vineri, 12 martie 2010

Ceuta - oraşul spaniol din nordul Africii



Ceuta oraş autonom spaniol situat în Maroc, constituie o mare atracţie pentru mulţi turişti pasionaţi de interferenţele culturale.

Oraşul Ceuta, situat pe coasta Mării Mediterane, pe teritoriul marocan este o exclavă spaniolă situată pe un istm şi o peninsulă şi, deşi este un oraş de mici dimensiuni acesta este divizat în două zone la intersecţia mai multor culturi şi religii.


Încă din anul 42 această zonă a fost transformată de Imperiul Roman într-un adevărat port, iar după 400 de ani, zona numită atunci Septem a fost atacată de vizigoţii de origine spaniolă, apoi de musulmanii din Imperiul Bizantin. După cucerirea portului de către musulmani, acesta a fost folosit ca poartă principală de acces spre Peninsula Iberică.



Imediat ce ai păşit în această zonă vei uita că te afli pe continentul Africa. Este adevărat că arhitectura din zona de est a oraşului este oarecum diferită de cea întâlnită în sudul Spaniei, acesta fiind şi motivul pentru care mulţi turişti apreciază acest loc. Este un amestec de culturi şi civilizaţii rar întâlnit în astfel de exclave. Imediat ce ai păşit în zona de vest a oraşului părăsind atmosfera tipic spaniolă vei pătrunde în cartierul marocan: femei în port tradiţional, vânzători ambulanţi de mirodenii şi condimente marocane, vorbind într-o limbă greu de recunoscut şi musulmani ieşind din moschei.



Unul dintre cele mai cosmopolite oraşe, Ceuta este celebru pentru mixul de culturi şi religii


Oraşul Ceuta, sau Sebta cum mai este numită de către marocani, este într-adevăr o destinaţie exotică, deţine şi câteva hoteluri de lux, dar este de departe locul destinat celor care vor să se relaxeze la plajă admirând luxul şi nivelul de trai înalt al locuitorilor.
Localnicii nu sunt obişnuiţi să privească străinii ca pe turişti, iar dacă o fac cu siguranţă vor profita de acest lucru şi vor încerca să te păcălească, de la şoferii de taxi care vor cere de 10 ori mai mult pentru un traseu, până la intrarea în muzee unde vei risca să fii "buzunărit" de copii marocani.

Locurile cele mai vizitate şi fotografiate de turişti sunt Plaza de Africa, unde se află Catedrala Ceuta, şi Castelul Sarchal construit în secolul XVIII , care a fost parţial demolat, iar la începutul secolului XIX a fost trasformat în închisoare pentru femei. Ca obiective turistice merită să vizitaţi Castillo del Desnarigadi şi Mănăstirea Ermitage San Antonio, reconstruită în 1960. Dacă vreţi să vedeţi cu ochiul liber cum musulmanii, catolicii, evreii şi hinduşii îşi respectă fiecare religia trăind într-o armonie perfectă, merită să vizitaţi templele ce aparţin acestor religii. Intrarea este liberă, dar pentru a vizita unele moschei este nevoie de o programare în prealabil.




Citeste intreg articolul

http://www.curierulnational.ro
Autor: Olivia Dragnea

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu