luni, 8 martie 2010

EGIPT – Misterul piramidelor



Una dintre cele mai remarcabile realizari din istoria omenirii sta in conservarea Platoului Giza din Egipt. Marile piramide din Egipt ridicate cu mai bine de 4500 de ani in urma, continua sa uimeasca pe fiecare vizitator. Piramidele sunt cele mai faimoase monumente egiptene.



Cea mai cunoscuta piramida este cea a lui Cheops (una dintre minunile lumii) fiind si cea mai mare piramida. Urmatoarea ca marime este Piramida lui Khafre, urmata de cea cu dimensiuni mai modeste: Piramida lui Menkaure. Piramida lui Cheops a fost ridicata din peste 1.300.000 de blocuri de calcar cantarind intre 2.5 si 15 tone. Cele patru fete ale acestei capodopere arhitecturale marcheaza perfect cele patru puncte cardinale.



Cum au reusit egiptenii sa construiasca piramidele din acele blocuri enorme, inca ramane un mister. Muti arheologi au lansat o serie de teorii cu privire la muncitorii care au ridicat aceste structuri spectaculoase si cum au reusit sa transporte blocurile enorme cu rampe speciale, sanii si sisteme de parghii.



Nu toate piramidele din Egipt au rezistat in timp, majoritatea fiind in stare avansata de degradare. Desi se considera ca piramidele au fost ridicate ca un mausoleu pentru regii si reginele egiptene, exista ideea ca ele ar constitui in cultura egipteana “scarile catre ceruri”.



Cea mai potrivita perioada pentru a vizita piramidele este in perioada de iarna intre luna Octombrie si Mai. Aceasta perioada este cea mai aglomerata asa ca aveti grija sa va rezervati locuri de cazare din timp.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu