miercuri, 21 aprilie 2010

NORVEGIA- Tara Fiordurilor

Norvegia este o tara la rascruce de drumuri, desi avand in vedere minunile naturale ale Norvegiei si bogatiile importante, este o situatie in care multe tari din lume si-ar dori sa se gaseasca.  

Norvegia este, dupa orice standarde una dintre cele mai frumoase tari din lume, dar toata aceasta frumusete atrage dupa sine responsabilitati care cantaresc destul de mult pe umerii norvegienilor. Acesta este un popor cu o dragoste imensa  pentru lumea naturala, aspect care este puternic gravat in caracterul national. In trecut aceasta marca culturala a fost exprimata prin traditia norvegiana a gospodariilor izolate si a predispozitiei spre a coloniza  zonele cele mai retrase si pustii ale tarii.


Cu toate acestea, migrarea norvegienilor catre orase – orase care sunt ele insele locuri de mare frumusete, cum ar fi: Bergen, Trondheim, Stavanger si Tromse – a modificat relatia dintre norvegieni si lumea lor naturala. Dar un singur lucru ramane neschimbat, pentru a parafraza pe fiul Norvegiei, Henrik Ibsen, cei care doresc sa ii inteleaga pe norvegieni trebuie in primul rand sa inteleaga mediul natural magnific dar sever, pentru ca acesta este un popor al naturii poate mai mult decat oricare alt popor european.






Mediul salbatic din Norvegia a devenit cautat pentru petrecerea vacantelor, o idee pe care norvegienii au imbratisat-o si o exploateaza cu mare placere. Nicaieri acest lucru nu este mai evident decat in parcurile nationale ale tarii – stralucitoare simboluri ale dorintei natiunii de a proteja mediul inconjurator.
In acelasi timp norvegienii isi fac griji despre impactul actiunilor lor asupra mediului inconjurator, asupra consecintelor incalzirii globale, pentru ghetarii din tara si ecosistemele arctice.




Vizitand fiordurile norvegiene, ai sansa sa te gasesti intr-un peisaj pe care foarte putine locuri din lume il pot oferi. Privesti de pe puntea unui vas, peisajul maiestuos cu stanci abrupte. Deasupra, apa si ghetarii formeaza cascade ce curg spectaculos pe versantii aproape verticali ai muntilor.
Exista sate retrase in aceste zone si locuitorii fac fiordurile accesibile. Cand termini vizita fiordului poti sa pornesti intr-o aventura cu ghid pe un ghetar sau pe munte.
Luminile Nordului sunt o experienta unica si pe care nu o vei uita foarte usor. Le poti vedea cel mai des toamna tarziu si la inceputul primaverii. Octombrie, Februarie si Martie sunt lunile cele mai bune pentru a observa Aurora Boreala.


VACANTA MINUNATA IN NORVEGIA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu