vineri, 5 martie 2010

Istanbul - punctul de întâlnire al culturii occidentale cu cea orientală

Acest oraş este Capitala Culturală în 2010

Alături de Atena şi Roma, Istanbulul, sau Constantinopol, după vechiul nume, este una dintre cele mai importante capitale antice. Istanbul cu siguranţă este un oraş pe care nu ai cum să nu-l îndrăgeşti odată ce ai ajuns să te plimbi pe străduţele înguste şi pline de magazine, alături de oameni îmbrăcaţi modern conform ultimelor tendinţe, dar şi alături de musulmanii tradiţionalişti.



Cu o populaţie de aproximativ 12 milioane de locuitori pe o arie de 5.000 km pătraţi, Istanbul este singurul oraş din lume ce se întinde pe cele două continente Europa şi Asia. Poate că şi această caracteristică face ca metropola să transmită o atmosferă aparte, pe care în nicio altă capitală nu o vei întâlni.
Istanbul este un oraş plin de turişti pe tot parcursul anului, Turcia fiind una dintre ţările care ştie foarte bine să trăiască din turism. Localnicii sunt întotdeauna foarte serviabili, zâmbitori şi sunt conştienţi că, pe lângă istoria şi cultura ţării, atitudinea lor faţă de turişti este foarte importantă.

Oraşul este împărţit între Europa şi Asia de Strâmtoarea Bosfor


Centrul istoric al oraşului se află pe partea europeană şi cu siguranţă veţi avea multe obiective turistice de vizitat. Vom enumera doar câteva dintre ele. Este de ajuns să faceţi o plimbare pe străzile centrului vechi, şi veţi descoperi singuri frumuseţile culturale pe care le oferă.
Moscheea Albastră reprezintă unul dintre cele mai importante obiective. Este considerată ultima clădire ce aparţine stilului architectural clasic otoman, fiind construită între 1609 - 1616. Cea mai mare moschee din Istanbul şi moscheea naţională a Turciei are o capacitate de 10.000 de personae şi deţine 260 de ferestre.




Mausoleul lui Soliman Magnificul şi al soţiei sale, precum şi mormântul lui Sinan se găsesc în grădinile acestei moschei.
O construcţie foarte bine păstrată este Turnul Galatei, cel mai vechi turn funcţional din lume. Acesta, în trecut avea rolul de a apăra cetatea. O altă moschee pe care nu aveţi cum să o omiteţi este Kariye, apreciată în mod deosebit pentru mozaicurile şi picturile din anii 1321-1325. În secolul XVI multe biserici creştine au fost transformate în moschee. La fel şi aceasta, dar ceea ce o face să fie cu adevărat deosebită este faptul că frescele şi mozaicurile au fost păstrate.






Turiştii consideră sesiunea de cumpărături în Marele Bazar o adevărată aventură

Nicio călătorie nu este completă, pentru mulţi dintre noi, dacă nu avem parte şi de o sesiune de cumpărături. Fie că dorim să cumpărăm suveniruri pentru cei de-acasă, fie că vrem să ne împrospătăm propria garderobă, sau pur şi simplu vrem să simţim atmosfera unei zile de cumpărături în Istanbul, trebuie neapărat să ajungem în cel mai popular loc: Marele Bazar.
Cu o suprafaţa de 30 de hectare, şi peste 3.000 de magazine, Marele Bazar sau Kapali Carsi este unul dintre cele mai mari din lume şi locul căutat atât de negustori veniţi din toate colţurile lumii, cât şi de localnicii care pur şi simplu îşi fac cumpărăturile de zi cu zi. Plimbându-vă printre magazinele de toate genurile de la cele de bijuterii până la cele pentru covoare, ţesături sau condimente, veţi fi de-a dreptul fascinaţi de modul în care turcii îşi comercializează produsele. Cu siguranţă dacă aţi ajuns aici şi pentru cumpărături, trebuie să fiţi înzestraţi cu multă răbdare. Magazinele sunt aglomerate, localnicii foarte gălăgioşi, iar preţurile nu sunt fixe ceea ce înseamnă că va trebui să negociaţi fiecare produs. Negocierea preţurilor este obligatorie în astfel de bazaruri ca de altfel în toată lumea orientală. Localnicii sunt de părere că o sesiune de cumpărături nu are farmec fără a negocia preţul fiecărui produs cumpărat.





Un motiv în plus pentru a vizita anul acesta Istanbulul este că metropola a fost declarată Capitala Culturală Europeană alături de alte două oraşe: Pecs - Ungaria, şi Essen -Germania. Din acest motiv, multe evenimente culturale de mare anvergură vor avea loc în puncul de întâlnire al culturilor occidentale şi orientale.
Deputatul Richard, membru al delegaţiei la Comisia parlamentară mixtă UE - Turcia este de părere că: "Istanbul este unul din cele mai frumoase oraşe ale Europei şi un punct de întâlnire al culturilor. Istanbulul îşi va dezvălui bogăţia culturală nu doar Europei, ci şi întregii lumi", conform site-ului oficial al Parlamentului European.




În perioada 28-30 mai 2010 la Istanbul se va desfăşura Marele Premiu de Formula 1 al Turciei. Cursa finală va avea loc pe data de 30 mai 2010. Circuitul este al treilea organizat în Europa după Barcelona şi Monte Carlo. Pista are 5.378 km şi 14 curbe (8 la stânga şi 6 la dreapta). Maşinile pot atinge o viteză maximă de 320 kilometri pe oră.
Fiind un circuit nou, capacitatea spectatorilor este de 145.000 locuri cu 25.000 de locuri pe scaune.




Citeste intreg articolul
http://www.curierulnational.ro
Autor: Olivia Dragnea

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu