Colorate si zgomotoase, vesele si pline de insufletire, mai elegante sau mai kitsch, uneori adevarate minuni de tehnologie si arhitectura, parcurile de distractii sunt azi un element obisnuit in “peisajul” contemporan si, cu exceptia Antarcticii, nu exista continent care sa nu le aiba.
1. Dyrehavsbakken, Danemarca
De-a lungul vremii, Bakken, s-a imbogatit, fireste, cu noi atractii: urmand spiritul vremurilor, corturilor cu ghicitoare si scrancioburilor le-au luat locul mari instalatii mecanice si electrice, printre care se remarca, astazi, nu mai putin de 5 structuri gen montagne-russe (roller coaster, cum se numesc in engleza), cel mai vechi si mai faimos fiind Rutschebanen, deschis inca din 1932.
Exista zeci de restaurante - ca sa nu mai vorbim de tarabele cu inghetata, gogosi si vata de zahar, cu floricele, alune si suc - cu mancare pentru toate gusturile, de la fast food la rafinate feluri din bucataria internationala. Iar vajaiala zgomotoasa a instalatiilor moderne de produs senzatii tari face greu de crezut faptul ca acest parc are in spate o istorie de cateva secole.
2. Tivoli, Danemarca
Al doilea ca vechime, din lume este Tivoli - tot din Danemarca, (da' ce se distra lumea acolo, acum 200 de ani, zau asa!) Deschis in 1843, este cel mai vizitat parc de distractii din Scandinavia si al treilea ca numar de vizitatori din Europa.
La inceput se numea Tivoli-Vauxhall, fondatorul sau inspirandu-se din numele orasului italian Tivoli si din denumirea parcului Vauxhall Gardens, o "gradina de placere" britanica, aceste gradini cu diverse atractii fiind, de fapt, precursoarele parcurilor de distractii pe care le cunoastem azi.
O multime de atractii, multe evocand un Orient de fantezie, au facut, inca din primii ani, faima gradinii Tivoli, care-si imbia vizitatorii cu teatre si cafenele, gradini si carusele, spectacole de pantomima si concerte. Mare parte din celebritatea sa s-a datorat modului profesionist in care a fost organizat si condus - adica unui management inteligent, cum am spune azi. O buna cunoastere a publicului, o mare atentie la detalii, o preocupare plina de grija pentru imaginea afacerii - acestea erau ingredientele succesului, aceleasi ca si azi.
De pilda, parcul avea propriul sau director muzical, insarcinat sa dirijeze si sa compuna bucatile cantate de orchestre, pentru a asigura fundalul muzical al distractiilor. Intre anii 1843-1872, acest post a fost ocupat de Hans Christian Lumbye, compozitor danez supranumit "Strauss al Nordului", pentru compozitiile sale ce amintesc de valsurile vieneze.
Pentru multe dintre aceste compozitii, sursa de inspiratie a reprezentat-o insasi atmosfera parcului de distractii, astfel incat bucatile poarta nume ca "Noapte de sarbatoare la Tivoli" sau "Bucuriile carnvalului".
3. Prater, Austria
Spui Prater si imediat iti apare in minte imaginea parcului de distractii prin excelenta, parcul-tip, prototipul genului - o lume multicolora, galagioasa, unde masinute vajaie pe sine deasupra capului tau, caluseii se rotesc in ritmul unei muzici naïve, fanfara canta, copiii chiuie, vanzatorii isi striga marfa si toata lumea se distreza, vrand-nevrand, luata de valul freneziei, sub luminile miilor de beculete colorate.
In realitate, Prater - Wiener Prater - e un mare parc vienez, cu alei si verdeata - asa ca Herastraul bucurestean sau Copoul Iasiului-, doar un colt al sau fiind ocupat de Wurstelprater - parcul de distractii propriu zis, acela cu calusei, roata, casa groazei etc.- lumea colorata si zgomotoasa evocata mai sus.
Amestecul de "aventura, traditie si farmec vienez" - asa suna o descriere in stil publicitar, de pe site-ul parcului, isi face si azi efectul intocmai cum si-l facea si in urma cu peste un secol, Wurstelprater fiind unul dintre cele mai vechi parcuri de distractii din Europa si din lume.
Proprietate particulara (a unei familii numite de Prato) in secolul al XII-lea, apoi teren de vanatoare al imparatilor Austriei, Wiener Prater a fost deschis publicului in 1766, in vremea domniei imparatului Josef al II-lea. Cum, odata cu accesul publicului larg, s-a permis si deschiderea de cafenele si restaurante, asemenea stabilimente au aparut cu duiumul si au atras imediat o multime de vienezi dornici sa se bucure, in timpul liber, de o "iesire" realxanta, intr-un loc frumos si atat de convenabil situat, aproape de capitala.
4. Blackgang Chine, Marea Britanie
Cel mai vechi parc de ditractii din Marea Britanie - si unul dintre cele mai batrane din lume, dar inca activ (si chiar foarte vioi) este Blackgang Chine, in insula Wight. Parcul se afla de generatii in propreitatea aceleiasi familii (Dabell), care detine si adminstreaza si un parc de distractii numit Robin Hill, tot pe insula Wight.
Parcul Blackgang Chine a trebuit, in decursul timpului, sa-si tot schimbe locul, deoarece, fiind situat la extremitatea sud-vestica a insulei, in apropierea unei faleze expuse eroziunii, care a produs multe alunecari de teren, a fost in mai multe randuri in pericol de a ramane fara o parte din atractiile sale. Ca urmare, a fost mutat, in repetate ocazii, mai spre interiorul insulei.
Stabilimentul a luat nastere ca un loc menit sa atraga vizitatorii prin frumusetea locurilor (privelistile marine ale insulei Wight sunt vestite prin grandoarea lor) si prin expunerea unor curiozitati; elementul central il constuituie uriasul schelet al unei balene (esuate in 1842 pe tarmul insulei) in jurul caruia a fost fondat, in 1843, parcul.
Comparativ cu spectaculoasele parcuri moderne, cu instalatiile lor obositor de mari si de numeroase, Blackgang Chine pare un loc tihnit, ceea ce nu-i rapeste nimic din farmec.
Are un mic montagne-russe, un tobogan cu apa pe care vizitatorii il strabat asezati in barcute, un carusel haios, cu cesti de ceai uriase care se invartesc, o multime de dinozauri din fibra de sticla (datand in anii 1970), un parcurs strajuit de modele de fluturi si gandaci la scara mare, un fort al piratilor, o zona ce evoca un orasel din Vestul Salbatic, un joagar, un labirint din gard viu, o incapere cu oglinzi deformante - un amestec de atractii de balci in stil vechi si de instalatii animatronice moderne, de evocari nostalgice si insufletire copilareasca, totul profilat pe verdele-cenusiu al Oceanului Atlantic, care-si rostogoleste valurile in fundal.
5. Disneyland, Franta
Si, dupa parada celor mai vechi parcuri de distractii europene, sa-l infatisam si pe cel mai modern si mai spectaculos dintre ele, vestitul Disneyland francez, odrasla europeana a conceptului american de parc de distractii.
Parcul Disneyland din Europa este parte a Disneyland Paris, o intrega statiune de vacanta situata la est de capitala franceza, in oraselul nou-infiintat Marne-la-Vallée.
Este al patrulea parc bazat pe conceptul pus in practica odata cu infiintarea primului Disneyland, cel din Anaheim, California. (Disneyland-ul din Anaheim a fost inspirat - am amintit deja - de ceea ce a vazut si simtit domnul Disney in parcul danez Tivoli, in calatoria sa prin Europa; doar ca totul a fost facut in stil american - mai mare, mai grandios, cu tehnologii mai moderne - sa rupa gura targului)
La 37 de ani de la infiintarea Disneyland-ului din Anaheim, roata (istoriei) se intoarce si conceptul revine in Europa, imbracat americaneste, sub forma Disneyland-ului european. Dominat de Castelul Frumoasei din Padurea Adormita, parcul si-a inceput activitatea vesela si zgomotoasa in 1992. In anul 2008, 15,3 milioane de persoane, mari si mici, si-au implinit dorinta de a-l vedea, astfel incat, in august 2008, Parc Disneyland a fost cea mai vizitata atractie de pe Batranul Continent.
http://travel.descopera.ro
Autor:Mihaela Stanescu
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu