miercuri, 3 martie 2010

INDIA - Primavara in culori



Unul dintre cele mai cunoscute festivaluri hinduse, HOLI este sarbatorit in India pentru a celebra iesirea din iarna si intampinarea primaverii cu un curcubeu de culori. Evenimentul este cunoscut si sub denumirea de “Festivalul Culorilor” pentru ca in ultima zi de Holi copiii si adultii ies pe strada si arunca cu gulal (pudra colorata)unii in altii. Copiii umplu baloane cu apa colorata si le arunca apoi in oameni, tinta lor principala fiind in special turistii. Strainii sunt in principal vizati asa ca asteptati-va sa aratati la sfarsitul zilei ca un gulab jamun (acadea indiana, rosie si lipicioasa).



Autoritatile se straduiesc sa ii determine pe localnici sa foloseasca vopsea naturala, pentru a putea fi usor curatata, dar daca aveti “noroc” puteti deveni pentru cateva saptamani un “curcubeu ambulant”.



Desi se desfasoara pe perioada a 3 zile, festivalul Holi atinge apogeul in ultima zi. Cu o seara inainte localnicii aprind focuri in principalele intersectii ale oraselor si satelor si figurine ale demonului Holika sunt arse pentru a simboliza triumful binelui asupra spiritelor rele.

In functie de cat gulal va fi aruncat in tine ziua urmatoare, vei decide singur daca a triumfat binele sau raul.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu