luni, 12 aprilie 2010

„Vedi Napoli e poi mori!“


Situata intre un vulcan activ si Campi Flegrei, Napoli este un oras plin de contradictii.

Extremele sunt la ele acasa in Napoli. Strazi murdare ce dau in bulevarde foarte largi strajuite de palmieri, cladiri vechi ce ascund sali cochete de bal.

Intrand in Piazza Garbaldi de la Stazione Centrale, prima impresie se poate sa nu fie una extraordinara. Trafic aglomerat si vanzatori ambulanti de origine africana au un impact puternic asupra imaginii orasului. In zona de sud si sud-est a orasului, zona Mercato ofera un spectacol intens de multiculturalism si saracie.



Cateva strazi  la vest de Piazza Garibaldi incepe centro historico (centrul istoric). Dense,ametitoare si  intunecate, vechile strazi grecesti abunda in turisti, scutere si  comori ascunse.




In partea de vest a orasului Via Toledo se intinde de la Piazza Trieste si Trento si este un loc ideal pentru iubitorii de cumparaturi.

De vazut in Napoli:



- Castel Nuovo, grandios edificiu medieval, care a slujit drept resedinta mai multor carmuitori ai Regatului Siciliei.

- Castel dell’Ovo, ridicat de normanzi in secolul al XII-lea, pe ruinele unei foste vile romane si ale unei manastiri construite in secolul V. Asezat pe o insulita aproape de tarm, legata de peninsula printr-un drum ingust, e un loc drag mirilor, care vin aici sa-si faca “pozele de nunta”.




- Muzeul National de Arheologie din Napoli; are una dintre cele mai mari colectii de obiecte antice romane, din intrega lume, si multe antichitati dezgropate din ruinele oraselor Pompeii si Herculaneum, distruse de eruptia Vezuviului in anul 79.

-  Museo di Capodimento, cu o galerie de arta plina de panze ale unor mari maestri ai picturii: Caravaggio, Rafael, Titian, El Greco. Ribera, Luca Giordano…; cu incaperile decorate cu piese de mobilier din secolul al XVIII-lea (cladirea e un fost palat al Bourbonilor) si o colectie de portelan si majolica adunata din mai multe resedinte regale.

- Certosa di San Martino, un fost ansamblu manastiresc, azi un muzeu adapostind o colectie de obiecte din perioada dominatiei spaniole si a dinastiei de Bourbon



Napoli, orasul cu pizza cea mai buna din lume




Napoli, orasul cu pizza cea mai buna din lume, cu spaghetti cu scoici, cu stradute sale intortocheate, cu artistii sai de strada si spectacolele cu marionete, cu muzica sa traditionala, cu dialectul inconfundabil si cu pofta de viata a localnicilor, este unul dintre orasele ce au reprezentat o sursa de inspiratie pentru multi artisti.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu