culturi si traditii, unde fiecare piata isi creeaza propria atmosfera si personalitate.
Piata plutitoare Damnoen Saduak, Bangkok, Thailanda
Damnernsaduak este considerata una dintre cele mai atractive destinatii de calatorie din lume. Istoric, denumirea i-a apartinut canalului navigabil al regatului Regelui Rama IV. In acele vremuri fara rauri si canale, cand transporturile erau aproape inghetate, Rama IV, ingrijorat de viitorul economic al tarii sale, a poruncit largirea si alungirea canalului astfel incat sa conecteze intre ele raurile Taachin si Maklong, din Provincia Samutsakorn. In zilele noastre, Damnoensaduak este unul dintre districtele provinciei Rajburi, unde majoritatea oamenilor traiesc de ambele parti ale canalului, de la un capat pana la celalalt al sau. Cei mai multi sunt agricultori si cresc mai mute tipuri de fructe si legume, precum portocalele, strugurii, papaya, varza, fasole, ceapa si altele.
Solul din regiune este in mod natural fertil. Ca atare, dincolo de a furniza un bun mijloc de transport, Canalul Damnoen Saduak le ofera fermierilor ape adecvate scopurilor agricole pe parcursul intregului an. Peste 200 de mici canale au fost sapate de taranii locali pentru a directiona apele catre pamantul lor. Mai mult, aceste mici canale au devenit o buna metoda pentru ei de a-si comercializa produsele agricole in pietele din apropierea provinciilor si a Bangkok-ului. Zilnic, intre 8 dimineata si 11 seara, Piata Plutitoare este aglomerata de sute de vanzatori si cumparatori care plutesc pe apa in micile lor barci, vanzand si cumparand sau schimband bunuri. Marfurile comercializate sunt in special alimente, fructe si legume, aduse in mare masura din propriile ograzi. Transportul este asigurat, in general, de barci simple, din lemn, dar mai nou se poarta si barcile lungi, puse in miscare de motoare.
Piata Portabello Road, Londra, Marea Britanie
Este unul dintre cele mai faimoase bazaruri din lume, precum si una dintre cele mai populare destinatii turistice londoneze. In timpul saptamanii, Portabello Road este un bulevard din Notting Hill, din vestul Londrei, traversand aproape de la un cap la altul districtul. Sambata, se transforma insa in locul de gazduire al Pietei Protobello Road, cunoscuta in special pentru antichitatile comercializate aici, dar si pentru festivalul cinematografic organizat in fiecare an, incepand din august 1996. Dar locul nu se distinge numai prin piata sa; o intreaga gama de comunitati ce ii populeaza strazile contribuie la atmosfera cosmopolita si energica, alaturi de restaurantele si localurile din zona.
Arhitectura isi joaca si ea rolul, drumul unduindu-se gratios pe mai toata distanta lui, deosebit de majoritatea strazilor din regiune. Casele terasate si chioscurile din Era Victoriana mijlocie si tarzie predomina, inchesuite in spatiul disponibil, adaugand un plus de intimitate si sofisticare peisajului stradal. Tot aici se afla si Cinematograful Electric Grade II, unul dintre cele mai vechi din Anglia. In Piata Portobello se comercializeaza antichitati, dar si fructe si legume. Bazarul si-a inceput cariera ca piateta de mancare proaspata, in secolul al XIX-lea; iar dealerii de antichitatii au aparut aici prin anii '60 ai secolului trecut. Bazarul se intinde pe o suprafata lunga de aproximativ 940 metri si a fost mentionat, de-a lungul anilor, in filme, carti si show-uri de televiziune.
Piata de Perle HongQiao, Beijing, China
In ciuda numelui, piata de perle HongQiao are de oferit mai mult decat cele trei etaje ale sale, ticsite cu perle si bijuterii. La parter, pot fi gasite mp3-playere, camere digitale, carduri de memorie, DVD-playere si multe alte dispozitive electronice. Exista, de asemenea, o importanta sectiune de ceasuri precum si produse din matase, lenjerie, kitsch-uri Mao, recipiente si altele. La etajul doi, se gasesc haine de firma, straie traditionale si numeroase porturi de matase, pantofi si serviete. Multe din magazinele de aici ofera exact aceleasi produse, ceea ce inseamna ca se poate obtine un pret foarte bun daca cumparatorul se pricepe sa negocieze. Al treilea etaj este divizat in doua sectiuni.
Prima consta din obiecte de arta traditionala chineze, ornamente, portelanuri si betisoare de mancat. Abia in cea de-a doua sectiune a etajului trei din bazar incepe, propriu-zis, Piata de Perle. Se intinde pana la etajele patru si cinci, unde magazinele sunt mai exclusiviste decat cele de la etajele inferioare. Magazinul de Jucarii HongQiao, aflat tot aici, ofera spre vanzare mii de jucarii de orice fel, dar si articole de birotica, seturi de ceai chinezesc, lanterne rosii si articole sportive. Piata de Perle HongQiao este populara atat in randul chinezilor, cat si al vizitatorilor internationali din toate colturile lumii. Toti vanzatorii vorbesc engleza.
Bloemenmarkt - Piata de Flori din Amsterdam, Olanda
Piata de flori din Amsterdam este un loc unde o persoana isi poate petrece cel putin o intreaga dimineata. Bloemenmarkt este localizata in inima orasului Amsterdam, in apropiere de Kalverstraat, Leidsestraat si langa Turnul Munt. Magazinele, chioscurile si standurile de aici, toate se afla pe barje plutitoare de pe Canalul Singel, constituind unica piata plutitoare de flori din lume. Aici se vinde orice are legatura cu horticultura si plantele, de la flori proaspat culese, bonsai, seminte si bulbi, pana la ierburi, plante de gradina si flori unice in lume, precum lalelele negre.
Vizitatorul nu trebuie sa se mire daca va vedea in acest bazar flori in nuante pe care nu le-a mai vazut niciodata. In prezent, s-au inmultit si standurile care vand suveniruri. Cea mai interesanta parte a pietii de flori este prima jumatate, venind dinspre Koningsplein. In cealalta jumatate se pot admira si achizitiona mai ales suveniruri. Preturile sunt mici spre centrul pietii, in timp ce spre margini cresc. Primavara este o perioada excelenta pentru flori, insa pentru a cumpara bulbi si a-i duce acasa, mai potrivita este toamna.
Marele Bazar, Istanbul, Turcia
Este una dintre cele mai mari si mai vechi piete acoperite din lume, numarand peste 58 de alei acoperite si peste 4.400 de magazine, ce atrag intre 250.000 si 400.000 de vizitatori in fiecare zi. Construit in 1464, din ordinul sultanului Mahomed al II-lea Cuceritorul, bazarul este binecunoscut pentru bijuterii, portelanuri, ceramica, condimente si covoare. Multe dintre standurile aflate in Marele Bazar sunt grupate dupa tipurile de produse, cu zone speciale pentru pielarii, aur si cele asemenea lor. Bazarul a fost serios marit in secolul al XVI-lea, in timpul sultanului Suleiman Magnificul, iar in 1894 a fost supus restaurarii, in urma unui cutremur.
Marele Bazar se asemana cu un labirint, dar nu este chiar atat de complicat; tot ceea ce trebuie sa faca turistul pentru a nu se ratacii este sa fie permanent constient de pozitia strazii principale, Kalpakcilarbasi, strada cu bijuterii. De altfel, poarta care deschide drumul prin bazar este denumita "Poarta Nuruosmaniye", adica "lumina otomanilor". Aceasta duce direct intr-o strada sclipitoare, plina de magazine cu bijuterii si metale pretioase. Aproape la fel de importante, covoarele pot fi gasite in numar colosal in bazar, cei care le vand ademenind potentialii clienti in magazine cu cafea, ceai sau suc. Nici magazinele de haine din piele din Bazar nu trebuie neglijate, acestea avand calitate buna si foarte buna.
Piata de Craicun Rathaus, Viena, Austria
Rathaus, primaria din Viena, gazduieste o varietate de evenimente sezoniere pe parcursul unui intreg an. In luna decembrie, asa cum este si firesc, marele eveniment organizat aici este Christkindlmarkt/ Weihnachtsmarkt/ Adventmarkt (Piata Christica pentru Copii/ Piata de Craciun/ Paita de Apoi). In timpul acestui eveniment sarbatoricesc, sute de comercianti vand de toate, de la produse de patiserie si dulciuri pana la ornamente de Craciun si obiecte lucrate manual, si de la carnati si carne divers preparata, la punch si Gluhwein (bauturi fierbinti si dulci, cu rom sau vin), care ocupa standurile dispuse ordonat in spatiosul loc amenajat dinaintea Primariei.
In timpul sarbatorii, aceasta cladire este transformata intr-un calendar gigant, cu 24 dintre ferestrele sale mari acoperite, fiecare, cu cate o cortina imprimata cu numere, de la 1 la 24. Pe 1 Decembrie, cortina cu numarul "1" este indepartata, dezvaluind o alta, cu o scena biblica imprimata pe ea. Acest lucru continua in fiecare zi, pana pe 24 decembrie, atunci cand marea cortina cu numarul aferent este indepartata din dreptul ferestrei aflate in centrul turnului Primariei. Piata de Craciun Rathaus este cea mai mare si probabil cea mai vizitata din bazarurile de acest fel ale Vienei, avand o atmosfera calda si primitoare.
www.descopera.ro
Autor:Alexandru Safta
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu