marți, 2 martie 2010

3 destinatii ideale pentru primavara 2010



Calatorim. Calatorim cu trenul, cu avionul sau cu automobilul, calatorim spre miazanoapte sau spre soare-rasare, calatorim cu asiduitate, cu pofta, curiozitate si (aproape indecent) dor de duca, umblam mai mult ca niciodata si ne intoarcem mereu de unde am plecat. Ne place sa spunem ca, rabdator, locul de origine este intotdeauna la fel, dar ca noi, insatiabilii calatori, ne-am schimbat, stivuind in suflet toate maruntele cotloane ale preumblarilor noastre. Stau insa oare lucrurile chiar asa?

EUROPA: Dublin – portretul orasului la tinerete



Desi este un oras in care istoria tresalta la fiecare colt de strada, Dublin (Dubh linn: helesteul negru) - sau Baile Atha Cliath in gaelica - poate fi considerat o capitala tanara: mai mult de jumatate din populatie are sub 25 de ani. Urbe a lui Jonathan Swift, W.B. Yeats, Bernard Shaw, Oscar Wilde si, mai ales, a lui James Joyce, Dublinul este profund cosmopolit si avid de modernitate, dar, in acelasi timp, isi respecta trufas cutumele si blazonul vechimii.

Daca ar fi sa-i schitam profilul, primul lucru pe care s-ar cadea sa-l evocam ar fi brazda ingandurata si aspra ce-i strabate chipul. Nu este vorba de mai sciziunea, benigna, dintre vechi si nou - trasatura generica a tuturor metropolelor europene -, ci de partitia concreta care pare sa-i pecetluiasca destinul, in sunetul straniu si dramatic al harpei celtice.

Raul Liffey (raspunzator in vechime pentru crearea emblematicului helesteu negru) imparte orasul in doua: e o frontiera naturala, un ic de apa, intre antagonicele cartiere din Nord si Sud. Northside este considerat a fi partea saraca, muncitoreasca a orasului, in vreme ce Southside este locuit de middle class si de oameni cu dare de mana. Diviziunea se regaseste in codurile postale atribuite cartierelor: celor din Nord le-au fost harazite numerele impare, in timp ce Sudul le poarta pe cele cu sot.

O calatorie de o zi, dar durabila cat o eternitate, o calatorie printr-un singur oras, vast insa cat o lume. O lume pe care Joyce (care a scris "Ulysses" la Trieste, in Italia, cu harta orasului sau natal pe genunchi) ar recunoaste-o azi anevoie. Nu e vorba de centrul istoric, nemiscat in coordonatele sale majore, de Trinity College sau de Temple Bar, de strada O'Connell sau de monumentele de arhitectura georgiene St Stephen's Green, Merrion Square, Ely Place, Fitzwilliam Square, nici de braseria St James's Gate, unde, incepand cu anul 1759, se fabrica renumita bere Guinness. Nici de Dublin Castle, nici de simbolul orasului, catedrala Sfantului Patrick, cea mai mare din Irlanda si datand din secolul al XIII-lea, nici de Christ Church Cathedral (care mai pastreaza elemente arhitectonice din secolul al XI-lea). Este vorba de acel Dublin care s-a dezvoltat incredibil in ultimii 15-20 de ani gratie unei febrile evolutii economice.




AFRICA: Kapama – safari in bushveld



Cui ii e dor de Clarence cel sasiu sau de Judy cea nebunatica este bine sa i se spuna ca serialul "Daktari" s-a filmat, de fapt, in… California. Cine cauta originalul trebuie sa mearga in Mpumalanga, Kwazulu, Gauteng sau intr-o alta provincie sud-africana care gazduieste o rezervatie naturala.

Intr-un anume sens, "Daktari" (adica doctor, in swahili), unul dintre serialele favorite ale copiilor din anii '70, era o teribila facatura. Leii, maimutele si celelalte animale din distributie - fara a mai vorbi de peisaje - nu aveau nici o legatura cu Africa, ele apartinand unui parc tematic dedicat Continentului Negru, dar situat in California, la Soledad Canyon. Desigur, ochii unui copil de atunci nu puteau sesiza falsul, insa un calator exigent de azi prefera, cu siguranta, un decor natural si personaje cat se poate de reale. Lucrul este posibil, iar una dintre destinatiile recomandate este Africa de Sud, cu al sau Kruger National Park si cu toate celelalte rezervatii. Aici, pe zeci de mii de hectare cu vegetatie specifica zonelor semiaride (bushveld, adica un soi de maracinisuri sau, daca vreti, o savana ghimpoasa), pot fi regasite toate speciile de de pasari, reptile sau mamifere, inclusiv "Clubul celor 5": leul, leopardul, rinocerul, bivolul salbatic si elefantul.



Celor care vor mai mult li se ofera alte destinatii, de pilda Hluhluwe - cea mai veche rezervatie de animale a tarii, intinsa pe 23.000 de hectare, unde poti gasi si hippopotami - sau Augrabies (in limba tribului khoi insemnand Marele Zgomot, cu referire la o cascada a fluviului Orange), unde vedeta este rinocerul negru. Alta optiune poate fi Gorah, zona cu cea mai densa populatie de elefanti din lume (Addo Park, 12.000 de hectare, situat la 72 km nord de Port Elizabeth). Spre deosebire de alte rezervatii, aici sunt acceptati si copiii de toate varstele, pentru care se pot organiza programe de safari personalizate, care dureaza o zi. Atractiile locale sunt sacalul negru, strutul, zebra si, bineinteles, rinocerul cu doua coarne, care cantareste pana la o tona si jumatate.

Londolozi (sau, in limba zulu, Protectorul tuturor vietuitoarelor), situata in regiunea Mpumalanga, constituie o alta rezervatie de interes maxim, gratie atat ofertelor speciale (de pilda, safari nocturn, excursii cu canoea indigena pe Raul Hipopotamilor sau expeditii de pescuit pentru copii), cat si opulentei peisajului, dublat de o retea de tabere turistice de lux (Bateleur, Tree, Bush Pioneer si Bush Founders).



ASIA: Bangkok – zile si nopti in Tara Surasului


Thailanda, cea mai vizitata tara din Asia de Sud-Est, este o combinatie irezistibila de peisaje magnifice, servicii de cea mai buna calitate, insule cu nisipuri fine, temple tulburatoare, bucatarie de exceptie si distractie de noapte cat cuprinde. Tara Surasului, cum este supranumita, nu dezamageste pe nimeni, avand ceva de oferit fiecarui vizitator in parte.

Purtand, pana in 1939, numele de Siam, Thailanda este singura tara din Asia de Sud-Est care nu a fost colonizata nicicand si, totodata, singurul stat din Indochina care nu a cunoscut ravagiile comunismului. Si-a castigat independenta la anul 1238, cand a iesit de sub stapanirea Imperiului Khmer. In 1782, a venit la tron dinastia Chakri, care guverneaza si astazi, prin regele Rama IX.



Principala atractie turistica a Bangkok-ului este Complexul Regal, al carui corp central este Palatul cel Mare. Construit dupa accederea la tron a regelui Rama I, in anul 1872, Palatul este nu doar resedinta familiei regale, ci si sediul catorva institutii guvernamentale, in arealul sau aflandu-se totodata Manastirea lui Buddha de Smarald. Aceasta din urma gazduieste fascinanta statuie din jad verde a Iluminatului hindus, care este postata in incaperea principala a asezamantului monahal, pe un tron din lemn sculptat si aurit (Busabok). Statuia este imbracata cu unul dintre costumele de sezon, care sunt schimbate de 3 ori pe an, in timpul unor ceremonii prezidate de insasi Majestatea Sa Regele. Manastirea serveste drept capela privata a suveranului si reuneste toate elementele arhitecturale ale unui lacas buddhist. Totusi, aici nu traiesc calugari.



Khao San, una dintre insulele care au scapat de ravagiile valului ucigas, ofera plaje largi, de-a dreptul imense in timpul refluxului, bungalow-uri risipite printre cocotieri, terase linistite si o atmosfera de inceput de lume. Vestita Kai Bae Beach - plaja pe care, cu cinci ani in urma, s-au facut filmarile la pelicula "The Beach" - ofera vacante de vis, la preturi incredibil de mici: inchirierea unui bungalow pentru doua persoane, cu dus si ventilator, costa 10 euro pe noapte, iar o masa la un restaurant cochet costa intre 2 si 5 euro de persoana. Pentru a te racori de arsita zilei, ti se ofera sansa unor excursii in muntii insulei, unde intalnesti poteci amenajate pentru trecking in jungla, cascade a caror frumusete iti taie respiratia sau caravane formate din elefanti.



La 85 de kilometri de capitala, in provincia Ratchaburi, se afla una dintre cele mai pitoresti destinatii turistice din Thailanda: Damoen Saduak, piata plutitoare. In urma cu 150 de ani, regele Rama IV a ordonat saparea unui canal lung de 32 de kilometri, pentru a lega intre ele doua rauri imporante: Mae Klong si Tacheen. Ulterior, taranii au sapat alte 200 de canale, de dimensiuni reduse. Fertilitatea deosebita a solului, obtinuta in urma irigarilor, a transformat zona intr-un important furnizor de fructe si legume.



Piata plutitoare se deschide dimineata devreme si se inchide pe la 11 seara. Sute de barcute pline cu produse proaspete se inghesuiesc pe canalul principal. In fata ochilor se desfasoara un adevarat paradis al fructelor exotice. Cu 5 euro poti inchiria un "taxi cu vasle" pentru o ora si poti incepe targuitul. Se vand banane, mango, litchi, papaya, nuci de cocos, rambutan, guave, pomelo, ananas, durian.

Daca ti se face foame, poti lua o gustare tipic thailandeza: nenumarate preparate din orez, supe condimentate cu chili - din care, cand gusti, iti dau lacrimile -, fructe de mare fierte invelite in frunze de banana, legume inabusite in curry si lapte de cocos… Toate se prepara in fata ta, iar pretul lor se negociaza. Exista si ambarcatiuni al caror "echipaj" vinde diferite insecte, viermi, gandaci si scorpioni. Bon Appétit!


Citeste intreg articolul
http://www.descopera.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu