joi, 8 aprilie 2010

Foc si gheata – ISLANDA


Islanda este cu adevarat o tara in continua transformare. Un laborator vulcanic unde fortele aprige ale naturii transforma teritoriul. Caracteristica naturala a tarii, eruptiile de lava; gheizerele care tasnesc furios din pamant, izvoarele calde, ghetarii care ofera un peisaj aproape ireal. Scaldati-va in apa turcoaz, priviti cascadele umitoare sau alaturati-va unei expeditii pe ghetari pentru a experimenta adevarata frumusete a Islandei.


Pamant al contrasteror, Islanda gazduieste pe teritoriul sau cel mai mare ghetar ca volum al Europei, Vatnajokull (3.100 kmc), dar si 18 vulcani inca activi. O treime din cantitatea totala de lava care a erupt pe Pamant in ultimii 500 de ani a iesit la suprafata in Islanda, o insula unde, statistic vorbind, un vulcan rabufneste la fiecare 5 ani.






Combinatia neobisnuita de foc si gheata e speculata de localnici, care vin sa se relaxeze la Laguna Albastra, o piscina naturala fierbinte din apropiere de Capitala, si folosesc energia geotermala pentru a-si incalzi locuintele. Geologii spun ca Islanda, o insula inca in formare, a inceput sa se ridice din apele Atlanticului acum 25 de milioane de ani, in urma eruptiilor vulcanice. Datorita reliefului nou, unele parti ale tarii au fost folosite de astronautii americani pentru a se pregati in vederea aterizarii pe Luna.




Peisajul este unic: o energie ascunsa in adancuri si dorinta de a transforma lumea sunt trasaturile Islandei. Viziati satul boem Seyðisfjörður in Est si nu ratati vibrantul Reykjavik.  Aceasta capitala mica, cocheta si verde are cel mai mare numar de visatori, scriitori, poeti si muzicieni. Ii vei intalni cu siguranta in runtur , perioada aglomerata de weekend in pub-uri.

 Fauna Islandei este si ea unica. Nu exista un loc mai bun pentru a vedea balene ca in Húsavík – “Capitala mondiala a observarii balenelor”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu